Değer denilince akla ahlak ve karakter kavramları da gelmektedir. Kişinin sahip olduğu değerler o kişinin ahlaki yapısını ve sahip olduğu karakterini de ortaya koy- maktadır.
Değerler, bizim için neyin önemli olduğunu tanımlayan ve dünya görüşümüzü oluşturan içsel bir sistemdir. Değerler hayatımıza anlam katan önem verdiğimiz ideallerimizdir. Bu nedenle aldığımız kararlar, harekete geçirdiğimiz eylemler ve öncülük ettiğimiz hayatı etkileyerek inançlarımızı desteklerler.
Bunlar; Hakikat, Sevgi, tç Huzur, Doğru Davranış ve Şiddetten Kaçınma 'dır. Bu değerlere ait alt değerler oluşturulmaktadır.
Sevgi, saygı, merhamet, cömertlik, sorumluluk gibi değerler manevi değerler olarak ifade edilebilir. Nesilden nesile aktarılan manevi değerler; sevme, sevilme, ait olma, kendini gerçekleştirme gibi bireyin ruhî gereksinimlerini karşılayan en başat ihtiyaçlardandır.
Schwartz'ın kuramına göre aslında değerler bireysel ve kültürel olmak üzere iki gruba ayrılır. Kültürel düzeydeki değerler, toplumun genelinin paylaştığı, toplumsal normlara dayanan soyut fikirler olarak belirtilmektedir. Bireysel değerler ise, bireyin yaşamını yönlendirmedeki önemi açısından ele alınmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Değerler, insanın yargısı veya ölçüsü olarak tanımlanabilir. Titus'a (1946, 333) göre değer, “bir değere sahip olan veya değerli olan olumlu özelliklerdir”. Örneğin, iyilik ve güzellik bir değer iken kötülük ve çirkinlik ise, kötü değerlerdir.
Adalet, hikmet, iffet ve şecaat toplumları yaşanılır kılan büyük bir aile yapan temel değerlerimizdendir.
Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve dayanışma insana özgü ve bütün insanlar İçin ortak sayılabilecek üstün değerlerdir. İnsan olmak bu değerleri içselleştirmeyi ve davranışlarımızda göstermeyi gerektirir.
Değerler; olgun, iyi bir insan, uyumlu ve üretken bir vatandaş olmanın en önemli şartıdır. Değerler bir insan olarak ne olduğumuz, ne olmamız ve nasıl olmamız gerektiği hususunda bizim yolumuzu aydınlatır.
Ahlaki değer; dini, felsefi, kültürel ve toplumsal birikimler ve etkileşimler sonucu, bireylere kazınmış olan, iyiyi, kötüyü, doğruyu,hatalıyı birbirinden ayırt etmeye yarayan değerler ve ilkeler bütünüdür. örnek verilebilir.
Bu değerler; mutluluk, dürüstlük, alçakgönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik olarak belirlenmiştir.
Katılanların Türkiye'de görmek istedikleri değerlerde ilk on sırayı adalet, ahlak, güven, saygı, huzur, eşitlik, refah, dürüstlük, aile ve çevre bilinci alıyor. Buradaki 10 değerin 6'sının kişisel değerlerle aynı olduğu görülüyor: Adalet, ahlak, güven, saygı, dürüstlük ve aile.
Öz Değer Nedir? Özdeğer en yalın haliyle, kişinin kendine verdiği değerdir. Bir başka değişle özdeğer; kişinin kendiyle ilgili ne düşünüp ne hissettiğidir.
En çok kabul edilen sınıflamalardan birini Spranger (ö. 1963) yapmıştır. Spranger yaptığı çalışmalar sonucunda değerleri ait olduğu alanlara göre altı grupta toplamıştır. Bunlar, Estetik, teorik (bilimsel), ekonomik, siyasi, sosyal ve dini değer gruplarıdır.
Bunlar: Estetik, teorik, ekonomik, siyasi, sosyal ve dinî değerlerdir. Her değer boyutu kendine özgü değerler içerir. Estetik değerlerde şekil ve ahenk önem arz ederken; teorik değerlerde gerçekliğe ulaşmak önemlidir. Teorik değerlerde en önemli kavramlar; muhakeme, gözlem, eleştiri ve rasyonel düşüncedir.
İnsanların yaşamlarını etkileyen ve şekillendiren bu değerler, gözlem ve etkileşimlerle yaşayarak ve hissedilerek öğrenilir. Bu anlamda insani ve etik değerlerin kazanılması eğitim sürecinin önemli bir parçasıdır.
Bu değerler; sevgi, saygı, sorumluluk, hoşgörü, özgürlük, barış, mutluluk, dürüstlük, işbirliği, alçak gönüllülük, sadelik, birlik olarak belirlenmiştir.
Değerler yaşamak için kurallar ve kararlar için de pusuladır. Değerler belirli bir sonucu elde etmek için izlenecek yol konusunda en derinde yatan inançlardır. Değerler davranışlarla dünyaya yansır. “Özü-sözü bir olmak” deyişi, kişinin değerleri ve davranışları arasında bir çelişki olmadığını gösterir.
Bu kapsamda, öğrencilere dürüstlük, hoşgörü, saygı, sevgi, yardımlaşma, sorumluluk, çalışkanlık ve empati gibi değerler öğretilir. Ayrıca, kişisel gelişim ve özgüvenin önemi vurgulanarak, öğrencilere hayatları boyunca bu değerlerin rehberliğinde hareket etmeleri tavsiye edilir.
İnsanı insan yapan taşıdığı insani duygulardır. Vicdan, merhamet, ahlak, dürüstlük, sevmek, yaratılan her şeyi korumaktır. Güzel bakan göz, iyi duyan kulak, güzel konuşan dil, vicdanı olan bir kalp ve en önemlisi iyi insan olacağım hedefi ile gelişmeye çalışmasıdır. İnsanlık için en önemli iki unsur akıl ve vicdandır.
Etik terimi Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir. İnsani değerler nelerdir? İnsanlık”, insanı insan yapan değerleri içerir. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve dayanışma insana özgü ve bütün insanlar için ortak sayılabilecek üstün değerlerdir.
Her çağda insanların bu temel arzularını gerçekleştirip yaşatacak mükemmelliğe sahip olan İslâm dininin, ilk ve nihai gayesini gerçekleştirmek üzere ortaya koyduğu beş “Temel Değeri” vardır. 1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
DEĞERLERİN İŞLEVİ ve ÖZELLİKLERİ
Toplumsal ihtiyaçları karşıladığına ve bireylerin iyiliği için olduğuna inanılan karar verme ölçütlerdir. Arzu edilir sonuç, durum veya davranışlarla ilişkilidir. Kültürü geliştirir ve devamlılığını sağlarlar. Çevreyle etkileşim sonucunda işlevsellik kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri