Ayrıca önemli bir şeyden bahsedildiğinde değer kelimesinin yerine ''kıymet'' kelimesi kullanılabilmektedir.
Değer, bir şeyin önemini belirtmek için kullanıldığında “kıymet” ile anlamdaş olmaktadır. Bir şeyin para ya da benzer bir ölçüyle değerlendirildiği durumda ise eş anlamı “paha” olmaktadır. Paha ile anlamdaş olarak da bedel sözcüğünün kullanıldığı görülmektedir.
Kıymet kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler değer, bedel, önem, paha ve eder olarak bilinmektedir.
Değerli kelimesinin eş anlamlısı güvenilir, kıymetli ve muteber olarak bilinmektedir.
Kullanmanın Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Faydalanmak, yarar sağlamak ve kullanmak demektir. İstimal etmek Arapçada kullanmak anlamına gelir. Amel kelimesinden türetilen istimal, ek aldığından farklı anlamlarda kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Değerlendirmenin eş anlamlısı kelimeler birden fazladır. Değerlendirmek kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler: Kıymetlendirmek. Gitmek.
Gerçek, kimi zaman doğru ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Sesli Sözlük - değersiz, önemsiz.
Türk Dil Kurumu açısından iyi kelimesinin eş anlamlı karşılığı Ala, hoş, becerikli ve mükemmel sözcükleri olarak öne çıkar.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir. Bu ikisi en çok tercih edilenler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra nene kocakarı gibi kelimelerde bu kelimeye aş anlam olarak kabul ediliyor. Anne kelimesinin eş anlamlıları arasında yaygın olarak ana ve valide kelimeleri kullanılıyor.
Kıymet kelimesi birden fazla eş anlamlı kelime ile ifade ediliyor. Değer veya önem kelimeleri de kıymet kelimesi ile aynı anlama geliyor.
Bir şeyin taşıdığı değere ya da fiyatına kıymet denir. Dilimize Arapçadan geçen kıymet kelimesi, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Bu sözcük, bir kişiye has olan üstün nitelik manasında da kullanılır.
kıymet - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳwm kökünden gelen ḳīma(t) قِيْمة “değer, nicelik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳāma قَامَ “durdu, kıvamlı idi, değerli idi” fiilinin fiˁla(t) vezninde ism-i merresidir.
Değerler, çok kabaca, önemli olarak kabul ettiğimiz ihtiyaçlarımızdır. Bizi içten içe güdülerler ve onları deneyimliyor olmak bizi tatmin eder. Değerler çoğunlukla tek kelime ile ifade edilebilirler. Örneğin: Güven, özgürlük, adalet, dürüstlük, sadakat, şefkat, saygı…
Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir.
Kişinin kendine veya bir başkasına veya herhangi bir canlıya ya da eşyaya verdiği somut ve soyut önemi ifade emek için kullanılır. Değer vermek bir şeyin karşılığını hak edilen ölçüde vermek şeklinde ifade ediliyor. Verilen önem ve sevgiyi ifade etmek için de bu deyim kullanılabiliyor.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Değersizlik ya da değersizlik duygusu, umutsuzluk ve önemsizlik gibi duygular içerir. Bu tür duygular, genellikle depresyonun yaygın bir belirtisidir. Bununla birlikte benlik saygısının azlığı, ihmal, taciz, travma veya kişinin benlik algısına tehdit oluşturan zor durumlar gibi faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Yaşadığı ve gözlemlediği olaylara olumlu tarafından bakan kişilere iyimser denir. İsim (iyi) + Ek (mse) ile oluşturulan kelime, Farsça kökenli nikbin ile eş anlamlıdır. Fransızca bir sözcük olan optimist de iyimser sözcüğünün yerine kullanılabilir.
1- Değerli:
Değerli ve kıymetli sözcükler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Özellikle Kelimesinin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Hele, özellikle ve bilhassa ile eş anlamlıdır. Husus, özellik anlamına gelir.
Çok kelimesi eski Türkçe kökenli bir sözcük olmakla beraber bu kelimeyi eski Türkler de oldukça kullanmaktaydı. Aynı zamanda çok kelimesinin yerine gelebilecek aşırı, bol, birçok, pek gibi kelimeler vardır.
eş zamanlı olarak, aynı zamanda olarak, beraberinde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri