Dsonra biberlerimizi bir leğende yıkamadan normal tuz ile bir güzel tuzlayıp bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün tuzlamış olduğumuz biberleri kavanozumuza sıkı sıkı sallayarak yerleştiriyoruz içine bir kaç adet acı biber atabilirsiniz.
Kavanoza biberleri düzgünce yerleştirin. aralarına soyulmuş ve ikiye bölünmüş sarımsakları koyun. Ayrı bir kapta sirke, tuz, şekeri karıştırıp Biberlerin üzerine dökün. Kavanozda eksik kalan yeri kaynar su ile doldurun. Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin.
Tencereye sıvı yağ sirke su ve tuz ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine biberler atılır ve karıştırılarak kısık ateşte biberlerin yumuşaması beklenir. Yumuşayan biberlerin içine sarımsak ve maydanoz eklenerek karıştırılır ve sıcakken kavanozlara koyulur. Soğuduktan sonra yemeye hazırdır.
İlgili 25 soru bulundu
Biberleri yıkayıp kurulayın. İçlerini temizleyip yemeklik doğrayın. Tek kullanımlık miktarlarda poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın. Özellikle evde kullanabileceğinizden fazla biber varsa bozulmadan bu şekilde dondurucuya kaldırabilirsiniz.
1 kg lık konserve kavanozun dibine sarımsaklardan birkaç tanesini koyun. Ardından küçük acı biberleri kavanoza düzgünce yerleştirin. Biberlerin ara ve üst kısımlarına da sarımsaklardan yerleştirin. Daha sonra biberlerin üzerine 1 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin.
Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır.
Biber yerleştirme işlemimiz bittikten sonra turşumuzun suyu için uygun bir kap içerisine içme suyumuzu alalım. Üzerine üzüm sirkesini, limon tuzunu, şeker ve kaya tuzunu da ekleyerek malzemelerimiz eriyene kadar güzelce karıştıralım.
Normal tuz yerine, iri kaya tuzu kullanın. Böylelikle turşularınız kararmayacak ve lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
Mevsimi kısa sürdüğü için kapya biber turşusu, közlenmiş kapya biber konservesi gibi yöntemlerle saklanarak bir yıl boyunca sağlıkla tüketilebilir. Taze olarak mevsimindeyken tavuk veya et fajita yemeklerine doğranabilir, kapya biber dolması yapılabilir, közlendikten sonra enfes mezelere salatalara konuk olabilir.
Biberleri kaynattığınız suyun içerisine sarımsakları ekleyin. Daha sonra suyu cam kavanozlara paylaştırın. Cam kavanozların içerisine biberleri de yerleştirip 2 gece bu şekilde güneş almayan bir yerde bekletin. 2. günün sonunda yağlı kırmızı biber turşusunu afiyetle tüketebilirsiniz.
Yeşil biberlerimizi de kırmızı biberlerin yanına alarak soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra üzerine kıyılmış maydanoz ve sarımsak ekleyelim. Ardından malzemelerimizi cam kavanozlara dolduralım. Kavanozlara haşladığımız sirkeyi de paylaştırıp kapaklarını kapatalım ve 1 gün bu şekilde muhafaza edelim.
Kırmızı, orta uzunlukta sivri bir yapısı vardır. Yemeklere doğranıp eklenen bu biber, kurutulduğunda baharat olarak da ilave edilir. Arnavut biberinin ortalama boyu 15 cm uzunluktadır. Bir ipe dizilen Arnavut biberi, mutfakta dekor olarak kullanıldığı gibi ihtiyaç halinde besin olarak kullanılır.
Turşusu yaparken biberleri yıkadıktan sonra bıçak yardımıyla delebilir ya da biberler çok uzun ve kavanozunun ufaksa benim yaptığım gibi ikiye kırabilirsiniz. Ben 500 gr biber için 1 kiloluk cam kavanoz kullandım. Uzun saplarının görüntüsünü sevdiğim için sapları kesmek yerine biberleri iki parçaya elimle böldüm.
Sıcak su ile kurulan, harika bir tarif. Vakumlama işlemi yapıldığı için iki yıl bozulmadan kilerinizde saklayabilirsiniz. Biberlerin sapları ve sarımsak temizlenir. Biberleri yıkamadan önce bir gece bir kap içerisinde mutfakta dolaba koymadan bekletirseniz şişeye daha fazla biber basabilirsiniz.
1 litre hazır su,2 yemek kaşığı tepeleme kaya tuzu 1 yemek kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı limon tuzu,1 avuç nohut,1 şişe sade maden suyu.Harika turşu olur ,erimez.
Biberlerin acısını almak ise bir o kadar kolay. Asidik yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ya da domates gibi eldeki biber acısını geçirmesiyle meşhurdur. Geniş bir kaseye doldurulan sirkede elinizi 10 dakika beklettikten sonra bol suyla duruladığınızda biber nedeniyle yanan ellerinizi eski haline getirebilirsiniz.
Tuzun az kullanılması veya çok fazla eklenmesi, turşunun hem yumuşamasına, erimesine neden olabilir, hem de yenilemeyecek düzeyde tuzlu veya tuzsuz olması ile sonuçlanabilir. Üstelik tuz oranının olması gerekenden az olması, birçok zararlı bakterinin üremesi için de uygun bir ortama neden olur.
Musluk suyunu bir gece dinlendirin
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritiliyor. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebiliyor.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Tam Ölçüleriyle Turşu Kurma Tarifi İçin Malzemeler
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşmamasını sağlaması bakımından turşuya eklenmesinde fayda var.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri