Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur (TCK m.32/1).
Ceza Hukukunda akıl hastalığı ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran veya önemli derecede azaltan sebeplerden sayılmaktadır. Akıl hastalığı ceza sorumluluğunun unsurlarından isnad yeteneğini ve dolayısıyla kusuru ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı suç işleyen akıl hastalarının ceza sorumlulukları yoktur.
Bilinç durumundaki problemler, şizofrenik problemler, manik atak problemleri, kleptomani, zeka geriliği, kişilik bozukluğu, epilepsi, paranoya, psikozlar, obsesif kompulsif bozukluklarda farklı testlerle değerlendirme söz konusu. 12 yaşın altındaki çocukların da cezai ehliyeti bulunmuyor.
Akıl Hastası Boşanma Davası Açabilir mi? Akıl hastası olan tarafın, dava açma hükmü bulunmamaktadır. Akıl hastalığı olan kişilerin, hukuki ve diğer resmi işlemlerinin ilerletilebilmesi için vasi ataması yapılması gerekir.
Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
İlgili 44 soru bulundu
İstirahat raporu olan işçinin çalıştırılması yasak ve sakıncalıdır (aynı durum belli bir işe yönelik çalıştırılamaz raporu verilen çalışanlar için de geçerlidir).
DELİ RAPORU BULUNAN HAPSE GİRER Mİ? Anayasa'da bu durum yer almaktadır. Anayasanın 32.maddesinde; 'Akıl hastalığı sebebiyle,işlediği fiilin hukuki ve sonuçlarını algılayamayan ya da bu fiille davranışlarını yönlendirme yeteneğinin olmadığı kişiye ceza verilmez.
Madde 32- (1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.
Gerçek kişinin hakaret suçundan dolayı sorumlu tutulabilmesi ise ceza ehliyetinin (isnat yeteneğinin) bulunmasına bağlıdır. Akıl hastalığı, yaş küçüklüğü geçici bir nedenin varlığı nedeniyle davranışlarını yönlendirme yeteneği olmayan kişiler hakaret suçunun faili olsalar bile cezalandırılmaları olanaklı değildir.
Akıl hastası olduğu sabit olan kişinin dava açma ehliyeti yoktur.
'İşte bu, cennet ehlinin makamca en düşük olanıdır!'”(
Dolayısıyla akıl hastaları / deliler de nihâyet, Allah'ın lütfuyla ve izniyle cennete girerler.
Akıl hastası olmasına rağmen, işlemiş olduğu suça ilişkin irade yeteneği üzerinde hastalığının etkisi olmayabilir. Örneğin, bipolar duygulanım bozukluğu olan kişinin suç tarihinde bu hastalığının etkisi altında olmadan suç işleme ihtimali vardır.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)
Hangi Hastalıklarda Cezaevine Girilmez? Akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler cezaevine girmez. Cezaevinde iken sağlık sorunları yaşayan, kocayan kişiler için ise Cumhurbaşkanının af yetkisi vardır. Bu yetki kullanıldığı zaman mahkûm derhal serbest bırakılır.
Özellikle günlük yaşamda bir kişiye benzetme amaçlı deli demek için 46'lık sözcüğü kullanılır. Bu sözcüğün gelmiş olduğu belli bir tarih bulunmaktadır. Aynı zamanda bu tarih bir rapor olarak da ön plana çıkar.
Eğer ertelenen hapis cezası, denetim süresinin yükümlülüklerine uyulmadığı için cezanın infaz kurumunda çektirilmesine karar verilmişse bu karar da adli sicil kaydına yazılır.
“Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Yani kişi suç oluşturan fiili işlediği zaman şuurunun veya hareketinin serbestisini tamamen kaldıracak nitelikteki akıl hastalığına sahip kişiler 46. Madde kapsamına girmektedir.
Kural olarak akıl hastası bir kimsenin ayırt etme gücü olmadığı kabul edilir. Bu yüzden de fiil ehliyeti yönünden tam ehliyetsiz sınıfında değerlendirilirler.
Ceza Ehliyeti Olmayanlar (TCK m.32/1): Kişinin “algılama” ve “irade” yeteneklerinden birinin bulunmaması halinde ceza ehliyetinin bulunmadığı kabul edilir. Ceza ehliyeti olmayanlar işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılmazlar. Ancak, haklarında akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilebilir.
“TEDAVİSİ AKSAYINCA DAVRANIŞLARINI KONTROL EDEMEZ HALE GELDİ” Y.A'nın avukatı Özgür Yakut, davranışlarını yönlendirme yeteneği olmayan kronik psikotik bozukluğu olan bir hastanın ceza ehliyeti olmadığını ifade etti.
(1) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Deli raporu bir kişinin akli ehliyetinin olmadığının resmi kurum tarafından onaylandığı resmi bir belgedir. Belge kişinin akli dengesinin yetersiz olduğunun kanıtıdır. Rapor devlet tarafından kişilere verilir. Kişinin etrafına verdiği zarara göre akli dengesi derecelendirilir.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri