Hemoroid ameliyatından sonra genellikle bir gece hastanede yatış gereklidir. Ağrı kontrolü birinci öncelikli konudur. Ameliyat spinal anestezi altında yapılmışsa ameliyattan sonraki ilk 3-4 saat bacaklar tümüyle uyuşuktur ve hiç ağrı hissedilmez.
Hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadar kısa olursa hastaların normal yaşama dönmeleri o kadar kolay olur. Hasta operasyondan sonra lokal anestezi de hemen, spinal anestezi de ertesi günü ayağa kalkar. Fakat iş ve sosyal yaşama dönmesi 7-10 günü bulabilir.
Ameliyat öncesi en az 5-6 saat açlık gerekir. Ameliyat için genellikle tercih edilen anestezi türü belden iğne yapılarak belden aşağısının uyuşturulması (spinal anestezi) yöntemidir. En çok ağrı şikayeti hissedilebilecek dönem ameliyat ve ameliyattan sonraki ilk birkaç saattir.
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Hemoroid ameliyatı sonrası 1 aya kadar dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılabilir. Böylece hem dışkı konforu artış sağlar hem de operasyon bölgesi daha az zarar görür. Ameliyattan sonraki 20 güne kadar oturma banyosu tavsiye edilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
HEMOROİD AMELİYATI - TABURCULUKTAN SONRA
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir.
Ameliyat sonrası ilk tuvalet kanlı olabilir. Bazen bu bir hafta sürebilir. Bir haftadan uzun sürerse mutlaka doktorunuz ile görüşünüz. Hastanın, günün geri kalan bölümünü dinlenerek geçirmesi uygundur.
Özellikle makat çevresinde fazla deri dokusu olduğu için ameliyatta bu kısımlar çıkartılması gereken hastalarda ağrı olabilir. Bir günlük hastanede yatış ağrı kontrolü açısından önemlidir. Ameliyattan sonraki günün sabahı hasta hastaneden önerilerle taburcu olabilir.
– Hastanedeyken işemenizde fayda var. Zira bazen pelvik kaslardaki ödem nedeniyle işeme zorluğu olabilir. İdrar yapamaz iseniz idrar sondası takılması gerekebilir.
İlaç tedavisi ve diyet programı ile kontrol altına alınabilir. Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilir.
Lazerle hemoroid ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır ve işlem süresi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasındadır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci diğer yöntemlere göre daha hızlıdır ve hastalar genellikle 1-2 gün içinde normal aktivitelerine dönebilirler.
Örneğin ameliyat sonrası devam eden kabızlık ve ıkınma durumu gibi. Kısacası Hemoroid yeterli tedavi sonrası tekrarlamaz.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Anal kanal içinde yapılan işlemlerde hasta genelde ağrı duymazken, bazı ameliyatlarda makat çevresindeki fazla dokunun da çıkarılması gerekebilir. Bu nedenle hastanın iyileşme süreci ağrılı geçer. Ameliyattan sonraki ilk birkaç saat anestezinin etkisi geçmemiş olacağından ağrı hissedilmez.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır.
Geleneksel cerrahi yöntemlerden farklı olarak kesi yapılmadığından ve dikiş atılmadığından yapılan işlem sonrasında iyileşme üst düzeydedir. Sonuçta hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder ve normal yaşamına daha kısa sürede döner.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Hasta oluşabilecek ödem ve ağrıyı hafifletmek için ılık suya oturabilir. Ameliyat sonrası hasta doktorun önerdiği programa uymalıdır.
Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süreci yaklaşık bir haftadır.
Bu işlem çok rahatsız edici gibi görünmekle beraber -makat çatlağı olan hastalar hariç- ağrısızdır.
4 -Tahriş yapabileceğinden, taharetlenirken sabun veya şampuan kullanmayın. Kurulanırken sert kağıt veya bez yerine yumuşak tuvalet kağıdını tercih edin.
Hemoroid hastalığından mustarip kişiler ağrı ve kanama şikâyetleri dolayısı ile cinsel ilişkiden kaçınabilmektedir. Hemoroid hastalığının derecesine göre cinsel ilişki performansı veya cinsel ilişki isteğini etkileyebildiği bilinmektedir.
Hazırlanışı: Temiz bir leğen içerisine 2-3 litre kadar, ılığa yakın soğuk su konulur. Ardından bu suyun içine de 2 kapağa yakın batikon ilave edilir. Sonrasında yaklaşık 5-10 dakika süreyle makatın batikonlu su ile temas etmesi sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri