Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Şiş kebabı, Adana Kebabı ile birlikte özellikle Güney illerinde gündelik hayatın gıda hızlı tüketim maddesi haline gelmiştir. Bugün başta Adana,Hatay, Mersin, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş,Malatya illerinde bir hızlı tüketim yemeğidir.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Arapça kbb kökünden gelen kabāb كباب "kızartma, kızartılmış et" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 36 soru bulundu
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Günümüzde en çok kabul gören rivayet, 'döner' denildiğinde akıllara ilk gelen yer olan Bursa'ya ait. Buna göre Bursa'da 1800'lü yıllarda İskender Bey'in kemiksiz kuzu ve dana etlerini şişlere takması ve ateş karşısında pişirmesi ile dönerin hikayesi başlıyor.
Adana kebap ile Urfa kebap arasındaki fark; Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir.
Bildiğimiz anlamdaki Adana Kebabı, 19. yüzyılın ikinci yarısında, Adana'nın tarihî çarşısı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıktı. Günümüzde de faaliyette olan Tarihî İstanbul Lokantası ise Adana Kebabının halkın beğenisine ilk kez sunulduğu yerdir.
İSKENDER KEBABI HANGİ İLE AİT? İskender kebap Bursa ile ait olan bir kebap türüdür. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da da kebap yapımı meşhur olsa da İskender kebap olarak bildiğimiz bu lezzet Bursa'ya aittir ve tarihi 1800'lü yıllara kadar dayanmaktadır.
Döner kebabın ilk olarak Bursa'da yaşayan İskender Bey tarafın- dan, yaklaşık 150 yıl önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden ya- rarlanarak kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıktığı bildirilmektedir (Acar, 1996).
Türkiye'nin en büyük yerli restoran zinciri!
İsmini, kurucusu Hakan Demirağ'dan alan HD Holding, HD İskender ile çıktığı yolda bünyesine HD Döner ve Pidem markalarını da katarak Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini misafirlerine daha geniş bir yelpazede sunmaya devam etti.
Kebap. Söz konusu Türkiye'nin meşhur yemekleri olunca hemen hemen her şehrin kendine özgü en az bir çeşit kebabı olduğu için elbette kebaptan bahsetmeden geçmek olmaz. Tüm Orta Doğu'da binlerce çeşit kebap olmasına rağmen hem yerel hem de uluslararası pazarda “kebabın temsilcisi Türkiye” denebilir.
Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır.
Balıkesir, Bursa veya Artvin'de bu aromayı bulamazsınız. Türk Dil Kurumu sözlüğünde bile cağ kebabın Oltu'ya ait olduğu belirtilir. Cağ kebabın tarihçesine indiğiniz zaman, Oltu yöresinde konaklama ve göçebe toplumların kullandığı pişmiş et, bozulmadan taşıdıkları bir yemek çeşidi.
Zengin mutfağıyla öne çıkan gastronomi kenti Hatay'da, etin zırh bıçak yardımıyla kıyılmasının ardından odun ateşinde pişirilerek servis edilen tepsi kebabı, kentin en önemli yöresel lezzetleri listesinde ilk sıralarda bulunuyor.
Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et, kızartma, çevirme veya kavurma yoluyla hazırlanan her türlü yiyecek anlamına gelir. Bu kelime genellikle kebab şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
Yıl 1867; döner kebap lezzetinin doğuşu…
“DÖNER KEBAP” efsanesinin hikayesi, Mehmet oğlu “İSKENDER Efendi”nin Bursa'nın Kayhan semtindeki dükkânında başlar. O dönemde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun ateşi üzerinde pişirilmektedir.
Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan, Balkan mutfaklarında da görülebilen yassı bir ekmek çeşididir.
Yunan kardeşlerimize "Bari adını baklaviedes falan yapsaydınız" şeklinde laf atmak üzereyken 1987 yılında Birleşmiş Milletler'in yaptırdığı araştırma sonucu baklavanın bir Suriye tatlısı olduğu aklımıza geldi. Suriye'yi bir kenara bırakarak, karşı yakanın yaptığı baklavalar; bizim ev baklavası dediğimiz türden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri