Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
İlk Deliler teşkilatını, Aydınoğlu Umur Bey İzmir'de kurdu. Umur Bey, Latinlerle yaptığı çarpışmalarda, Deliler denilen donanma askerlerinden çok faydalandı. Osmanlılarda ise, henüz Yeniçeri Ocağı kurulmadan önce, Deliler teşkilatı mevcuttu.
Deliler, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.
Allah aşkından dolayı deli divane olan sûfî, mecnun ve meczuplara verilen unvan. Bazı mutasavvıflara, tarikat şeyhleriyle halifelerine veya meczuplara verilen bir unvan.
Düşmana korku veren Deliler hakkında birçok rivayet ve efsane mevcuttur. Bir rivayete göre bu askerler, ıslak mermere tokat atarak talim yapıyordu. ''Osmanlı Tokadı'' deyiminin Deliler ile birlikte çıktığı rivayeti de oldukça yaygındır.
İlgili 36 soru bulundu
Cünûn sözlükte “örtünmek, gizlenmek; aklını kaybetmek” anlamına gelir. Bu durumdaki kişiye mecnun (deli) denir.
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Cehennemden en son çıkan birisine, dünyanın on katı büyüklüğünde bir Cennet verileceği müjdelendiğine göre; hiç Cehennem'e girmemiş ve Allah'ın gazabına uğramamış A'râf ehli daha evlâ olarak, inşaallah ehl-i Cennettirler. Dolayısıyla deliler de nihâyet, Allah'ın lütfuyla ve izniyle Cennet'e girerler.
Buna göre üç çeşit deli vardır; deliler, yarı deliler, akıllılar. Yazara göre deliler zararsızdır; yarı deliler yorucu; akıllılar ise tehlikelidir. Ârifler, tehlikeli olanın aklın; yani akl-ı maaşın bizzat kendisi olduğu kanaatindedirler.
Meczup, zâtî meziyet ehlidir, mecnunda ise bu şeref yoktur. Yalnız bunlara da hastalık dolayısıyla olmadığı için 'akıllı mecnunlar (deliler)' denilir.
Genelde Beylerbeyi'nin ya da Bosna ve Semendire sancak beylerinin maiyetinde bulunan deliler aylıklarını hizmet ettikleri bu beylerden alırlardı. Ne sadakatlerinden ne de cesaretlerinden en ufak kuşku duyulmadığı için de bu beylerin özel korumaları olmaları son derece olağandı.
askeri disiplinlerini kaybederek savaşlarda etkinliklerini yitirmişlerdir. altına alınmaya çalıştıysa da başarılı olamadı ve 1829 yılında Deliler Ocağını kaldırmıştır. nefer ihtiyacını Pençik usulü ve Devşirme usulü olarak iki yoldan sağlamaktaydı.
Osmanlı'da deliler taburunun asıl ismi delil'dir. Askerlerin ismi zaman içerisinde halk tarafından değiştirilmiştir. Rehber ve kılavuz anlamına gelen delil ismi, ordunun korkusuzluğu ile birlikte deli ismine dönüşmüştür.
Beşliler. Her beş haneden bir kişi alınarak oluşturulan bu birlikler sınırdaki kalelerin korunmasında görevlendirilirdi.
Beşli, Klasik dönem Osmanlı Ordusu'nda yardımcı eyalet askeri birliklerindendir. Kale garnizonlarının gönüllüler ile birlikte atlı kuvvetlerini teşkil ederler ve sınırdaki kalelerin korunmasında görevlendirilirlerdi.
DELİLER OCAĞININ TARİHİ
Delilerin ilk ortaya çıkışları hakkında kesin bir bilgi mevcut değilse de 15. yüzyılın sonlarından itibaren ve esas olarak 16. yüzyılda istihdam edildikleri bilinir. Deliler genellikle Osmanlı fetihlerinin en yoğun devam ettiği yerler olan Rumeli sınır boylarında ortaya çıkmışlardır.
Delilik veya çılgınlık; yarı kalıcı, ağır zihinsel bozukluktur. Genelde bir zihinsel hastalık tipinden türer. Delilik terimi tıbbi bir terim olmaktan çok hukukî ve kültürel bir terimdir.
Delilik (çılgınlık, cinnet), ne yazık ki tanımlaması son derece zor olan zihinsel durumlardan birisidir. Öyle ki, son derece geniş bir şekilde "anormal zihinsel ve davranışsal örüntüler" olarak tanımlanır. Bir diğer deyişle, "normal" olmayan her ruh hali bir nevi delilik hali olarak görülmektedir.
Tarihin gizli sayfalarından çıkıp 'Deliler Fatih'in Fermanı'nda beyazperdeye, Mete Yarar'ın yeni kitabı 'Oyunun Sonu - Deliler'de ise kelimelere yansıdı.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Çünkü cennet nimetlerinden birisi de aile hayatıdır. Burada evli olan eşler oarada da birbirleriyle evleneceklerdir. Mü'min olan aile fertlerinin cennette birlikte bulunacaklarını haber veren ayetlerde, cennete girmeyi hak eden eşlerin orada beraber olacakları özellikle vurgulanmaktadır.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir. Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Sinirsel bozuklukları olanların sarı, uykusuzluk sorunu çekenlerin mor, sakinleşmek isteyelerin mavi, neşelenmek isteyenlerin turuncu, canlanmak isteyenlerin turkuaz rengini tercih etmeleri öneriliyor. Uzmanlara göre, renkler sadece insan psikolojisini değil fizyolojisini de etkiliyor.
Akıncı, (Osmanlı Türkçesi: آقنجى Aḳıncı) veya çoğul şekli ile Akıncılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî teşkilâtında, sınır bölgelerinde, düşman ülkelerine akınlar, baskınlar tertipleyerek yıpratma harekâtında bulunan hafif süvari birlikleridir.
“Bethlehem” sözcüğünden gelen Bedlam, Hz. İsa'nın doğum yeri olan Beytüllahim kasabasının İngilizce karşılığı. “Karışık, gürültülü, kargaşalı yer” anlamlarına gelen bu sözcük zamanla tüm akıl hastaneleri için kullanılmaya başlıyor ve hatta sözlüğe “akıl hastanesi, tımarhane” anlamlarında yerleşiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri