Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Değer kaybı davası söz konusu olduğu zaman bilinmesi gereken bir diğer husus, değer kaybı davasında görevli mahkeme hususudur. Araç değer kaybı davasına bakmakla yükümlü olan mahkeme, genel kurallara göre belirlenmektedir.
Ancak karşı tarafın, Sigorta Şirketi olması halinde Asliye Ticaret Mahkemeleri yetkilidir. Davanın nerede açıldığı, mahkemenin dosya yoğunluğuna göre süreler değişebilse de ortalama olarak 9 ay ile 18 ay arasında değer kaybı davası sonuçlanacaktır.
Aracı kazaya karışmış olup değer kaybı tazminatı almak isteyen vatandaşlarımızın tarafından en çok merak edilenlerden birisi de araç değer kaybı ne zaman istenir konusudur. Araç değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilir.
Araç değer kaybı yazılı başvuru yapılan tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde ödemeyi yapmak ve cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. ! 5 gün içinde ödeme yapılmaz ise Tahkim komisyonuna başvur yapılır. Tahkim komisyonu ise 4 aylık sürede başvuruyu karara bağlamak zorundadır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
İlgili 21 soru bulundu
Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır. Örneğin piyasa değeri 100.000,00 TL olan aracınızda 1.500,00 TL hasar meydana geldiğinde değer kaybınız bu miktardan fazla bile olsa 1.500,00 TL den fazla değer kaybı alınamayacaktır.
SMS atarak sorgulama: Tüm operatörlerden (Turkcell, Türk Telekom, Vodafone) 5664'e SMS göndererek öğrenebilirsiniz. Uygulama üzerinden sorgulama: SBM Sigortam360 uygulaması üzerinden yapılan sorgulama yapabilirsiniz.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
Başvuru Süresi: Değer kaybı tazminatı talebinde bulunabilmek için kaza tarihinden itibaren en fazla 2 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir.
Sigorta şirketi hasar miktarına ilişkin belgeler kendisine verildikten sonra en geç 15 gün içinde gerekli incelemeyi tamamlayarak hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmekle yükümlüdür. Hasar süreci ne kadar hızlı ilerlerse, hasarın tazmini de o kadar hızlı karşılanır.
Araç Değer Kaybı Davası Masrafı (Sigorta Tahkim Komisyonu)
Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapılırken/dava açılırken gerçekleştirilen başvuru ücreti 5.000,00TL'ye kadar ki değer kayıpları için 100,00 TL'dir.
Sorumuzun asıl cevabını vermek gerekirse; e-Devlet üzerinden ilgili sigorta şirketine araç değer kaybı başvurusu yapmak mümkün değildir. Sigorta şirketine başvuru mail yahut posta yoluyla yapılmaktadır.
Değer kaybı tazminatı alabilmek için aracın marka ya da modelinin bir önemi var mı? Hayır, bu konuda müfredatta herhangi bir sınırlama şartı bulunmuyor. Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun tazminat ödemesi alabilirsiniz.
Ağır hasar kaydına sahip olan çekme ve/ya hurda belgeli araçlarda meydana gelen hasarlarda değer kaybı alınmamaktadır.
E-devlet sistemine mağdur aracın sahibinin T.C. kimlik nosu ile giriş yapılır. E-devlet eksper atama sisteminde öncelikle talep edilen raporun hasar raporu mu yoksa değer kaybı raporu mu olduğu belirtilir.
Araç değer kaybı, meydana gelen bir kaza sonrası onarılan aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Kazanın ardından tamir edilen aracın onarımı her ne kadar kusursuz olsa dahi, arabanın satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından her halükarda daha düşük olacaktır.
Yargıtay, kaza yapan aracın değer kaybında ihtiyari mali mesuliyet sigortasının da sorumluluğuna hükmetti.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri