Faiz hesaplaması işlemlerinde başlangıç oluşturan tarihe valör adı verilir. Günümüzde valör, kredi hesaplamalarında alacak olarak kayda geçen hareketlerin işlemi hangi gün yapıldıysa, o günü takip eden ilk iş günü olarak açıklanabilir. Borç geçen işlemlerde valör ise doğrudan işlem yapılan gün olarak baz alınır.
Türkçeye Fransızcadan geçen valör, değer anlamına geliyor. Günlük kullanımda ise daha çok valör tarihi, yani değer tarihi şeklinde yer alıyor. Bir bankacılık terimi olarak valör, bir işlemin yapılma tarihi ile gerçekleştiği tarih arasındaki değer olarak tanımlanıyor.
Sanatta, tekstilde kullanılan anlamıyla valör, renk değeri anlamına gelir. Renklerin açık ve koyu tonları arasındaki ilişki valör ile tanımlanır. Aynı zamanda ton dereceleri de bu ifade ile belirtilir. Derinlik ve üçüncü boyut elde etmek için resimlerde açık koyu valörden yararlanılır.
Valör terimini para transferi yaparken veya vadeli mevduat hesabı açarken görebilirsiniz. Valör, borç olarak geçen işlemlerde işlemin yapıldığı gün olarak kabul edilirken, alacak olarak geçen işlemlerde işlemin yapıldığı günü takip eden ilk iş günü olarak kabul edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Örneğin, Türkiye'deki hisse senetleri için valör tarihi, işlem tarihinden sonraki ikinci iş günüdür. Para transfer işlemlerinde ise her banka valör tarihini aynı gün veya ertesi gün olarak uygulamamaktadır. Bazı bankalar bu süreyi iki-üç güne çıkarabilmektedir. Parayı belirlenen bu tarih boyunca bünyesinde tutmaktadır.
Valör, bankaya yatırılan paraya uygulanacak faizin başlandığı tarihtir.
Valör tarihi, fon alım satım işlemleri yapılırken hesaba para yatırma ya da hesaptan para çekilme işlemlerinin ne zaman gerçekleşeceğini ifade eder.
Valör, renk veya tondaki ışık-gölge derecesidir. Valör, siyah ile beyaz arasındaki geçişlerdir. a) Frekans Valörü: Her rengin veya tonun frekansından kaynaklanan bir açıklık koyuluk karşılığı vardır. Örneğin, saf renklerin bulunduğu bir resmin siyah-beyaz fotokopisini çektirsek her renk başka bir koyulukta görünür.
Üzerinde anlaşma sağlanan bir işlemin, fiilen yerine getirileceği örneğin, karşılıklı olarak hesaplara alacak ve borç kaydedileceği tarihtir. Benzer şekilde bir fonun, örneğin mevduatın sahibi tarafından fiilen kullanılabileceği tarihi ifade eder.
(3) Valör atlama saatinden sonra sisteme iletilen ve eşleşen ileri valörlü talimatlar ertesi gün Kurucu tarafından belirlenen iptal son saatine kadar iptal edilebilir. (4) Eşleşen talimatlar, fon birleşmeleri, fiyat güncellemeleri vb. nedenlerle sistem tarafından otomatik olarak iptal edilebilir.
Valör süresi; Pazar'da yapılacak DİBS ve GOS işlemlerinde en fazla 90 gün, diğer menkul kıymetlerde ise en fazla 30 gündür.
Yani faizin de faizi alınmak istenebilir. Ortalama Valör (Bekliyor): Bekleyen hareketlerdeki ortalama gecikme.
Bu terim para transferi özelinde yatırılan meblağın hesaba geçeceği ileriki bir tarihi ifade eder. Örnek vermek gerekirse ayın 28'inde yapılan para transferi, hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle karşı tarafa 29'unda geçer. Bu durumda işlemin doğrudan değer tarihi ayın 29'u olarak gösterilir.
Valör tarihi, işlemin karşılık olarak muhasebe hesaplarına alacak ve borç geçtiği özetle işlemin fiili olarak gerçekleştiği tarihtir.
İşlemin yapılış tarihi ile işlemin gerçekleşme tarihi arasındaki farkı tanımlamak üzere valör terimi kullanılır. Valör tarihi, işlemin karşılıklı olarak muhasebe hesaplarına alacak ve borç geçtiği, özetle işlemin fiilen gerçekleştiği tarihtir.
İngilizcesi “value date” olan valör kelimesi, faiz hesaplaması işlemlerinde başlangıç tarihi anlamına gelmektedir. Valör terimini para transferi yaparken veya vadeli mevduat hesabı açarken görebilirsiniz.
uzun vadeli alınan malı iskonto vererek peşin satmak. ele geçen parayla başka bir malı alıp satmak kar etmek, becerilebiliniyorsa vade gelmeden bir kaç kez daha yapabilmek. zamanı gelince vadeli alınan malın parasını ödemek.
Anapara koruma amaçlı fonlar, farklı bir tabirle ifade edilecek olunursa kaybetmeme garantisi olan fonlardır. Yatırım fonlarının katılma belgeleri, fonları oluşturan ve yöneten bankalar tarafından hazırlanır. Hazırlanan fonların getirisinin bağlandığı yerler de belirtilir.
Likit fon, yatırımcılara belirli bir dönem sonunda anaparalarını geri alma garantisi sunan bir yatırım aracıdır. Bu tür fonlar, genellikle kısa vadeli, düşük riskli borçlanma araçlarına yatırım yaparlar. Bu sayede, yatırımcılar risk almadan belirli bir getiri elde edebilirler.
swift mesajlarında 32a sıralamasında meblağ ile belirtilen paranın hesaba giriş tarihidir.
Bu gibi dekontlarda esas aldığımız tarih, “hesaptan aktarılan ödeme (ya da 'hesaptan çekildiği tarih')” yazan tarihtir.
Valör, faiz hesaplamasına başlangıç oluşturan tarihtir. Kredi hesaplarına alacak geçen hareketler için işlemin yapıldığı günü takip eden ilk iş günüdür.
Mali piyasalarda gerçekleştirilen bir işleme bağlı ödemelerin işlemin yapıldığı günü takip eden iki iş günü sonrasında gerçekleştirilmesidir.Spot valörle yapılan bir işlem, örneğin pazartesi günü gerçekleşmiş ise ödemeler çarşamba günü yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri