Deliler, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Demir Demirkan (Deli Sabit)
Mohaç Muharebesi'nde yer alan Deliler adlı askerî birliğin başı.
Genelde Beylerbeyi'nin ya da Bosna ve Semendire sancak beylerinin maiyetinde bulunan deliler aylıklarını hizmet ettikleri bu beylerden alırlardı. Ne sadakatlerinden ne de cesaretlerinden en ufak kuşku duyulmadığı için de bu beylerin özel korumaları olmaları son derece olağandı.
Osmanlı ordusunun fedaileri olan deliler (azaplar) Osmanlı teşkilatında ordunun en ön safında yer alırlardı. Evlenmeleri yasaktı. Genellikle savaşlarda zırh giymezlerdi. Düşmanı endişeye sevk eden giyimleri ve güçlü elleriyle düşmanı yere sererlerdi.
İlgili 22 soru bulundu
Buna göre üç çeşit deli vardır; deliler, yarı deliler, akıllılar. Yazara göre deliler zararsızdır; yarı deliler yorucu; akıllılar ise tehlikelidir.
Azapların en önemli özelliklerinden biri hafif silahlar kullanmalarıdır. Hem iri hem de hızlı olan deliler, Osmanlı Ordusunun en güçlü birliklerinin başında geliyordu.
Osmanlı'da deliler taburu bir askeri birliği ifade etmekteydi. Asıl adı rehber ve kılavuz anlamına gelen delil kelimesinden gelmektedir. Delil askerleri gözü karalığı ve cesaretiyle ön plana çıkmıştır. Savaşta en ön cephede yer alan bu askerlere halk deli adını vermiştir.
Azaplar: Azab veya azap, Osmanlı devletinde çoğunlukla garnizon askeri olarak görev yapan bir askeri birim. Sözcüğün anlamı "bekar erkek"tir. Henüz evlenmemiş genç erkekler azab yazılabilirlerdi. Gönüllülerden oluşan yayalardır.Savaşta ordunun en önünde yer alırlardı.
Osmanlı Ordusunun en büyük tokatçıları ise Başıbozuk 'Delibaş' diye adlandırılan bir düzensiz orduydu. Delibaş'lar sefere asker kıyafetleri ile çıkar, çarpışma öncesi kefenlerini giyerek hendek'lere yerleşirlerdi. Daha sonra Osmanlı ordusu üzerine gelen düşman askerlerinin atlarını tokatlayarak düşürürlerdi.
Osmanlı döneminde savaşlarda en önde çarpışan birlikler için kullanılan bir terim Serdengeçti.
Atasözlerinde asabi, saldırgan, sinirlerine hakim olamayan kişileri tanımlamak için ''Deli'' kelimesi kullanılır. Mecazi anlamda deli, ne yapacağı önceden kestirilemeyen kişi demektir. Deli Deliyi Görünce Değneğini saklar atasözünün anlamı nedir?
Sinirsel bozuklukları olanların sarı, uykusuzluk sorunu çekenlerin mor, sakinleşmek isteyelerin mavi, neşelenmek isteyenlerin turuncu, canlanmak isteyenlerin turkuaz rengini tercih etmeleri öneriliyor. Uzmanlara göre, renkler sadece insan psikolojisini değil fizyolojisini de etkiliyor.
Cebeci Ocağı, Osmanlı ordusunda, silahların temin edilmesi, korunması ve sefer zamanında cepheye götürülmesiyle görevli kapıkulu ocağı idi. Ocağın adamlarına, Cebeciler denilmekteydi. Cebeci Ocağı, Fatih Sultan Mehmet zamanında kurulmuştur. Banisi Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'dir.
Tarihin gizli sayfalarından çıkıp 'Deliler Fatih'in Fermanı'nda beyazperdeye, Mete Yarar'ın yeni kitabı 'Oyunun Sonu - Deliler'de ise kelimelere yansıdı.
Cünûn sözlükte “örtünmek, gizlenmek; aklını kaybetmek” anlamına gelir. Bu durumdaki kişiye mecnun (deli) denir.
Kur'ân-ı Kerîm'in yetmiş yedi âyetinde yer alan cehennem kâfirlerin, münafıkların, zalimlerin, gerçeğe boyun eğmeyenlerin azap görecekleri yer olarak tasvir edilir.
(Sadrazam, Padişahın sağ koludur.)
Ayetlerin beyanına göre kâfirlerin cehennemde mazeretleri kabul edilmez, azapları hafifletilmez, oradan çıkamaz, kaçamaz, ölmek ve yok olmak isterler, ancak bu da mümkün olmaz, Allah onları af- fetmez ve cehennemde sürekli kalırlar.
Askere gitmiş olan sevgiliyi bekleyen kız asker yareni olarak günümüzde kullanılır. Askere giden erkek de beraber birbirini seven çiftler için kullanılan bir kelime grubudur.
Yeniçerilerin Piri Ali bin Ebu Talib olmasına rağmen Delilerin Piri Ömer bin Hattab'tır. Çok Cesur oldukları için bu ismi aldılar. Silah olarak eğri pala, kalkan, mızrak ve bozdoğan taşıyan Deliler, başlarına pars ya da benekli sırtlan derisinden yapılmış tüylü bir miğfer giyerlerdi.
Doğu illerindeki birliklere katılacak ya da birliğinden evine dönecek askerleri gidecekleri yerlere sağ salim ulaştırmak için hizmet veren Diyarbakır'daki Kabul Toplama Merkezi (KTM), vatani görevleri için asker ocağına koşanları karşılayıp ağılıyor.
Hele bir de, fiziksel farklılıklar girerse işin içine, artık o etiketten kurtulmanın imkanı yoktur. “Deli” sözcüğünün sözlükteki karşılığı şu: “aklını yitirmiş olan, akli dengesi bozulmuş olan.” (bkz. Türk Dil Kurumu Sözlüğü) Bu tanım gereği, bir kişiye deli diyebilmemiz için, aklını yitirmiş olması gerekir.
Deli - Akli muvazeneden mahrum, akli dengesini yitirmiş (kişi). Bu sözcük halk ağzında çılgın, hareketli, deli dolu anlamlarında da kullanılır.
Lağımcılar Osmanlı Ordusu'nda yeniçerilerin içinde bir ocaktır. Görevleri özellikle kale kuşatmalarında tünel kazarak sur duvarlarına ulaşmak ve surları alttan havaya uçurmak veya kale içine kadar tünel kazarak kaleyi içten fethetmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri