Dekont, kişilerin bankalarda veya atmlerde yaptıkları işlemler için verilen belge olarak bilinmektedir. Bu belgeyi alarak yaptığınız işlemin detaylarını görme şansınız vardır. Çünkü dekont üzerinde sizin yaptığınız işlemlerin detayları yer almaktadır.
(Statement ofaccount) Bir hesaptan düşülmesi gereken miktarı ve hesabın detayını gösteren bir çeşit hesap mektubu veya hesap pusulası anlamına gelir. Maliye ve muhasebe terminolojisinde genel bir hesaptan ilgili hesaba aktarılmak üzere bir tutarın çıkarılması ve o hesaplara geçirilmesi anlamında kullanılır.
Dekontlar, borç dekontları ve alacak dekontları olmak üzere iki türdür. Hesaplar arasındaki hareketi gösteren fiş ya da belgeyi dikkate alan tüm işletmeler, yaptıkları ticari işlemlerin tamamı için dekont kullanır. Genellikle finans sektörü için dekont bastırma işlemi büyük önem taşır.
Banka hesabından fatura, alışveriş, para transferleri gibi ödeme işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye verilen fişe "Dekont" denir.
Dekont kullanımı elektronik sistemde oldukça avantajlıdır. Bu sayede büyük oranda bir tasarruf sağlarken aynı anda iş yükünü de azaltmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Yargıtay 13. H.D.'nin 2019/342 E., 2020/2100 K. sayılı kararında, eft veya havale ile gönderilen borç paranın dekontunda yer alan açıklama kısmında sadece ”borç” ibaresinin yazılı olması paranın borç olarak gönderildiğinin kabulü gerektiğini belirtmiştir.
e-Dekont devlet onaylı, güvenli, taklit edilemez ve doğruluğu bankamız tarafından kontrol edilebilir niteliktedir. Ayrıca dijital olarak temin edilen e-Dekontlar; elektronik imzalı, barkodlu ve GIB (Gelir İdaresi Başkanlığı) amblemli olarak verilebilmektedir.
Bankaların verdiği dekontu sorgulamak için o bankaya ait olan hesabınıza giriş yapmanız gerekir. İnternet bankacılığı şifreniz ile hesabınıza girdikten sonra son işlemler menüsünden dekontu görebilirsiniz. Yaptığınız işleme tıkladıktan sonra dekontu görüntüle seçeneği çıkacaktır. Bu sayede dekontunuza ulaşabilirsiniz.
Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir. Ödemenin kredi kartı, havale ve eft gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçer.
Banka hesap hareketlerini kimler görebilir? Banka hesap hareketlerini, hesap sahibinin doğrudan kartını ve şifresini ya da internet bankacılığı bilgilerini vermediği hiçbir üçüncü şahıs görüntüleyemez. Buna birinci dereceden aile üyeleri de dahildir.
Bankalar, e-Dekont üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebilir. e-Dekont uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, bankalar istemeleri halinde 1/1/2020 tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir.
— Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar dekont belgesini, yetkili döviz müesseseleri de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesi e-Belge olarak düzenlenebilecektir.
Genel Dekont Kaydı; Finans Bölümü'nde, "Kayıt/Dekont" menüsünün altında yer alır. Genel Dekont Kaydı; masraf faturalarının kayıtları, hesaplar arası virman işlemleri veya ithalat/ihracat işlemleri ile ilgili mal bedel ve masraflarının kaydedildiği bölümdür.
Dekontlar üzerinde “dekont no” şeklinde isimlendirilmiş olan numara bulunur. Bazı işlemlerin yapılması için bu numaraya ihtiyaç duyulur. Dekont numarası genellikle dekontun üst kısmında bulunan tarih saat kısmının hemen ardından gelen ve genel olarak bir harf ile başlayan numaradır.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
3 – Fiş, dekont veya banka bilgileri
Bu yüzden fiş, dekont ve özellikle banka bilgilerinizi her ne şekilde olursa olsun paylaşmanız çok büyük bir tehlikeye zemin hazırlayacaktır. İlk maaşın heyecanı, maaş bordronuzu sosyal medyada paylaşmanıza sebep olmamalı.
Yapılan düzenlemeyle birlikte, ödemeler banka veya ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla yapıldığı takdirde, bu kurumlarca düzenlenen belgelerin ( dekont, ödendi belgesi vb) gider pusulası yerine geçeceği belirtilmiştir.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
Bankalar, yaptıkları hizmet ve satışlar için 243 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca dekont düzenlemekte fatura düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. E fatura sisteminde sadece e fatura alıcısı konumdadırlar.
Dekont almak istiyorum. Ne yapmam gerekir? İnternet ve mobil bankacılıkta işleminiz gerçekleştirildikten sonra mail adresinizi yazarak dekontun mail adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
içerisinde yer alan “BELGELERİM” menüsünden ulaşabilirsiniz. Kredi kartı ve üye işyeri işlemlerine ilişkin hesap özetlerine ise, İşCep ve İnternet Şubesinin yanı sıra, Maximum Mobil ve Maximum İşyerim uygulamalarında yer alan Hesap Özetlerim menüsünden ulaşabilmektedir.
Bir borç dekontu veya borç muhtırası (not), bir alıcı tarafından bir satıcıya resmi olarak bir kredi notu talep etme aracı olarak verilen ticari bir belgedir. Borç dekontu, satın alma iadeleri günlüğü için kaynak belge görevi görür. Diğer bir deyişle giderlerde bir azalmanın meydana geldiğine dair bir delildir.
Bu gibi dekontlarda esas aldığımız tarih, “hesaptan aktarılan ödeme (ya da 'hesaptan çekildiği tarih')” yazan tarihtir.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri