213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar (VUK, m. 172): - Ticaret ve sanat erbabı; - Ticaret şirketleri; - İktisadi kamu müesseseleri; - Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler; - Serbest meslek erbabı; - Çiftçiler.
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Vergi Usul Kanunu'na göre defter tutması gereken mükellefler, ticaret ve sanat erbabı, ticaret şirketleri, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, serbest meslek erbabı ve çiftçilerdir.
Yıllık zirai kazançları bilanço veya işletme hesabına göre hesaplanan çiftçiler. Vakıf ve derneklere ait olan ticari ve iktisadi işletmelere mensup tüccarlar. Anonim, Limited, Komandit, Kollektif ve Kooperatif şirketler gibi tüm ticari şirketler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır.
Türk Ticaret Kanunu'nda belirlenen defterlerin tutulması zorunludur. Tacirler ve ticari işletmeler kendileri için belirlenen defterleri tutmalıdır. Defter tutmanın zorunlu olmasının sebebi ticari hayattaki güvenliğin ve dürüstlüğün sağlanmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
TTK'nın 562'nci maddesinin beşinci fıkrasına göre, ticari defterlerin Kanuna uygun saklanmaması halinde sorumlulara 300 günden az olmamak üzere adlî para cezası uygulanacaktır. Bu cezanın alt sınırı 6.000 TL, üst sınırı ise 73.000 TL'ye tekabül etmektedir.
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
01.01.2019 tarihi itibariyle işletme (2.Sınıf) defterleri için defter tasdiki noterlerde yaptırılmayacaktır.
Esnaflar işletme defteri tutar mı? Kanunla belirlenen istisnalar dışında kalan esnaflar da ikinci derece tüccarlar gibi işletme defteri tutuyor. Buna karşın gelir vergisine tabi olmayan esnaflar için işletme defteri tutma zorunluluğu bulunmuyor.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
verilenlerin KENDİLERİ veya meslek mensupları tarafından yapılabilecektir. Bu maddenin tercümesi vergi beyannamelerini imzalatma yükümlülüğü bulunmayan mükellefler defter beyan sistemi üzerinden kendi DEFTERLERİNİ tutabilecek, beyannamelerini kendisi gönderebilecek.
Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarlar, birinci sınıf tüccar olma sınırını aşmayan diğer tüccarlardır. İkinci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarların tutmaları zorunlu tek muhasebe defteri işletme hesabı defteridir.
- Devletine ödeyeceği vergi tutarını bilir, - İstatistiksel bilgi elde eder, - Önceki dönemlerle içinde bulunduğu dönemi karşılaştırma imkanı bulabileceğinden işletmesinin verimini arttırıcı kararlar alır, - Anlaşmazlık durumunda bu defter ve belgelerini ispat aracı olarak gerekli mercilere sunar.
İşletme defteri tutarken defterin sayfa numaraları, tarih, belge türü, açıklama, alacak ve borç tutarları gibi bilgiler kaydedilir. Ayrıca tüm gider ve gelirlerin, alınan ve ödenen tüm faturaların, makbuzların, banka dekontlarının ve diğer belgelerin defterde saklanması gerekir.
defter tasdik ücretleri ödeyerek defterlerini tasdik ettirmelidir. Nitekim kanuni süre içinde işlemi tamamlamayanlar usulsüzlük cezasına çarptırılır. Kanuni süre sona erdikten 1 ay sonra tasdik edilirse, hiç edilmemiş sayılır ve geçersiz olur.
Türk Ticaret Kanunu kapsamında tutulan defterlerin tamamı için onay zorunluluğu vardır. Açılış onay zamanı Türk Ticaret Kanunu ile Vergi Usul Kanunu'nda aynıdır. Türk Ticaret Kanunu kapsamında tutulan defterlerden yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defteri ayrıca kapanış tasdikine tabidir.
İşletme defteri tutanlar e-defter tutmaz.
Anonim şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Damga vergisi defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri. Limited şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Pay defteri, Envanter Defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.
Resmi defterler, şirketlerin zorunlu olarak tutması ve takip etmesi gereken defterlere denir. Hem Ticaret Kanununda hem de vergi kanunlarında bununla ilgili hüküm vardır. Tutulmadıkları takdirde şirket cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Borçlu veya alacaklı tutar, Açıklama. Büyük Defterin en temel görevi, işletmeye ait muhasebenin kapsamlı bir görüntüsünü göstermektir. Başka bir bakış açısı ile anlatmak istersek, işletmenin muhasebesel haritasını Büyük Defter oluşturur.
Kanun koyucu tarafından ticari hayattaki güvenliğin sağlanması amacıyla ticari defterlerin tutulması zorunlu tutulmuş olup; ticari defterler belirli şartlar altında tacir lehine veya aleyhine delil olarak kullanılabilmektedir.
Tasdik Ettirmemenin Cezası:
Yeni TTK'n un 6335 sayılı yasa ile yenilenen son haline göre, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerini yaptırmayanlara 4.000,00. -TL idari para cezası verilecektir.
Defterin; Sol tarafına gider kayıtlarıtutulurken sağ tarafında gelir kayıtları tutulur, Gider tarafına; satin alınan mal veyagördürülen hizmet karşılığında ödenen veya borçlanılan paralar ve işletmeyleilgili geriye kalan tüm giderler yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri