Tek sayılar eril, çift sayılar dişil kabul edilmiştir. “Allah tektir, teki sever” ifâdesi yaygın kullanımdır. Bu nedenle pek çok davranış üç ya da yedi gibi tek sayılarla ifâde edilir. Peygamberimiz'in (sav) orucunu tek rakamlı günlerde açması bunun örneğidir.
Parite, matematikte herhangi bir tam sayının çift ya da tek olması durumudur. Çift sayılar, 2 ile kalansız bölünebilen (2'nin tam katı olan) sayılardır. Tek sayılar ise 2 ile kalansız bölünemeyen (2'nin tam katı olmayan) sayılardır.
Daha başka bir çok sayı bildiren âyetler de vardır. Görüldüğü gibi, Kur'an-ı kerimde sayılar vardır. Niye 4 değil de 3 gün oruç, niye 11 değil de 10 fakir, niye 50 değil de 60 miskin demeye kimsenin hakkı yoktur. Allahü teâlâ dilediği gibi emreder.
Aşağıda yer alan sayılar bu şekilde sonsuza kadar ilerler. Çift Sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50… Tek Sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49…
Doğal sayılardan 2 ile bölündüğünde tam sayı veren en küçük sayı yine 0'dır. Bu yüzden en küçük çift doğal sayı 0'dır. En büyük tek doğal sayı ise bulunamaz. Çünkü doğal sayılar kümesi 0'dan sonsuza gider.
İlgili 31 soru bulundu
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Dünyanın en büyük sayısı olarak bilinen sayısı Googolplexianth olarak karşımıza çıkmaktadır. Googol'da sayının 10 üzeri 100 olup Googolplex'te ise bu sayı 10 üzeri Googol olarak varlık göstermektedir.
Tek Sayılar ve Çift Sayılar
Tek basamaklı tek sayılar 0' dan başlayıp 9' a kadar olan sayılardır. Çift basamaklı tek sayılar ise 11 ile 99 arasında bulunan sayılardır. En küçük rakam düşünülürse '0' dır.
Sıfır Bir Çift Sayıdır!
20 adet koyun beş günde tek sayılara denk gelecek şekilde kesim sayısı ile kesilemez. Bunun nedeni 20'nin çift bir sayı olması ve 5 adet tek sayının toplamlarının asla çift olamamasıdır.
- Hadis rivayetlerinde geçen sayılardan az veya çok zikir veya tesbih çekmek elbette zararlı değildir; ancak kâmil manada sevaba erişmek için şifre gibi buna uygun olması gerekir... - Namazlardan sonra 33'er defa tesbih, tahmid ve tekbir getirmek / yapmak sünnet-i müekkededir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Kuran-ı Kerim'de 7 sayısı kutsaldır. Örneğin; büyü bozma ritüellerinde de bazı sureler 7 kez ya da 7'nin katları olarak tekrarlanır. 7'nin büyük bir enerjisi vardır. Bazı duaları 7'nin katı olarak okursunuz ve bu duaların enerjileri daha yüksek olur.
ifadesinde olduğu gibi bir tek sayıdan çift sayı çıkarırsak sonuç tek sayı olur.
Tek sayılar, 2 ile kalansız bölünemeyen bir diğer deyişle 2 rakamının tam katı olmayan sayılardır. Tek sayılar sonsuza kadar giderler. Tek sayılara örnek olarak şu sayıları verebiliriz: 1 – 3 – 5 – 7 – 9 – 11 – 13 – 15 – 17 – 19 …
Tek – Tek = Çift
Buna göre iki tek sayının farkı bir çift sayıdır.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
12. yüzyıla kadar Avrupa'da “hiçliği” temsil eden bir sayı yoktu. Sıfırın kökenleri, Antik Mezopotamya'nın bereketli hilaline kadar uzanır. Sümerli kâtipler, bundan 4.000 yıl kadar önce yokluğu belirtmek için boşluklar kullandılar ancak sıfıra benzer bir sembolün kaydedilen ilk kullanımı MÖ 3. yüzyılda Babillere ait.
4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını; basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtir. Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
Pozitif tam sayılar Z+ şeklinde, negatif tam sayılar ise Z- şeklinde gösterilir. Tam sayılar kümesi şu şekilde ifade edilir: Z+ + Z- + {0} Sıfır (0) sayısı ne pozitif ne de negatiftir, yani nötrdür.
Daha matematiksel ifade etmek gerekirse, çift sayı, bir k tam sayısı için n=2⋅ k olarak yazılabilen bir n sayısıdır. Bu tanım bize, bir çift sayıyı 2'ye bölersek, geriye hiçbir şey kalmayacağını da söyler. Bu durumda k=0 seçersek n=2.0=0 olacaktır. Yani sıfır bir çift sayıdır.
Tek sayılar iki ile tam bölünemeyen ve aynı zamanda da ikinin katı olmayan sayılar olarak karşımıza çıkarlar. Tek doğal sayılar şunlardır: - Tek Sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,... Tek doğal sayılar bu şekilde sonsuza kadar gitmektedir.
Bu sayılar için de geçerlidir. Sonu yok yahut sonsuz sıfatı sonlu olanın karşıtıdır. Dolayısı ile sayılara her ek yaptığımızda (artı veya eksi yönde) artacağından bunun sonu yoktur fakat sonsuz ifadesinin kendisi ne varılacak bir menzil ne de bir sayı değildir.
Matematikte kullanılan sayılar sonsuzdur, yani sayıların teorik olarak bir sonu yoktur. Sayılar, sınırsız bir aralığa yayılan bir kavramdır. Herhangi bir sayıdan başlayarak sonsuz bir sayı dizisi oluşturabilirsiniz. Örneğin, 1'den başlayarak sonsuza kadar giden doğal sayılar dizisi 1, 2, 3, 4, 5, ...
Bu doğrultuda en küçük doğal sayının, '0' sayılar olduğunu söylemek mümkün. Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri