Defne ağacı yavaş büyüyen bir ağaç türüdür. Tam olgunluğa ulaşması genellikle 10-15 yıl sürer. Ancak, 3-5 yıl sonra yapraklarını toplamak mümkündür.
Defne ağacı kaç yılda yetişir? Defne ağacı yılda ortalama 50 cm boy atıyor. İlk yıl itibarıyla yaprakları toplanabilen ağacın, ekonomik verim sunması ise 3-4 yılı buluyor.
Akdeniz'e özgü bir bitki olan defne, genelde 2-6 m boyunda bir çalı veya ağaçtır, ama boyu 10 metreyi bulabilir. Gövdesinin alt kısmı gri, üst kısmı yeşildir.
Kurak olan bölgelerde de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra kurak olan bölgelerde yetiştirilirken güneş ışığını alması konusuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Sıcağı seven bir bitki olduğu için güneş ışığını almayı da çok sevmektedir. Bu nedenle güneşli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Ana yayılış alanı Akdeniz havzası ve Anadolu olan Defne Türkiye'de bütün kıyı şeridinde doğal olarak görülür. Apollon efsanesine ev sahipliği yapan Hatay'dan başlayarak Kuzey doğu Karadeniz'e kadar yayılış gösterir ve subtropik iklimin etkisi oranında iç bölgelere kadar gidebilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Defne ağacı yaz aylarında sıcaktan dolayı çok suya ihtiyaç duyacağından dibi kurudukça sık sık sulanmalıdır. Kış aylarında çok su ihtiyacı olmayacağından ayda bir kez sulasak bile yerli olabilir. Defne ağacının yılda bir kez vitamin ve mineral içeren bir gübre ile yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Defne ağacı dikmek isteyenler özellikle hangi mevsimde hangi zamanda dikilebileceğini merak etmektedirler. Soğuğu sevmeyen bir ağaç olduğundan dolayı yazın başlangıcı ya da bahar mevsiminde defne ağacı dikilebilir. Genellikle defne ağacı yaz mevsiminde dikilir ve yetiştirilir.
Can suyunu verip 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir. Ekilen defneler yapraklanıp boy atmaya başladıktan sonra ilkbahar ve yaz aylarında toprak kurudukça dipten sık sık sulama yapılmalıdır. Fakat kış ayı geldiğinde çok seyrek, ayda bir iki defa sulanması yeterlidir.
Defne ağacı fidanı yaz kış yeşil yapraklı olan bir bitkidir. Gerekli ortamlar sağlandığında boyu 10-12 metre kadar uzayabilir. Yaprakların üst tarafı koyu yeşil ve parlak renkte olur.
Her mevsim yeşil yaprağı ile dikkat çeken defne yaprağı ağacı, yaz kış yaprağını dökmeyen bir bitkidir.
Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma'da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi. Ayrıca yapraklarının her mevsim yeşil kalması sebebiyle ölümsüzlüğün de simgesi haline gelmiştir.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
- Fidanın yaşı : 3 yıllıktır. - Dikim mesafesi : 2 metre. - Defne fidanı dikim zamanı : 12 ay sürekli dikilebilir.
Ancak defne olarak bilinen diğer bitki türleri ile karıştırılma ihtimali vardır. Çit olarak kullanılan ve kiraz defnesi denilen bitki türünün zehirli olma tehlikesi bulunur. Çeşitli defne türleri ile karıştırılabilen bu bitki defne benzer çalı şeklindedir.
Kökten ayırma ile: Dip sürgünlerinden mutlaka köklü olanlardan seçin. Bunun için dibinde sürgün dalları olan bir defnenin dibini biraz kazıp kontrol edin. Köklü bir dip sürgünü kesip alın. Bu işi mutlaka sonbahar sonunda ve kış aylarında yapmalısınız.
⦁ Sulama: Defne ağacı düzenli sulama gerektirir, fakat aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Genellikle haftada bir veya iki kez sulanması yeterlidir. Ancak, yaz aylarında sıcaklık ve nem oranına bağlı olarak daha sık sulama gerekebilir. ⦁ Sulama: Defne ağacı düzenli sulama gerektirir, fakat aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
Defne ağacının bakımı oldukça kolaydır fakat -12 derecenin altındaki soğuğa dayanıklı olmadığından soğuk ortamda yetiştirilemez. Hava akımlarından koruyup iyi bakıldığında uzun yıllar aynı güzelliği taşıyacaktır.
10 metreye kadar boylanabilen, çok hızlı gelişme göstermeyen bitkilerdir. Kışın hafif don olayları görülen iklime sahip yerler defne yetiştirmeye uygundur. En fazla -12 derece soğuğa kısmi zararlarla dayanabilir.
Çalışma bulgularına göre, 2,4 kg yaş defne yaprağından 1 kg kuru defne yaprağı elde edilmektedir. Putievsky (1978), İsrail'de yaptığı çalışmada defnenin dikimden itibaren ilk dört yılda yaprak üretiminin ekonomik olmadığı, bu dönemde yeterli yaprak verimine ulaşılamadığını belirtmiştir.
Özellikle ilkbahar gübrelemesi meyve oluşumunu tetikleyecektir. Ancak N (Azot) yönünden yüksek oranlı gübre kullanımları meyve oluşumunu baskılayabilir. Dolayısıyla P (Fosfor) ağırlıklı gübre kullanılmalıdır. Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır.
Botanik Bilgi : Defnegiller familyasındandır. Yaz kış yaprağını dökmeyen bir bitkidir. Ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir.
Yaprak alt yüzü açık mat yeşil, üst yüzü daha koyu yeşil renkte ve parlaktır. Yapraklar özel kokulu ve aromalıdır. Meyveleri küçük, 1,5 cm çapında, parlak siyah renkli ve hoş kokuludur. Bitki mart-mayıs ayları arasında çiçek açar, meyveleri sonbaharda olgunlaşır.
Lauraceae familyasının takriben 45 cins ve 1000 kadar türü, Laurus cinsinin ise Laurus nobilis L. ve L. canariensis Willd. olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Laurus nobilis L.'in ise, dar yapraklı “angustifolia” ve kenarları dalgalı “crispa”, aurea ve undula olmak üzere 4 alt türünün bulunduğu yönünde görüşler vardır.
Defne Yaprağı Sıkça Sorulan Sorular
%71 indirimle Defne Yaprağı 20 gr 9,90 TL'ye, %44 indirimle Doğan Baharat Doğal Defne Yaprağı 50 gr Paket 24 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bu mucizevi tohumun faydalarından yararlanmak için her gün 2 adet defne tohumunu bir bardak suyla birlikte yutabilirsiniz. Ayrıca ezilip toz haline getirildikten sonra bal veya su ile karıştırılıp tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri