Çamaşır makinesine atarken kılıfını çıkartmaya gerek yoktur. 30 derecede ve kısa programda yıkanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, deterjan miktarını fazla kaçırmamak ve makineye aynı anda birden fazla yastık atmamaktır. Kurutma işlemi ise açık havada olmalıdır.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
Suni süet ve nubuk yastık kılıfı yıkanır mı diye düşünüyorsanız, cevabımız evet. Bu tarz kumaşlar da düşük derecede ve hassas programda çamaşır makinesinde yıkanabilir.
Leğenin içine sirkeyi ve oksijenli suyu aktarın. Ardından leğene yastığı koyduğunuzda taşmayacak miktarda su koyun ve malzemeleri güzelce karıştırıp yastığı bu karışıma bastırın. Yastığı bu şekilde en az 2-3 saat bekletin. Yastığın tüm lekeli bölgelerinin suyu çektiğinden emin olun.
- Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir. Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları 60 derece de yıkanmalı ve iyice kurtulmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Hassas yıkama programı, düşük devir hızı ve daha az hareketle çalışır. Böylece yastığın dolgusu zarar görmez ve yastık daha iyi temizlenir. Örneğin pamuk yastıklar genellikle makinede bu programlarda yıkanabilir. Makinede yıkama yaparken soğuk veya ılık su kullanmanız tavsiye edilir.
Bir fincan beyaz sirkeyi yarım fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın. Bir fincan karbonatı yarım fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın.
“Yapmanız gereken tek şey, eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir sprey şişesinde karıştırmak ve yastığınızın lekeli bölgelerine püskürtmek. Yastığı tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.” Beyaz sirke sadece lekeleri çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda yastığı dezenfekte etmeye de yardımcı olur.
Tek yapmanız gereken bir fincan toz çamaşır deterjanı, bir fincan toz bulaşık deterjanı ve bir fincan çamaşır suyu ile yarım fincan boraks kullanmak. Önceden hazırladığınız sıcak suya lekeli yastıkları batırın. Bu adım, yastık yüzeyindeki lekelerin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor. Ancak piyasadaki bazı elyaf yastık modelleri 90 dereceye sıcaklıkta da yıkanabiliyor.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Çamaşır makinesinin deterjan gözüne hem deterjanı hem de boraksı koyun. (Eğer bu ölçüler fazla gelirse aynı oranda deterjanı ve boraksı azaltarak da kullanabilirsiniz.) Çamaşır makinenizi ön yıkamalı uzun bir programda çalıştırın ve yastığı yıkamaya bırakın.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal. Nevresim takımı seçimi işte bu nedenle çok önemli. Polyester ve renkli kumaşlar veya ipek gibi özel kumaşlar yüksek sıcaklığa dayanıklı olmadığı için bakımı da zorlu.
Biraz su ile karbonatı karıştırarak diş fırçasına sürüp kılıfın üzerini temizleyebilirsiniz. Karbonat sararmaları yok ederek telefon kılıfınızı ilk günkü hâline getirir. Telefon kılıflarını temizlemek için kullanılan yöntemlerden birisi de beyaz sirke malzemesidir.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
Elyaf Yastık Hangi Deterjanla Yıkanır?: Yastıkları çamaşır sodası ile veya hassas bir deterjan ile yıkamanızı öneririz. Ayrıca, deterjanın sadece yarısını kullanmak, hem çevre dostudur hem de hijyen açısından daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur.
Yıkanmamış bir yastık ölü deri hücreleri, ter, bakteri, toz akarları ve hatta küfle dolu olabilir. Tüm bu etkenler yastık kılıflarının sararmasına neden olabiliyor. Sararmış yastık kılıfları nasıl beyazlatılır merak ediyorsanız bunun için çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal ürünler kullanmanıza gerek yok.
Elde yıkamada kullanılan sıvı bulaşık deterjanı ve karbonatı sarı lekelerin üzerine sürün ve elinizle o bölgeyi biraz ovalayın. Beyazlarınızı bir gece bu şekilde beklettikten sonra çamaşır makinesine atın.
İlk önce lekenin tamamen kuru olduğundan emin olun. Sonra lekenin üzerine sıkın ve ardından limon suyunu bir kat tuzla kaplayın. Yarım saat bekletin, bir bez veya süngerle temizleyin. Gerekirse durulayın.
Elyaf ve silikon gibi yastıklar ise makinede kolaylıkla yıkanabiliyor. Kaz tüyü ve pamuk yastıklar ise hem elde hem makinede yıkanabilme özelliğine sahip. Ancak diğer yastıklar gibi bunlar da hassas bir yıkama programı gerektiriyor.
Güneşte havalandırılarak kurutulması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında kurutma makinesi ile kurutulması da mümkün olmaktadır. Hacmini geri kazanması için iki yöntem de tercih edilebilmektedir. Silikon elyaf yastık yıkarken çamaşır makinesine zarar vermemesi için tek başına yıkanması gerektiği de unutulmamalıdır.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri