Kilitli diferansiyel nedir? Diferansiyelin amacı tekerleklerin farklı hızda dönebilmesine olanak sağlamaktır. Diğer taraftan kilitli diferansiyel bu mantığa tam ters olarak gerektiği zaman her iki tekerleğin de aynı hızda dönmesini sağlayan bir tertibattır.
Fakat bu kilit asıl marifetini virajlarda gösteriyor. Virajlar yay biçimine benzer bir yol izlediği için, buralarda iç tekerleklerin daha yavaş dış tekerleklerin ise daha hızlı dönmesi gerekiyor. Bu hız seviyesini ve tekerlerin tur sayısını düzenleyen ise diferansiyel kilidi oluyor.
Diferansiyel, tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlayan bir sistemdir. Diferansiyel kilidi ise tekerleklerin aynı oranda dönmesine imkan veren bir araç teknolojisidir. Elektronik diferansiyel kilidi de denilen bu sistem, aracın zorlu yol koşullarında ilerleyebilmesini sağlar.
Araç diferansiyel bozukluğunun anlaşılması güç aktarma oranı olarak da bilinen diferansiyelin kontrol edilmesi ile olur. Bu organ araçta moment artışını ve araç viraj dengesini sağlamaktadır. Araç diferansiyel bozukluğu olması halinde araç viraj alırken denge sağlayamaz.
Aracınızda kalkış esnasında, vites değişikliklerinde ya da virajlarda "tak" diye vuruntu oluyor ise. Aracınızla seyahat hâlindeyken özellikle de virajlı yollarda diferansiyel ağlaması olarak da adlandırılan bir uğultu sesi geliyorsa (Bu en sık görülen arıza belirtisidir.
İlgili 36 soru bulundu
Yağ kaçağı arızasına sebep olan tüm durumların onarımı mümkündür. Diferansiyel fiyatının çok yüksek olduğu göz önünde bulundurulursa onarım yaptırmak daha mantıklı olacaktır.
Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır.
Diferansiyel yağı biterse ne olur
Bu dişlilerin yağsız kalması çok kısa süre içerisinde aşınmaya ve geri dönüş olunmaz tahribata sebebiyet verecektir. Uzun süre yağsız kullanımlarda diferansiyel içinde bulunan ayna ve mahruti dişlilerinde kırılma meydana gelerek diferansiyel kitlenecektir.
Diferansiyel vuruntu yapıyor, ne demek? Güç aktarma organlarından olan şaft ve diferansiyel bir çok parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar arasında kabul edilebilir oranda çalışma boşluğu bulunur bu boşluk arttığında ise farklı ses yada sesler, vuruntu hissedilebilir.
Diferansiyel kilidi, genellikle off-road taşıtlarda, traktörlerde ve kamyonlarda bulunur. Ancak bazı spor ve lüks otomobiller de bu özelliğe sahip olabilir. Kısacası, diferansiyel kilidi, aracın çekişini ve hareket kabiliyetini artıran bir mekanizmadır.
Bu sistem sayesinde bir pilotun diferansiyel kilidi ayarını yapmak için yapması gerek sadece direksiyonun üzerinde bulunan silindir şekline sahip butonu sağa veya sola doğru çevirmektir. Bu eylemde bir tarafa doğru çevirince kilitlenme derecesi artarken, diğer tarafa doğru çevirince kilitlenme derecesi azalmaktadır.
Önden çekişli arabalarda diferansiyel ön aks üzerindeki şanzıman kutusunda yer almaktadır. Arkadan çekişli olan araçlarda ise diferansiyel arka aksın ortalarında bir yerde bulunuyor.
Presostat dif (diferansiyel) ayarı, presostatın basınç kontrol aralığını belirler ve bu aralığın altında veya üstünde basınç algılandığında presostatın devreyi açmasını veya kapamasını sağlar. Presostat dif ayarı, kullanım amaçlarına ve özelliklerine göre değişebilir.
Ön ve arka aks düzeneğinin bir parçası olan diferansiyel, otomobillerin dönüşlerini kusursuz bir şekilde tamamlayabilmesi için önemli bir rol üstleniyor. Temelde, dönüş anında tekerleklerin farklı hızlarda dönmesine olanak tanıyor. Buna neden gerek duyulduğunu merak ediyorsanız cevabı oldukça basit.
Defransiyelci. DEFRANSİYEL NEDİR? Defransiyel her iki aks ile aynı zamanda çalışan parçaya denir. Fakat değişik hızla dönmelerini sağladığı için araçların dönmelerini kolaylaştırır.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Castrol Universal 75W-90, API GL-4 ve API GL-5 spesifikasyonlarının istendiği senkromeçli manuel transmisyonlar ve diferansiyellerde kullanıma uygun çok amaçlı otomotiv dişli yağıdır.
Diferansiyel yağ seviye kontrolü genel talimatnamelere göre 5.000 km de bir yapılmalıdır. Diferansiyel yağlarının değişimi için ise üretici firmaların belirlediği standartlardaki yağlar (75-80/80-90/140 EP-HP-Sıprax vb) kullanılmalı ve değişim belirlenen kilometrelerde (10.000-15.000-20.000 vb) yapılmalıdır.
Arabanın tahrik mili üzerinde bulunan bir merkez diferansiyel, arka aksta bir arka diferansiyel ve ön diferansiyel olmak üzere 3 adet diferansiyel bulunur.
Yetki belgesine sahip olan işletmelerin ikinci el araç satışlarında satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin km içerisinde motor, şanzıman, tork konvertörü, elektrik sistemi ve diferansiyel bölümleri garanti içerisine girer.
Eğer vitesi boşa attında ses kesiliyosa difransiyeldir. Eğer araba hem viteste hemde boşta giderken ses yapıyorsa büyük ihtimal aks bilyesidir.
En Doğru Diferansiyel Katkı Yağı Seçimi
75 140 diferansiyel yağı ile bu sorunun çözebilirsiniz. 85 140 diferansiyel yağı ise sanayi tipi düz ve sarmal şeklindeki dişlilerde kolaylıkla kullanılabilir.
Bu kilitlerin birinci güç dağıtım kademesinde, yani arazi şanzımanında olanına “orta kilit”, ikinci güç dağıtım kademesinde, yani diferansiyelde olanına “diferansiyel kilidi” denir.Orta kilit devreye girdiğinde, otomatik olarak motor gücünün %50 si öne, %50 si arkaya aktarılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri