İşletmenizin hem nakit akışını yönetmek hem de carileriniz ile aranızda olan borç/alacak ilişkisini kontrol edebilmek için müşteri ve tedarikçi fişlerini kullanabilirsiniz. Borç dekontu, cari hesaplarınızdan birinin bir hizmet ya da ürün alması durumunda, firmanıza olan borcunu gösteren dekonttur.
Özetlemek gerekirse müşterinizden alacağınız var veya alacaklandırmak istiyorsanız Borç Dekontu, müşterinize borcunuz var veya borçlandıysanız Alacak Dekontu işlemi yapmanız gerekmektedir.
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir.
Cari hesap bakiyesi, temelde alacak ile verecek arasındaki farkı gösterir. Dolayısıyla borç ve alacak bakiyelerini içerir. Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Bir borç dekontu veya borç muhtırası (not), bir alıcı tarafından bir satıcıya resmi olarak bir kredi notu talep etme aracı olarak verilen ticari bir belgedir. Borç dekontu, satın alma iadeleri günlüğü için kaynak belge görevi görür. Diğer bir deyişle giderlerde bir azalmanın meydana geldiğine dair bir delildir.
İlgili 15 soru bulundu
Bankalarca düzenlenen dekontlar VUK'da sayılan fatura veya fatura yerine geçen belgeler arasında yer almamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı 243 ve 246 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile hesap bildirim cetvelleri ve dekontların fatura veya benzeri olarak kabul edileceği açıklanmıştır.
Debit note yani borç/borçlandırma notu ise; alıcının ithal etmiş olduğu eşyaya ilişkin olarak ödemesi gereken ek bir gider/maliyet veya yükümlülüktür. Satıcının alıcıdan alacaklı olduğunu göstermek amacıyla satıcı tarafından düzenlenen bir belgedir.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
BORÇ-ALACAK HİZMETLERİ Borç-Alacak Sorgulama Hizmeti Nedir? Kimler Faydalanabilir? Elektronik haberleşme sektöründeki tüketiciler ve işletme- ciler arasında, mevcut veya önceki abonelikler nedeniyle doğmuş olabilecek borç veya alacak bilgilerinin kolay bir şekilde öğrenilmesini sağlayan bir hizmettir.
Hesapların iki tarafı vardır. Sol tarafına 'borç' sağ tarafına ise 'alacak' denir. Hesap çizelgesinin üstünde adı yer alır. Hesaba kayıtlar tarih sırası ile yazılır, her kayıt numaralandırılır ve her kayıtta kayıdın gerekçesini içeren bir açıklamaya yer verilir.
Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
Borç ilişkisi, borçlu ve alacaklı olmak üzere iki taraf arasında bir edimin yerine getirilmesine dayanan hukuki bağdır. Edim, borçlu açısından bakıldığında borç, alacaklı açısından bakıldığında ise alacaktır. İki farklı kelime aynı davranışın iki farklı açıdan bakılması ile oluşturulmuş adlandırmalardır.
Banka hesabından fatura, alışveriş, para transferleri gibi ödeme işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye verilen fişe "Dekont" denir.
Genellikle bankalar tarafından kullanılan ve işletmelerin cari hesaplarındaki değişiklikleri bildiren belgelerdir. Dekont basımı, hesaplarda harekete sebep olan bir kaydı, ilgili yere haber vermek açısından son derece önemlidir. Dekontlar, borç dekontları ve alacak dekontları olmak üzere iki türdür.
213 sayılı Vergi Usul Kanununda borç dekontu ve alacak dekontu olarak tanımlanmış belgeler bulunmamaktadır. Bununla birlikte ticari hayatta sıklıkla kullanılan bu belgeler vergiye tabi kazancın belirlenmesinde de önemli gider ve gelir kalemleri yaratmaktadırlar.
E-DEVLET ŞAHIS ÖDEMELERİ SORGULAMA
e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama alanına ister SGK yazın burada yer alan hizmetler içerisinden “şahıs ödemeleri sorgulama” sekmesine tıklayın, isterseniz de arama alanına direkt “şahıs” yazarak ilgili hizmeti seçin.
Binlerce kişi SGK`dan alacağının olup olmadığını SGK`nın https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/Isgoremezlik4AOdemeSorgula ekranından sorgulayabiliyor ve SGK il müdürlüklerine yapacağı şahsi başvurular ile öğrenebiliyor...
T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir. Şayet hakkınızda bir icra takibi varsa açılan yeni sayfada şu hususlar gözükecektir.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Bir şirketin müşterilerinin finansal durumunu belirlemek için bir ölçü olarak kullanılır. Alacak hesapları, bir şirketin alacaklarının normalden çok daha yavaş bir şekilde toplandığını gösterirse, bu durum işin yavaşlayabileceğine veya şirketin satış uygulamalarında daha fazla kredi riski aldığına dair bir işarettir .
Ekstrenin genellikle sağ altında toplam alacak, toplam borç ve bu ikisi sonucunda ortaya çıkan bakiye bilgisi bulunur. Bazı ön muhasebe programlarında bakiyenin sonunda (A) veya (B) ibarelerini görebilirsiniz. A alacaklı, B ise borçlu olduğunuz anlamına gelir.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir. Ancak, bu durum dekontun delil olma niteliğini ortadan kaldırmadığı gibi aksine daha da önemini arttırmaktadır.
Banka dekontu
Marka Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir banka dekont aslı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri