Kürek kemiği ağrısı genellikle kötü duruş, kas gerilimi veya aşırı kullanım gibi sebeplerden kaynaklanır. Ancak, daha ciddi durumları dışlamak için bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir. Fizik tedavi, egzersizler veya ağrı kesiciler gibi tedavi yöntemleri, kürek kemiği ağrısının yönetiminde yardımcı olabilir.
Sırtın ortasına vuran ağrı, çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların başında mide gelir. Sırtın ortasına vuran ağrı, genellikle mide kaynaklıdır. Bunun yanında omurgada görülen esneklikten, duruş ve yürüyüş bozukluklarından da kaynaklandığı görülmektedir.
Boyun Sorunları: Boyun fıtığı,kireçlenme, sinir sıkışması ve omurilik daralması kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılara neden olur. Bazen ağrı kola da yayılır ve uyuşma hissini tetikler. Omurga Sorunları: Skolyoz(omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) gibi omurga rahatsızlıklarında kürek kemiği ve sırt ağrıları görülür.
Bunun yanında kürek kemiğine vuran sırt ağrıları kalp krizinin belirtisi olabilir.
Gevşetme iki türlü yapılır: açık cerrahi ve artroskopik. Açık cerrahide bölgeye ulaşmak için kaslar kesilir, sinire ulaşmak oldukça zordur. Özel ekartörler ile transvers ligament kesilir ama çoğu zaman sinir görülemez. Artroskopik tedavi altın standarttır.
İlgili 29 soru bulundu
Sinir Sıkışması Olduğunu Nasıl Anlarız? Şayet karıncalanma hissi, duyu kaybı, ağrı, kaslarda güçsüzlük, el ve ayaklarda hareket güçlüğü ve iğne batıyormuş hissi varsa sinir sıkışmasının varlığından söz edilebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Omuz Sıkışma Sendromu Belirtileri
Ağrı tipik olarak geceleri yoğunlaşır ve hastalarda uyku kalitesinin kaybolmasına neden olur. Omuz sıkışma ağrısı, üst kolun dış tarafında ve omzun ön tarafında hissedilebilir ve baş üstü aktivite ile artar. Diğer yaygın semptomlar arasında güçsüzlük ön plana çıkar.
Boyun fıtığı olanlar böyle durumlarda ellerinde bir cismi tutmakta zorlanır ve yürüme güçlüğü çeker. Ağrılar bazen kürek kemiğine ve göğsün üst taraflarına doğru da yayılabilir.
Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.
Üst sırt ağrısı nedenleri; kas gerginlikleri, fıtık, skolyoz, kanal daralması, kifoz, vertebra kırığı, kötü duruş, osteoartrit, miyofasyal ağrı sendromu, pankreatit, böbrek taşı, kalp krizi sayılabilir. Ağrının türü nedene bağlıdır. Sürekli, donuk sırt ağrısı ile keskin ani sıkışma gibi hisseder.
Kürek kemiği ağrısının tehlikeli olabileceği durumlar: Kalp problemleri: Sağ kürek kemiği ağrısı bazen kalp problemlerini gösterebilir, özellikle de sol omuz ve kol ağrısı, nefes darlığı, terleme gibi diğer belirtilerle birlikteyse. Acil tıbbi yardım gerekebilir.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Hz. Muhammed'in iki kürek kemiği arasında bulunan ve nübüvvetinin alâmetlerinden biri sayılan ben.
Akciğer Kanseri ve Sırt Ağrısı Nasıl Bağlantılı? Tümörün sırtın yapısına uygulayabileceği doğrudan basınç çoğu zaman, belden ziyade orta ve üst sırttadır. Tümör akciğerin ve göğüs duvarının yüzeyinde yer alan sinirleri tahriş ederek keskin ve bazen kronik bir sinir ağrısını tetikleyebilir.
Kas incinmesi gibi basit bir nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen sırt ağrısı; kalp, akciğer, safra kesesi rahatsızlıkları ya da boyun ve sırt fıtıkları gibi pek çok hastalığın belirtisi olabilir.
Geçmeyen Sırt Ağrısı
Sırt ağrıları kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilir. Kimi zaman ise fibromiyaljiden osteoporoza kadar pek çok ciddi hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle, özellikle sabit bir bölgede ve sürekli devam eden sırt ağrıları mutlaka ciddiye alınmalı.
Miyofasiyal ağrı sendromu olan kulunç, kasları ve etrafındaki yumuşak dokuyu etkileyen lokalize ağrı ile karakterize akut veya kronik bir durumdur. Kulunç ağrısı, bazı kasları ve kasları yerinde tutan ince doku örtüsünü içerir. Ağrı meydana gelen bölgeler bel, boyun, omuz ve göğsü kapsar.
Kürek kemiği ya da omuz kemiği (Latince scapula tekil, scapulae çoğul), göğüs kafesinin arka kısmında bulunan, kolun gövdeye bitiştiği humerus kemiği ile omuz üstü köprücük kemiğini birleştiren yassı, geniş bir kemiktir. Üçgen şekli bir küreği andırdığı için bu adı almıştır. Kürek kemikleri yassı kemiklere girer.
Kulunç ağrıları yansıyan ağrılardır ve kesin çözümü düzenli ve aktif bir şekilde spor yapmaktır. Sıcak su torbası, iğne, enjeksiyon, masaj gibi uygulamalar lokal ve problemin kaynağından uzak tedavilerdir. Bunlar yalnızca geçici bir şekilde ağrılarınıza iyi gelir.
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrıdır.
Boyun fıtığı kol ve ellere doğru yayılan uyuşma ve karıncalanma, el ve kollarda zayıflık, kürek kemiği üzerinde veya yakınında, başı hareket ettirirken boyun ağrısı ve ince motor becerileri için el ve kolları kullanmada sorunlar yaşanır. Boyun fıtığında bazende kas spazmları söz konusudur.
C5 ve C6 omurları arasındaki C6 sinir kökünde sıkışma olursa, omuz ve kürek kemiğine yayılan ağrı görülür. Ayrıca elde baş ve işaret parmaklarında uyuşma oluşmaktadır. C6 ve C7 omurları arasındaki C7 sinir kökünde uyuşma olursa, omuz ve boyundan yayılan ağrı, eldeki orta parmağa kadar yayılmaktadır.
Omuz Kas Yırtıklarının Belirtileri
Omuz ağrısı, hareket kısıtlılığı ve gece ağrılarına bağlı olan oluşan uyku bozuklukları omuz kas yaralanmalarının en sık görülen belirtileridir. Omuz ağrısı özellikle gece etkilenen omuz üzerine yatmakla artar. Ağrı omuzla dirsek arasındadır.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri