Gerçek bir deli balı acımsı, buruk tadı, boğazda yanma hissi, yoğun kıvamı ve koyu kızıl-kahve renginden anlayabilirsiniz.
Gerçek bir deli balı acımsı, buruk tadı ve koyu kızıl-kahve renginden anlayabilirsiniz ancak yine de güvenmediğiniz kişilerden asla ama asla almamalısınız. Unutmayın, etkileri bu kadar farklı ve büyük bir baldan söz ediyoruz. Sağlığınızı asla tehlikeye atmamalı, deli bal alacaksanız çok çok dikkatli olmalısınız.
Oldukça güçlü bir antioksidan olarak değerlendirilen deli bal, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle vücuda giren mikroplarla kolaylıkla baş etmenizi sağlar. Ağrı kesici özelliğiyle baş ağrısı gibi durumlarda rahatlık hissi verir.
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar - Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü. Halk arasında 'tutan bal' da denilir.
Deli bal konusunda dikkatli olunması lazım. Çünkü hayatı tehdit eden, insanların ölümüne kadar yol açabilen zehirlenmelere yol açabiliyor. Fazla tüketilmesi durumunda, özellikle kalpte yavaşlama ve tansiyonda düşmeye yol açıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Balda çiçek tozu aranması diğer bir metoddur. Kimyasal muayenede ise bal önce kloroform ile ekstre edilir, kloroform ekstratının uçurulmasından sonra sarı-pembe renkli bir artık kalır. Bir miktar asit eklenerek ısıtılır. Eğer bal zehirli ise koyu renk oluşur ve otuz dakika içinde koyu kahverengine dönüşür.
Anzer Balı ülkemizde yetişen kestane Balı komar çiçeği ( Deli Bal ) gibi acı bir bal değildir.
Kestane balı besin değeri yüksek olduğu için güç kayıplarına karşı tavsiye edilir. Kendine özgü tadı ile diğer ballardan kolayca ayırt edilebilir. Halk arasında deli bal veya acı bal olarak da bilinir. Kestane kokusu ve tadını alacağınız bu bal, doğal bir antiseptiktir.
Toksit maddeler de içeren bu özel bal, fazla tüketildiğinde halüsinasyonlara, hatta bazen zehirlenmelere yol açabiliyor. Ama bölgedeki doktorların verilerine göre, hastanelik olan vakalar genelde 24 saat içerisinde taburcu ediliyor.
Avrupa'da, hekimlerin tansiyon düşürücü olarak hastalarına önerdiği deli bal, her ne kadar yararlı görünse de kontrolsüz tüketildiğinde ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Kimyasında bulunan grayanotoksin adındaki toksinden dolayı deli bal zehirlenmesi meydana gelmektedir.
Acı tadı sebebiyle kahvaltıda tüketilmek için pek de uygun olmayan deli balın gün içerisinde sadece bir çay kaşığı tüketilmesi önerilir. Bu bal kahvaltı veya tatlandırmak için değil genellikle hastalıkları tedavi etmek için kullanılır.
Orman gülü balı, deli bal ve komar balı olarakta bilinir. Dünya'da 800 çeşiti olan orman gülünün en etkililerinden biri olan mor orman gülü ülkemizde karadeniz bölgemizde bulunmaktadır ve bu balımızda mor orman gülü çiçeğinden üretilmektedir. Orman gülü balının hasat süresi çok kısa olup çok az üretilen bir baldır.
Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir. Hakiki olmayan bal ise uygun olmayan koşullarda uzun süre saklanırsa bozulabilir.
Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Balın deli bal olduğunun nasıl anlaşılacağına dair ipuçları veren Koran, 'Deli bal, rengi, tadı ve kıvamıyla bize ipucu verebilir. Gerçek bir deli balı acımsı, buruk tadı, boğazda yanma hissi, yoğun kıvamı ve koyu kızıl-kahve renginden anlayabilirsiniz.
Organik kestane balı vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini ve kasları güçlendirmesi, kan dolaşımını hızlandırması gibi faydalara sahiptir. Mide ve karaciğere iyi gelir. Bu bal çeşidi aynı zamanda iyi bir enerji deposudur.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Tipik zehirlenme belirtileri mide-barsakla ilişkili olup, bazen yaşamı tehdit eden hipotansiyon ve bradikardi gelişebilmektedir. Deli bal zehirlenmesinde; baş ve vücudun soğuk suyla yıkanması, sarımsaklı yoğurt yenilmesi, tuzlu ayran içilmesi gibi geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.
Kastamonu. Deli bal, Karadeniz sahil kesiminde yetişen ve yılda 15-20 gün çiçek açan "orman gülü"nden arıların nektar almasıyla elde ediliyor.
Çünkü siyah bal, öksürük ve hırıltıyı önlemeye yardımcı olabileceği gibi göğsünüzdeki gerginliği de giderebilir. Tüm ballar akciğer ve solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarda kişiye yardımcı olur, ancak daha zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı koyu renkli ballardan çok daha fazla fayda sağlayabilirsiniz.
Deli Bal, Komar Balı, Orman Gülü Balı Gibi Farklı Adlarla Bilinen Bu Şifa Kaynağı Bal Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilmektedir.
KOMAR BALININ FAYDALARI
Not: Komar balının çocuklara kesinlikle verilmemesi tavsiye edilir.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Anzer balı herkes tarafından tüketilebilir. Ancak aşırı derecede şeker veya bal tüketimine sahip olan kişilerin, diabet hastalarının ve alerjisi olanların doktorlarına danışarak tüketmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri