Tanrı: Affeden/ Cezalandıran Hz. İsa'nın affedici rolü ön planda bulundurulur ve Tanrı “sevgi” olarak tanımlanır. Katolikler Roma imparatorluğunun eski düşünce tarzına dayanarak hukuku esas alır. Katolikler Tanrı'yı büyük bir hakim olarak görür.
Katoliklik; Kutsal Ruh'un kaynağı, İsa'nın ilahi (tanrısal) yönü, geleneklere verdiği önem, dini törenler ve Havari Petrus'un halefi kabul ettiği Roma başpiskoposuna (Papa) verdiği ayrıcalıklarla diğer Hristiyan mezheplerinden ayrılır. Papa'nın yanılamayacağı, 1870'te alınan bir kararla resmîleşmiştir.
Katolik sözcüğü, Yunanca katholikos (evrensel) kelimesinden türetilmiştir. Katolikler, Roma Katolik Kilisesi mensubu olup, Hristiyan dünyasının en yaygın mezhebini meydana getirirler. Katolikler, bu akımın İsa'nın ilk havarilerinden Petrus tarafından kurulduğunu ileri sürerler.
Katolik Kilisesi Kutsal Ruh tarafından idare edilir ve evrenseldir. Kutsal Ruh, Baba'dan Oğul aracılığıyla çıkar. (Ortodokslar, sadece Baba'dan çıktığına inanırlar). İsa hem insan, hem de tanrı tabiatına sahiptir.
Hıristiyan Mezhepleri. Doğu ile Batı Kiliselerinin birbirinden kopmasından sonra Roma'daki Kilise, evrensel anlamına gelen Katolik adını almıştır. Bu Kilise, Hıristiyan dünyasında en fazla mensubu bulunan Kilisedir. Merkeziyetçi bir yapısı olan bu mezhebin başında Papa bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Teslisçilere göre. Katolik, Ortodoks ve teslisçi Protestan mezheplerinin teolojisine göre İsa'nın birbirine karışmayan iki ayrı tabiatı vardır: insan doğası ve Tanrı doğası. İsa aynı anda hem insan hem de Tanrı'dır.
Litürji anlamına da gelen Katolik Kilisesi'ndeki ibadetler, kilise otoritesi tarafından belirlenmiştir. Efkaristiya ayini ve yedi sakrament ibadetlerin temelini oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak, kişisel dualar, tespih duası, Haçın Durakları gibi ibadet çeşitleri de bulunmaktadır.
Franciscus (okunuşu fransiskus, Latince: Franciscus PP., Almanca: Franziskus, Fransızca: François, İngilizce: Francis, Papa olmadan önceki adı: Jorge Mario Bergoglio, Türkçeleştirilmiş: Papa Fransis) (17 Aralık 1936 Buenos Aires, Arjantin), taşıdığı papa unvanıyla dünya çapında 1,2 milyar üyesi bulunan Katolik Kilisesi ...
Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.
Papa, Vatikan'ın Devlet Başkanı ve tüm dünyadaki Katoliklerin ruhani lideridir.
Vatikan'dan yapılan açıklamada, "Tanrı günahı kutsayamaz ve bu nedenle Katolik Kilisesi de aynı cinsiyetten kişiler arasında yapılan evliliği kutsayamaz" denilmişti.
Episkoposun aksine papaz, diyakozlar gibi evlenebilir ancak evlilik papaz olarak atanmasından önce gerçekleşmelidir.
Katolik mezhebinin kelime anlamı, ''her şeyi kucaklayan'' olmaktadır. Katolik inancına sahip olanlar, Papa'nın önderliğinde tek doğru kilise olarak görmektedir. Roma'daki Papa'ya bağlılıklarını sürdüren kişilere, Katolik denilmektedir. Diğer kiliselerin ruhani merkezi olan Katolik Kilisesi, hepsinden üstün olmaktadır.
Hıristiyan itikadında Hz. Îsâ, birçok Hıristiyan'ın temel inancı olan teslis (üçleme)i oluşturan unsurlardan biri olarak görülmektedir. Hıristiyanlara göre Hz. Îsâ bir peygamber değil, ezelden beri var olan Tanrı sözü, Tanrı ile özde bir olan Tanrı'nın oğludur.
Katolik Kilisesi'ne göre Nikâh, İsa ile Kilise arasındaki çözülmez ruhanî ilişkinin sembolüdür. Bundan dolayı bir sakramenttir. Sakrament olarak kabul edilen evlilik, iki kişinin anlaşmasının Kilise tarafından takdisi ve çiftin Kilisede kutsal bağ ile bağlanmasıdır.
Katoliklerin ülkenin toplam nüfusuna oranı yüzde 80'in üzerinde olan ülkeler Fransa, İtalya, Polonya, İspanya, Portekiz, İrlanda, Lüksemburg ve Malta. Katolik nüfusun sayıca en kalabalık olduğu ülkeler ise İtalya, Fransa, İspanya, Polonya ve Almanya.
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
İncil (Grekçe: εὐαγγέλιον, romanize: Eûángelion), İsa'nın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan her bir biyografidir.
Katolik Kilisesinde Papa, bütün piskoposların başıdır. Katolik, evrensel kilise demektir. Roma İmparatorluğu'nun idam araçlarından olan ve İsa'nın insanlık adına kendini kurban ettiğine inanılan haç, kurtuluşun simgesidir. (Mormonlar ve Yehova'nın Şahitleri haçı bir simge olarak benimsemez.)
Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
Katoliklik, Hristiyanlık içindeki en büyük inanan kitlesine ve hakimiyet alanına sahip mezhep/kilisedir. Kitab-ı Mukaddes'te yer almayan ve Grekçe “kath holou”dan (genel, evrensel) türemiş Katolik (katholikos) kelimesi, ilk olarak Antakyalı Ignatious (yk.
Katolik ve Ortodoks Kiliseleri'nde hem bireysel hem de cemaat olarak uygulamalar yapılmaktadır ve katı oruç kuralları artık uygulanmamaktadır. Oruç artık esas olarak gönüllülük esasına dayalı olarak anlaşılmaktadır.
Haftalık İbadet
Pazar günü, sabah ve akşam iki vakitte yapılır. Pazar günü yapılan ayinin özel bir önemi vardır. Bu gün “İsa'nın diriliş günü” olarak kabul edilir. Hıristiyanlıkta İsa-Mesih'in her hafta dirildiğini hatırlamak amacı ile haftalık ibadet icra edilir.
Bir kimsenin Hristiyanlığa geçmesi için birkaç temel mevzuatı kabul etmesi gerekmektedir. Bunlardan biri, tek bir Tanrı'nın varlığıdır çünkü Hristiyanlık teist bir inançtır. Ayrıca Teslis de kabul edilmelidir. İsa'nın çarmıha gerildiğine, öldüğüne ve üç gün sonra dirildiğine iman edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri