Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Ödeme havale veya EFT yöntemleriyle gerçekleştiğinde bankadan alınan dekont makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.
Bir yazar kasanız mevcutsa ve bu kasadan fiş kestiyseniz makbuz gerekmez. Fakat burada önemli olan, fişin satış fişi olmasıdır. Ödemeye dair kredi kartı slibi olduğunda, Bankadan yapılan EFT veya havale işlemi sonunda dekont alındığında ayrıca makbuz kesmenize gerek kalmaz.
Bankalarca düzenlenen dekontlar VUK'da sayılan fatura veya fatura yerine geçen belgeler arasında yer almamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı 243 ve 246 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile hesap bildirim cetvelleri ve dekontların fatura veya benzeri olarak kabul edileceği açıklanmıştır.
Dekont numarası genellikle dekontun üst kısmında bulunan tarih saat kısmının hemen ardından gelen ve genel olarak bir harf ile başlayan numaradır.
İlgili 19 soru bulundu
Banka hesabından fatura, alışveriş, para transferleri gibi ödeme işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye verilen fişe "Dekont" denir.
Banka dekontu
Marka Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir banka dekont aslı.
Yapılan düzenlemeyle birlikte, ödemeler banka veya ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla yapıldığı takdirde, bu kurumlarca düzenlenen belgelerin ( dekont, ödendi belgesi vb) gider pusulası yerine geçeceği belirtilmiştir.
— Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar dekont belgesini, yetkili döviz müesseseleri de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesi e-Belge olarak düzenlenebilecektir.
Dekont, Gider Pusulası Yerine Geçer mi? PTT, ödeme kuruluşları, banka yoluyla yapılan ödemelerin dekontları, imza dışındaki zorunlu bilgileri içeriyorsa gider pusulası yerine geçer. Bununla birlikte elden alınan tutarlar için mutlaka kesilmelidir.
Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır. Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz.
' maddesine istinaden banka dekontları bağışın belgelendirilmesi ve vergide indirim konusu yapmak için yeterlidir. Ayrıca bağış makbuzu kesilmesine gerek yoktur.
Serbest meslek makbuzu vergi dairesinden alınan serbest meslek mükellefiyeti ile kesilir.
Serbest Meslek Makbuzu, işlevi itibariyle Fatura ve fişe benzemesine rağmen aralarında farklılıklar vardır. Hem SMM'da hem de Fatura'da KDV mevcuttur. Ancak Serbest Meslek Makbuzunda ilaveten Stopaj vergisi de söz konusudur. Faturada ise stopaj bulunmaz.
ama banka atm makbuzu, aynen bankanın verdiği dekont gibidir. gerek kira dönemi, gerek kiranın ödenmesi ile ilgili çok önemli, aksi yazılı belge ile kanıtlanacak bir delildir.
Ayrıca fatura satın alınan ürünün karşılığında verilen, tutar belirtilmiş resmi belgedir. Makbuz ise fatura karşılığı gerçekleştirilen ödemenin belgelenmesidir. Fatura Maliye Bakanlığının mührünün bulunması zorunlu belgedir. Makbuzda ise bunlara gerek yoktur.
Dekont almak için genel anlamda üç yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki banka şubelerinde yapılan işlem olarak bilinmektedir. İkinci yol ise atmlerde yapılan işlemdir. Son yol ise bankalara ait olan online işlemlerdir (internet bankacılığı, mobil bankacılık vs.).
Bankalar, e-Dekont üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebilir. e-Dekont uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, bankalar istemeleri halinde 1/1/2020 tarihinden itibaren uygulamaya dahil olabileceklerdir.
Bu yüzden fiş, dekont ve özellikle banka bilgilerinizi her ne şekilde olursa olsun paylaşmanız çok büyük bir tehlikeye zemin hazırlayacaktır. İlk maaşın heyecanı, maaş bordronuzu sosyal medyada paylaşmanıza sebep olmamalı.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Genel Dekont Kaydı; masraf faturalarının kayıtları, hesaplar arası virman işlemleri veya ithalat/ihracat işlemleri ile ilgili mal bedel ve masraflarının kaydedildiği bölümdür. Genel Dekont Kaydı, bir veya birden fazla cari, muhasebe, banka ve stok hesaplarını ilgilendiren tutar transferlerinde kullanılır.
Dekont almak istiyorum. Ne yapmam gerekir? İnternet ve mobil bankacılıkta işleminiz gerçekleştirildikten sonra mail adresinizi yazarak dekontun mail adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) nedir? IBAN, bankalardaki mevcut müşteri hesap numaralarının yerine kullanılacak olan ve para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarasıdır.
5411 sayılı Kanunun bu maddesinde 4389 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin 5 inci fıkrasındaki düzenleme esas alınmıştır.4389 sayılı Kanunda bankaların belge saklama süresine ilişkin bir süre öngörülmemiş iken, TTK 68 maddede öngörülen 10 yıllık saklama süresine bu kez maddede açıkça yer verilmiştir.
Örneğin banka havalesi yöntemi ile mobil bankacılıktan veya internet bankacılığından bir satıcıya ödeme işlemi gerçekleştirdiğiniz zaman işlemin sonrasında karşımıza direkt olarak bir dekont beliriyor olacaktır. Bu dekont elektronik ortamlarda hazırlanmış olduğu için konuya örnek teşkil ediyor olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri