Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma'da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi. Ayrıca yapraklarının her mevsim yeşil kalması sebebiyle ölümsüzlüğün de simgesi haline gelmiştir.
Yıldızın etrafını saran “Defne Dalı” da başarı, ün, şan, şöhret ve görkemi temsil ediyor. Amblemin en alt bölümündeki “Çift Başlı Kartal” ise Selçuklu Devleti'nin (1040-1157) simgesi.
Defne, o günden sonra Apollon'un kutsal ağacı olur. Yaprakları solmaz, dökülmez.
DAPHNE (Defne) Yunan Mitolojisinde yer alan, güzelliği dillere destan bir peridir. Toprak Ana GAEA ve Nehir Tanrısı PENEUS tarafından yaratılmıştır. Ancak en önemli özelliği Tanrıların Tanrısı ZEUS'un yakışıklı oğlu APOLLO'nun kalbini çalması ve ilk aşkı olmasıdır.
Dafni, Apollon'dan sürekli kaçar ve aşkını reddeder. Bir gün Dafni yine kaçarken Apollon'a yakalanır Yunan Yer Tanrısı Gaia'dan yardım ister. Gaia, Dafni'yi Defne ağacına dönüştürür ve Dafni sonsuza dek Defne ağacı olarak kalır.
İlgili 42 soru bulundu
Yunanca kökenli olan Defne ismi, masumiyeti ve saf güzelliği temsil etmektedir. Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır.
Defne bitkisinin kaynağı Doğu Akdeniz bölgesi olup oradan ılıman iklimin görüldüğü başka yörelere yayılıyor. Akdeniz defnesi, yaz kış yeşil kaldığı için ölümsüzlüğün simgesi olarak biliniyor.
Antik dönemde, kendisi de Anadolu kökenli olan Apollon'un gözdesi olan bir ağaçtır defne. Güneşli yerleri seven bir ağaç olması, onun Güneş Tanrısı Apollon ile ilişkilendirilmesine neden olmuş, her dem yeşil kalması da onu ölümsüzlüğün sembolü yapmıştır.
Boyu 10 metre ile metre arasında değişir. Yapraklarının üst kısmı koyu yeşil ve parlak renkte iken alt kısmı ise mavi yeşil ve mat renktedir. Beyaz ve açık sarı renge sahip çiçeklerinin kokusu çok ilgi çeker. Akdeniz ikliminde yaşayan soğuğu sevmeyen ve sıcağı seven bir bitkidir.
TDK (URL-1, 2021) defneyi, “defnegillerden, yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan bir ağaç, develik (Laurus nobilis)” olarak tanımlar. Defne kelimesinin etimolojik kökeni ise Grekçe (Antik Yunanca) “daphne”ye dayanmaktadır (Eyüboğlu, 1988).
Laurus Nobilis diğer ismi ile Defne ağacı yaprak dökmeyen ağaç çeşitlerinden bir tanesidir.
Zaman zaman bazı kaynaklarda Apollon ve Daphne mitinde farklılıklar gözlenir. Bunlardan biri Daphne'nin Yunan toprak tanrısı Gaia'dan yardım dilediği; bir diğeri ise Apollon'un aşkına karşılık bulamayınca sinirlenip Daphne'yi kendinin defne ağacına dönüştürdüğüdür.
Sakinleştirici etkisi bulunan defne yaprağı, çay olarak tüketildiğinde daha rahat uyuyabilmenizi sağlar. C ve A vitamini bulunan defne yaprağı, bağışıklık sistemini güçlü tutar. Defne yaprağının içerisinde bulunan antioksidan ve demir, kalp sağlığına da iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi vardır.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
Defne Yaprağı Yakmak: Defne Yaprağı Ritüeli
Umut, kahramanlık ve başarı simgesi olarak kabul edilen defne yaprağı yakmanın eski tarihlerde büyüyü bozduğuna inanılırdı. Günümüzde defne yaprağı tütsü olarak kullanılır ve ferahlatıcı etkisi ile rahatlatır.
Defne yaprağı Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak et ve sebze yemeklerine aroma vermesi için kullanılır. Farklı kültürlere ait mutfaklarda yahni, sosis, balık ve deniz ürünleri, çorbalara eklenerek tüketilir.
- Defne ağacının gövdesinin alt tarafı gri üst tarafı ise yeşil olarak bilinmektedir. - Defne ağacının yaprakları en kısası 6 cm en uzunu ise 12 cm olarak ölçülmüştür. - Ağaç yapraklarının genişliği ise 2 cm ile 4 cm arasında değişkenlik gösterir. - Defne ağacının yaprakları kokuludur.
içine konursa güvelenmesini veya böceklenmesini önler. Meyvesinin Faydaları : Meyvesinin iki tanesi dövülüp yenilirse sancının her türünü keser.
Gelin onu yakından inceleyelim.. Ülkemizde çok yaygın olarak yetişen önemli bir ticari değere sahip olan defne.. Lauracease familyasından bir Maki bitkisi Kışın yaprağını dökmeyen ve her dem yeşil kalan 2 metreden 10 metreye kadar boylanabilen yuvarlak taçlı, sık dallı dioik bir ağaççıktır.
Bereket ve zaferin timsali olan defne yaprağı, cüzdana konduğunda cüzdandaki bereketin arttırdığına inanılır. Paranın bereketlenmesi için cüzdana ya da çantaya üzerine para resmi çizilmiş defne yaprakları konulması tavsiye edilir.
Ayaklar için birebir
Doğal bir ağrı kesici etkisi bulunan defne yaprağı, burkulma ve eklemlerde meydana gelen ağrılara oldukça faydalıdır. Aynı zamanda ayak mantarını da iyileştirici etkisi vardır. Defne yaprağını ayakkabınıza koyduğunuzda tabanlarınızdan gelen faydayı hissedeceksiniz.
Yunanca kökenli bir isim olarak öne çıkan Defne, uzun yıllardır Türkçede yerleşik olarak değerlendirilir. Aynı zamanda bu ismin Kur'an'da yer alıp almadığı merak edilen konulardan biridir. Bu isim Kur'an-ı Kerim'de geçmez.
Antik dönemde Akdeniz'de bütün kıyı şeridinde görülen ve Akdeniz elementi olan defnenin ana yayılış alanı Akdeniz Havzası ve Küçük Asya'dır. Defne, Türkiye başta olmak üzere Cezayir, Belçika, Fransa, Yunanistan, Meksika, Fas, Portekiz, İspanya ve Kanarya Adaları gibi ülkelerde de yayılış göstermektedir.
Defne ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Defne ismini koymak caizdir.
Defne ismi Yunan kökenli bir addır. Yunancadan Türkçeye geçmiş olan bu isim çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmış özel adlar arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Defne adı 'Yaprakları güzel kokulu, kış yaz yeşil kalan bir ağaç' şeklinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri