İnanışın tanımlanmasında kullanılan doğal din ya da doğal inanç kavramları, hiçbir aracı olmaksızın sadece akıl yoluyla kavranabilecek yalın bir Tanrı inancını belirtir. Bu inancı benimseyen kişiye deist denir. Deizm kavramı ilk olarak 17. yüzyılda özellikle İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır.
Deizm, 17-18. yüzyıldan beri var olagelen bir akımdır.
Her ne kadar deist düşünürler kendilerini hiçbir dönemde deist olarak tanımlamamış olsalar da Lord Herbert, deist düşünürler tarafından deizmin kurucusu olarak görülmüştür. Deizmin temel ilkesi “akıl dini” olmasıdır.
Deizm, gelişme dönemini 18. yüzyıl Aydınlanma döneminde tamamlar. Deizmin temel esası, dinin tabiatüstü yönünü yok sayarak otorite üzerine (vahiy) dayanmayan ve akılla temellendirilen bir din anlayışı benimsemesidir.
Ateizm terimi 16. yüzyıl Fransa'sında ortaya çıkmış olsa da, bugün ateist olarak kabul edilebilecek fikirler Klasik Antik Çağ'dan önce de mevcuttu. Doğu felsefesi, M.Ö. 6. yüzyılda Laozi ve Siddhartha Gautama ile başlayan uzun bir ateist inanç tarihine sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları yok sayar. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da yok sayılır.
Teizm ya da tanrıcılık, tanrı veya tanrıların var olduğu inancıdır. Teizm inanışına göre tanrılar din gönderebilir veya insanların yaşadığı Dünya'ya etki eden olaylara sebep olabilir.
İnançsızlığın en hafif seviyesi olan 'deizm' bir tanrının varlğına ve bir yaratıcı fikrine inanmak ancak bu tanrının semavi dinlerin tanrılarından veya mitolojik başka dinlerdeki tanrılardan farklı olduğunu düşünmektir.
Öz: Deizm, inanç alanında öne sürdüğü iddialarını akıl ve bilimle temellendirmeye çalışan felsefi-dini bir akımdır. Bu akımda içindekilerle birlikte tüm âlemi mükemmel bir şekilde yaratan ama işleyişine müdahale etmeyen bir tanrı inancı vardır.
Deizm, Tanrı'yı kabul ederek dinleri reddeden bir görüştür. Kendisini Deist olarak addeden bir çok kişi aslında sizin gibi bazı dinlere yakın olsalar da onu komple reddetmeseler de uzak duran kişilerdir.
Ancak böyle olmakla birlikte Tanrı'nın var olması vahyin gerçekleştiği sonucunu doğurmamaktadır. Örneğin deizmde bir Tanrı anlayışı olmasına rağ- men vahye yer yoktur.
Diğer bir deyişle, tanrının var olduğuna inanan deizm, teizm ve panteizm gibi görüşler dinsizlik sınıfına girebileceği gibi, tanrının varlığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunan agnostisizm ve tanrı olgusunun var olmadığını belirten ateizm, antiteizm ve nonteizm de dinsizlik tanımına dâhildir.
Deizme göre yaratıcı evreni yaratmakla sorumludur. Fakat dünyada olup bitene karışmaz. Ayrıca Deizm inancı Tanrı'nın kusursuz olduğunu ve yaratılan bütün her şey onun kusursuzluğundan geldiğine inanır. Mucizeler, vahiyler ve peygamberlik kavramı Deizm inancına göre yanlıştır.
Bahailik, Burhancılık, Çendoizm, Dürzîlik, Ekankar, Hinduizm'in Ravideşa ve Vaşnivizm gibi mezhepleri, İbrahimî dinler, Kaodaizm, Rastafaryanizm, Sekanova, Sihizm, Tengricilik, Tenrikyo ve Zerdüştlük monoteist dinler, deizm de tek tanrılı felsefedir.
Anaxsimandros, Heraklit, Empedokles, Anaxagoras, Thales ve Eflatun bu akımın öncülerinden olarak bilinir.
Teizm: Allah'ın varlığını bir ön kabul olarak benimseyen ve bu varlı- ğın insanlarla iletişim kurmak için peygamberler seçtiğini ve yarattığı alemle sürekli ilişkili olduğunu kabul eden düşünce sistemidir.
Agnostisizmin tanımı
Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur. Demografik araştırmalar için ise ateizm ve agnostisizm, diğer bütün dinsiz felsefelerle aynı kategoridedir.
II. Ömer ÖZDtîN Deizm düşüncesi, din felsefesinin en önemli konularından biridir. Bu yönüyle de, felsefe tarihinin her döneminde onun temel öğelerine rastlamak olanaklıdır. Deizm düşüncesi söz konusu olunca, ilk akla gelen düşünürlerden biri Aristoteles'tir.
DEİZM VE ATEİZM ARASINDAKİ FARKLAR
Deizm tanrı vardır fakat din ve benzeri oluşumlar insan ürünüdür, tanrı kitap göndermez derken, ateizm ise tanrı yoktur der. Deizm fikrini savunan kişiler Ateizm'i reddeder. Fakat Deizm savunucuları birçokları tarafından Ateist olarak düşünülür.
Evrim Ağacı bünyesinde, sözü edilen şahsi inanç pozisyonlarından her birini savunan birçok gönüllü bulunmaktadır, dolayısıyla Evrim Ağacı'nın bir bütün olarak herhangi bir şahsi inanç görüşü bulunmamaktadır.
Ateizm, tanrıların varlığına yönelik inançların reddidir. Dar bir anlamıyla ateizm, hiçbir tanrının var olmadığını düşünme durumudur. En kapsayıcı haliyle ateizm, herhangi bir tanrının var olduğuna yönelik inancın noksanlığıdır. Ateizm, teizm ile tezat oluşturur.
İnsanların farklı görüşleri ve farklı zevkleri olmasıyla aynı nedenlerle farklı dinleri var, çünkü farklı şekillerde, farklı yerlerde, farklı ailelerde ve farklı zamanlarda ve farklı beyinlerle yetiştirildiler. Tüm bunların dünya hakkında doğru olduğuna inandığımız şeyler üzerinde farklı bir etkisi var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri