Bakterileri içeren solunum damlacıklarının solunması ile, Üzerinde damlacık olan bir yüzeye temas ettikten sonra ağız veya burna dokunma ile, A grubu
Nadir de olsa Strep A, iGAS olarak bilinen ve A grubu streptokoksik enfeksiyona yol açabilir. Bu ölümcül bir sonuç doğurabilir. Bu hastalık, bakterilerin bağışıklık sistemine geçmesiyle yaşanır. Eğer zaten hastaysanız ya da kanser gibi hastalıkların tedavisi altındaysanız, bu sizin bağışıklık sisteminizi etkileyebilir.
Streptokok bakterileri bulaşıcıdır. Enfeksiyonu olan biri öksürdüğünde veya hapşırdığında damlacıklar yoluyla ya da paylaşılan yiyecek ve içecekler yoluyla yayılabilirler.
Tedavi edilmezse, döküntü ve boğaz ağrısı yaklaşık 10 gün içinde kaybolur, ancak cilt bazen güneş yanığına benzer biçimde soyulabilir.
Boğaz ağrısı ve enfeksiyona yol açan strep A virüslerini kontrolünü sağlayan bir testtir. Bu virüs, bademcikleri ve boğazları etkilemektedir. Bu enfeksiyon insandan insana hapşırık veya öksürük yolu ile bulaşır.
İlgili 33 soru bulundu
Strep A Enfeksiyonu Tedavisi
Çoğu Grup A Streptokok enfeksiyonları, antibiyotiklere ihtiyaç duymadan kendi kendine düzelen nispeten hafif hastalıklardır.
Strep A bakterilerinin yol açtığı streptokok farenjitinin yaygın belirti ve semptomları arasında boğaz ağrısı, 38 derece ateş görülür. Viral farenjitte ise öksürük, burun akıntısı ve ishal daha yaygındır. Strep A faranjiti için Mevcut tanısal testler arasında boğaz kültürü ve hızlı antijen saptama testi bulunmaktadır.
Bu enfeksiyonun bulaşma yolu ise insandan insana hapşırma ya da öksürme yoluyladır. Bu enfeksiyon türü her yaşı etkilese de genellikle 5 ile 15 yaş arası çocuklarda görülür. Enfeksiyonu kontrol eden Strep A testleri hızlı strep testi ve boğaz kültürü olmak üzere ikiye ayrılır.
Strep A nedir? Türkiye'de “beta” olarak bilinen “A Grubu Beta Hemolitik Streptokok” adındaki bakterilerin neden olduğu bir hastalık. Strep A olarak da biliniyor. Türkiye'de sürekli görülen, uzun zamandır bilinen bir enfeksiyon.
Strep A virüsü tedavisi için ilk seçenek penisilindir. Oral verilen penisilin tedavisi ise en az 10 gün uygulanır.
Bazı vakalarda mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, vücutta yaygın döküntü, kızarıklık da görülebiliyor. Burun akıntısı, öksürük, soğuk algınlığı bulguları olan kişilerde A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonunun olma olasılığının çok daha düşük olduğu belirtiliyor.
Halk arasında beta mikrobu olarak bilinen ve strep boğaz enfeksiyonuna neden olan grup A streptokoklar, aynı zamanda kızıl hastalığının da nedenidir. Kızıl hastalığı, ağırlıklı olarak 5-15 yaş arasındaki çocukları etkiler. Olguların yaklaşık %80'i 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür.
Strep A, A grubu beta hemolitik streptokokların/AGBHS ( Streptococcus pyogenes) neden olduğu Beta olarak da adlandırılan üst solunum yolu enfeksiyonudur (ÜSYE). Strep A enfeksiyonuna sahip kişiler her zaman belirti göstermeyebilir fakat hastalığı bulaştırabilirler.
Strep A bakterisinin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sebep olduğu rahatsızlıklar tıp dünyası için yeni değil. Aksine hekimler 5-15 yaş arası çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonlarının en önemli sebebi olarak bu bakteriyi gösteriyor.
ÇOCUKLARI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE; STREP A ENFEKSİYONU
Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan kan ve kas dokusuna yerleşen, kas dokusunda ve ciltte ağır tahribatlara neden olan hatta organ yetmezliğine dahi sebep olabilen bu enfeksiyonun adı invazif grup a streptokok enfeksiyonudur.
Ciddi strep A enfeksiyonlarının (invaziv grup A strep) hastanede antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.
Dr. Ergin Çiftçi, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hem "Strep A" bakterisi kaynaklı enfeksiyonlarda hem de hastalığın ağır klinik tabloya yol açan formlarında artış yaşandığını bildirdi.
Penisilin V, günde 2-3 kez 500 mg oral , 10 gün süreyle kullanımı önerilir. Penisilin alerjisi olan hastalarda azitromisin 500 mg, 5 gün süreyle, klaritromisin günde iki kez 250 mg, 10 gün süreyle önerilir. Kızıl hastalığını önlemek için henüz bilinen bir aşı yoktur.
Bugün için bu bakteri enfeksiyonunu önleyen bir aşı mevcut değildir.
Strep A solunum yolunda, boğazda ve deride enfeksiyonlara yol açabilen bir bakteri türü. Hafif bademcik enfeksiyonlarına yol açtığı gibi özellikle deriden bulaşan türü ölümcül olabiliyor. Avrupa'da onlarca çocuk strep A nedeniyle hayatını kaybetti.
Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Viral boğaz iltihabının iyileşmesi genellikle 7-10 gün sürer.
Strep A enfeksiyonları genellikle boğaz ağrısı, baş ağrısı ve ateş gibi hafif hastalıklara ve ince, kırmızı bir döküntüye (kızıl ateşi) neden olur.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Gerekli Numune Nedir? Boğaz iltihabının grup A streptokoklara bağlı olup olmadığını belirlemek amacı ile kullanılır. Boğazınızın arka duvarı ve bademciklere sürülen, ucu pamuk tampon olan bir çubukla numune alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri