Yapılan düzenlemeyle birlikte, ödemeler banka veya ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla yapıldığı takdirde, bu kurumlarca düzenlenen belgelerin ( dekont, ödendi belgesi vb) gider pusulası yerine geçeceği belirtilmiştir.
Dekont, kişilerin bankalarda veya atmlerde yaptıkları işlemler için verilen belge olarak bilinmektedir. Bu belgeyi alarak yaptığınız işlemin detaylarını görme şansınız vardır.
Bankadan yapılan ödeme dekontu Gider pusulası yerine geçer.
Bankalarca düzenlenen dekontlar VUK'da sayılan fatura veya fatura yerine geçen belgeler arasında yer almamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı 243 ve 246 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile hesap bildirim cetvelleri ve dekontların fatura veya benzeri olarak kabul edileceği açıklanmıştır.
Bir yere yaptığınız ödeme hakkında kanıt göstermek istediğinizde dekont belgesini kullanabilirsiniz. Devlet dairelerinde, üniversite harçlarında, sınav harçlarında ya da kredi bursları gibi yapılan ödemeler dekont belgesi ile kanıtlanabilmektedir. Birçok kurum yapılan ödemeler için dekont belgesi istemektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Genellikle bankalar tarafından kullanılan ve işletmelerin cari hesaplarındaki değişiklikleri bildiren belgelerdir. Dekont basımı, hesaplarda harekete sebep olan bir kaydı, ilgili yere haber vermek açısından son derece önemlidir. Dekontlar, borç dekontları ve alacak dekontları olmak üzere iki türdür.
Genel Kural ; Dekont ve havale ile yapılan ödemeler bir borcun ifası içindir. Alacak belgesi hükmünde değildir. Normal durumun aksini iddia eden kişi davasında ispat etmek zorundadır. Havale borç ödeme vasıtasıdır.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
İade Hakkım Yok Mu? Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Uzatmadan cevaplayalım: HAYIR. İadelerde fiş veya fatura aranması gerektiğine ilişkin daha önce Katma Değer Vergisi düzenlemeleri kapsamında söz konusu olan zorunluluk da kalktı. Ancak burada önemli husus şu: işletmeleri fiş veya fatura olmadan iadeye zorlayan herhangi bir düzenleme de bulunmamaktadır.
Ödeme havale veya EFT yöntemleriyle gerçekleştiğinde bankadan alınan dekont makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur. Kredi kartı veya banka kartı slibi makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.
“1.1.8. Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik belge olarak düzenlenen belgeler, 2021 yılının Temmuz ayına ilişkin dönemden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dâhil edilmeyecektir.” hükmü mevcuttur. Bu hüküm gereğince E-Dekont şeklinde ödemenin gerçekleşmesi durumunda tebliğ gereğince beyan edilmemesi gerekir.
Kartlı geçiş sistemi ile birlikte geçiş ücretleri bankalara yatırıldığından ve bu bedeller karşılığında bankalardan dekont alındığından, dekontlarda belirtilen bedeller KDV dâhil bedellerdir.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Yani özetle, borç verilen paraya ilişkin açıklamaya muhakkak bir süre yazılması gerekmektedir. Aksi takdirde sadece o dekontla derhal icra takibi yapılamaz.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.
ATM'den alınan makbuz kabul ediliyorsa şubeye gitmeden onunla işlemi tamamlarsın. Geçerli değil ise ya internet bankacılığından ya da şubeden dekont alman gerekir. Kendi hesabın üzerinden ödemeyi yapacaksan en kolayı internet bankacılığından banka dekontu çıkartmak.
Bankalar, e-Dekont üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebilir. e-Dekont uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, bankalar istemeleri halinde 1/1/2020 tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir.
Senet/Çek İade Dekontu, Müşteri senetleri/Çekleri ve Borç Senetleri/Çekleri kayıtlarından, satıcılara ve bankalara ciro edilen çek/senetlerin portföye iade edilmeleri durumunda kullanılan bölümdür.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine geçmez, sadece yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılır. Bu nedenle tahsilat makbuzuna ilişkin bedelin gider olarak muhasebe kayıtlarına alınması söz konusu değildir.
- Fatura, • - Sevk İrsaliyesi, • - Perakende Satış Belgeleri, • - Gider Pusulası, • - Müstahsil Makbuzu, • - Serbest Meslek Makbuzu, • - Ücret Bordrosu, • - Yolcu Listeleri, • - Günlük Müşteri Listeleri, • - Muhabere Evrakı ve diğer belgeler.
En çok kullanılan ticari belgeler, fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura, makbuz ayrıntılı olarak incelenir. Ayrıca menkul kıymetler, hisse senedi, tahvil, bono, çek, poliçe, repo, hazine bonoları, devlet tahvilleri, finansman bonoları incelenir. Bu belgelerin uygulamaları yaptırılır.
Maddesinde “Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel bir borç için yapılmış sayılır…” düzenlemesi yer almaktadır. Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir.
Yargıtay, banka üzerinden EFT veya havale yönetmiyle verilen borçların geri ödenmemesine yönelik işlemler için önemli bir karar aldı. Borç verirken EFT açıklama kısmına borç olduğuna dair bilgi girilmesi gerekiyor.
bu belgelerde bankanın adı, şu adı, banka vergi dairesi ve vergi hesap numarası, hizmeti yaptıranın adı soyadı, banka hesap no, varsa vergi dairesi ve vergi hesap no, işin mahiyeti ve bu hizmetten dolayı alınan ücret ile yetkililerin imzaları bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri