Hastalık etkeni olan Parvovirus B19 virüsü, kişiden kişiye solunum ve damlacık yoluyla bulaşır. Aksırık ve öksürük gibi etkenler ile yayılan virüs, 10. gün civarında grip benzeri ateş ve hâlsizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkarken döküntü ve kızarıklık gibi belirtilerini ise yaklaşık 17. gün civarında gösterir.
Koksaki virüsleri; enterovirüs adı verilen bir RNA virüs ailesine dahil bir grup virüsleri tanımlar. Bu virüsler; küçük boyutlu, tek zincirli RNA molekülü içeren, zarfsız bir protein kılıfa sahiptir. Tüm dünyada yaygın olarak bulunurlar ve çoğunlukla dışkı ve oral yolla bulaşırlar.
Hastalıkta, hasta ile temastan yaklaşık 5- 15 gün sonra yüzde tokatlanmış yanak görüntüsü şeklinde döküntü ile karakterize klinik tablo tipiktir. Hastalığın 3. günde ateş düşerek vücutta yaygın dantel şeklinde, kaşıntılı sınırları düzensiz döküntü ortaya çıkar. Döküntü 1 hafta içinde kaybolur.
Çocuklarda son dönemde oldukça sık görülen Beşinci Hastalık (Tokatlanmış Yanak Sendromu) Parvovirus B19'un sebep olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalık. 5-15 yaş grubu çocuklarda sıklıkla görülen bu hastalığın, kız çocuklarında görülme sıklığı ise erkeklere oranla daha fazla.
Beşinci hastalık için spesifik bir ilaçla tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisinde istirahat ve destek tedavisi uygulanır. Bu amaçla ateş düşürücüler, eklem ağrıları için ağrı kesiciler önerilmekte. Döküntüler kaşıntılı ise tedaviye kaşıntı önleyici ilaçlar eklenebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bulaşıcı olması sebebiyle hastalığa yakalanmış çocukların evde istirahat etmesi, toplum sağlığı açısından önemlidir. Beşinci hastalık yetişkinlere de bulaşabilir. Ancak yetişkinlerde eklemlerde ağrı ve şişlik gibi belirtiler gösterir.
El ayak ağız hastalığı ile 6. hastalık aynı mı? İki hastalık aynı değildir.
Altıncı hastalık neden olur? Altıncı hastalık, uçuk etkeni virüslerin de dahil olduğu herpes ailesinden bazı virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Etken, genellikle herpes ailesinden insan herpes virüsü 6 veya bazen insan herpes virüsü 7'dir.
Altıncı hastalık, roseola infantum veya egzantema subitum adlarıyla da bilinen, ani başlangıçlı, genellikle iyi gidişli, 3-5 gün yüksek ateşle seyreden, kendiliğinden iyileşen döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır. Çoğunlukla kış ve bahar aylarında görülme sıklığı artar ancak yılın her döneminde vakalar görülebilir.
Tip B'de hastalık bir kez geçirildikten sonra tekrarlamaz, hayat boyu bağışıklık oluşur.
Bulaşıcılık hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce başlayıp 7 güne kadar sürer.
Hastalığa virüs neden olur
Altıncı hastalığı geçiren çocuklar, hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanır.
SARS-CoV-2 ile enfekte olan kişilerin yüzde 97'sinden fazlası, temastan sonraki 11,5 gün içinde semptom göstermiştir. Araştırmalara göre, yeni enfekte olmuş bir kişide semptomların temastan sonra en sık 5 gün içinde ortaya çıktığını göstermektedir. Nadir durumlarda,semptomların ortaya çıkması 14 günü de aşabilir.
Hastalık temas sonrası 2-14 gün arasında ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış kabul edilen hastalarda hastalık ağır seyredebildiği için virüs yükünün uzun süre vücuttan uzaklaştırılamamasına bağlı olarak bulaştırıcılık süresinin 20 günü bulabildiği gösterilmiştir.
Covid-19 Kaç Günde Geçer? Covid19 enfeksiyonunun şu an yasal karantina süresi 14 gündür. Hastalığın 14 gün içinde tamamen iyileşip bulaştırıcılığının kalmayacağı varsayılmaktadır ancak bu durumun istisnaları olabilir. Hastalık birkaç gün de, birkaç ay da sürebilir.
Altıncı hastalık, bir virüs hastalığı olduğu için antibiyotik tedavisi gerekmez ve spesifik bir tedavisi de yoktur. Çoğunlukla sorunsuz atlatılır. Ancak bazen ateşin dirençli olduğu dönemlerde yüksek ateş, küçük çocuklarda febril konvülziyonlara sebep olabilir, bu durum ailelerin endişelenmesine yol açabilir.
Altıncı hastalığa ne iyi gelir? Çoğu viral hastalıkta olduğu gibi altıncı hastalıkta da hastalığa özel bir tedavi bulunmamaktadır. Ateşin düşürülmesi için ateş düşürücü ilaçlara ek olarak ılık duş aldırmak, oda ısısını düşürmek, ılık suyla ıslatılmış bezlerle soğutma yapmak gibi uygulamalara başvurulur.
Çok seyrek de olsa ateş nöbetleri görülebilir. Genelde altıncı hastalığı, çocukların ve yetişkinlerin büyük çoğunluğu hızla ve tamamen iyileşip atlatır.
Yoğunlaşan virüslerle hastalık salgına da dönüşebilir. Bu nedenle anne ve babalara büyük görev düşer. Çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları gerekir.
Özellikle sonbahar ve yaz aylarında daha sık görülen ve ciltte döküntü yapan bir rahatsızlıktır. En sık 10 yaşından küçük çocuklarda görülmekle birlikte, yetişkinlerde bile görülebilmektedir. Sıklıkla çocuktan çocuğa, daha nadiren de çocuktan ebeveynine bulaşır.
Bu hastalıkta ateş ve ağrı giderici olarak parasetamol ve ibuprofen içeren şuruplar önerilir. Döküntüler kaşıntılı ise kaşıntı giderici losyonlar fayda edebilir. Ilık sabunlu suyla yıkanmanın zararı yoktur.
Eviçi temaslarda bulaşma şansı % 30-50'dir. Tanı : Döküntünün tipik olması ve hastalığın prognozunun iyiliği nedeniyle rutin laboratuvar testi gerekmez. Beyaz küre sayısı genellikle normaldir, hafif eozinofili görülebilir. Birlikte hemolitik anemi, gebelik veya artropati varsa serolojik tanı gerekebilir.
Bulaşma riski sadece beşinci hastalığı daha önce geçirmemiş kişiler için söz konusudur. Hastalığı bir defa geçiren bir kişi bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanmıştır: Yani ikinci kez hastalanması söz konusu değildir.
Beşinci Hastalık, hapşırma, öksürükte tükürük, balgam, burun akıntısı gibi solunum yolu salgılarıyla bulaşabilir. Hastalık, döküntü çıkmadan önceki "soğuk algınlığı" gibi görünen dönemde bulaşıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri