Bir ses oluştuğunda, ses dalgaları kulak kepçesi olarak da bilinen dış kulaktan içeri girer. Kulak kepçesi kulağın görünür kısmıdır ve huniye benzer. Ses kulak kepçesine çarptığında, kulak kepçesi ses dalgalarını filtreleyip güçlendirir ve bunları kulak kanalına yönlendirir.
Ancak ses dalgalarını oluşturan ses telleri titreştiğinde bu titreşimler boynumuzdaki ve başımızdaki kemikler tarafından da iletilir. Kokleaya ulaşan bu titreşimlerin frekansı havada yayılan sesin frekansından daha düşüktür. Kendi sesimizi bu iki farklı yoldan ulaşan ses dalgalarının birleşimi şeklinde algılarız.
İşitmenin meydana gelişi
Oval penceredeki ses titreşimleri dalız içindeki sıvı ile salyangozdaki sıvıya geçer. Ses titreşimleri salyangozdaki sıvıdan işitme duyu hücrelerine oradan da sinirlere aktarılırlar. Sinirler tarafından alınan ses beyne iletilir ve işitme sağlanmış olur.
1.Ses, kulak yolundan geçip kulak zarını hareket ettirir. 2.Kulak zarı ses ile titreşir. 3.Ses titreşimleri üç kemikçik aracılığıyla kokleaya iletilir. 4.Kokleanın içindeki sıvı, ses titreşimleri nedeniyle hareketlenir.
Öncelikle cihazınızda bulunan mikrofon sizin sesinizi alıyor ardından baz istasyonları ve sinyaller aracılığıyla karşı tarafın telefonunda bulunan hoparlöre iletiyor. Yine aynı şekilde karşı tarafın verdiği cevap ise önce mikrofona ardından sinyaller yardımıyla telefonunuzda bulunan hoparlöre iletiliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Kendi sesimiz hem dışarıdan hem de kendi içimizden duyduğumuz bir sesin karışımı. Bu da sesimizin çok daha derin ve zengin olmasını sağlıyor. İki ses karşılaştırıldığında dışarıya çıkan sesin daha ince ve daha yüksek perdeye sahip olduğunu görüyoruz.
Ses, kaynaklarından çıktığı zaman havada yayılıp kulağa kadar gelerek kulak zarını titreştirir. Kulak zarında oluşan titreşimler kulağın iç bölümüne iletilir. Bu titreşimler belli bir ileti taşır. Bu iletiler ise beyne ulaştığında ses duyulmuş olur.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Sesleri Nasıl Duyarız? Işık gibi aynı şekilde sesler kaynağından çıktıktan sonra yayılır. Seslerin yayılması hava yardımı ile olur. Havada titreşen sesler böylece kulağımıza gelir ve onları anlamış oluruz.
Araştırmaların sonucuna göre; sol kulak müziği, sağ kulak ise konuşmayı daha iyi algılıyor ve her iki kulak da sesi farklı ölçüde duyuyor.
Ses kaynağı hangi kulağımıza yakınsa o kulağımız sesi önce ve daha iyi duyar. Bu sayede sesin geldiği yönü tahmin ederiz. Eğer ses iki kulağımız tarafından aynı anda duyuluyorsa o sesin kaynağı ya tam önümüzde ya tam arkamızda ya da tam üstümüzdedir.
Ses şiddeti, sesin genliği ile ilişkilidir. Ses genliği artarsa ses şiddeti de artar, azalırsa ses şiddeti de azalır. Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Ses düzeyi desibelmetre adı verilen araçla ölçülür.
Ses dalgalar halinde yayılır ve bir enerji türüdür. Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir.
Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için, sesin vücut içinde iletilen bileşeni duyulamıyor. Bu yüzden kayıt cihazından dinlenilen ses, sahibine farklı geliyor.
İyi bir konuşma sesinin işitilebilir ve akıcı olması yetmez, aynı zamanda hoşa gider bir nitelik taşıması da gerekir. Bir sesin hoşa giderliği, o sesin tınısı ile ilgilidir. Katı, kulak tırmalayan, hırıltılı, tiz, hışırtılı, buğulu, çok yumuşak, gevrek, biçimden yoksun sesler hoşa gitmeyen seslerdir.
İşitme ve duyma işlemini kulaklarımızla yaparız. Ancak her sesi duyamayız. Çünkü bir sesin işitilebilmesini sağlayan özellik o sesin şiddetidir. Yani sesin şiddeti kaynağından çıkan yüksekliği ya da düşüklüğüne bağlı olarak değişir.
Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur.
Çok yüksek frekanslı Ses (Ultrasonik)
Ses-ötesi ya da ultra sound, insan kulağının duyamayacağı çok yüksek frekanstaki seslere verilen addır. Frekansı 20.000 Hertz'in üstündedir. Hayvanlar 20.000 Hertz den yukarisini duyabilirler.
Ses dalgası, bir dalga formu monitöründe görülebilir. Tek bir frekansa sahip bir ses, çok düzgün biçimli bir dalga iken çok sayıda frekans içeren insan sesi ise çok daha düzensiz görünümlü bir dalgadır.
Ses, akciğer organlarından gelen havanın ses tellerine çarpmasıyla oluşan, hassas aletlerle veya kulakla algılanabilen titreşimlerdir. Titreşen cisimlerin başlatmış olduğu titreşim dizisine ses denmektedir. Ses oluşabilmesi için mutlaka titreşim hareketi olmalıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri