Bir çok anne geleneksel olarak bebeklerine bulgur yerine pirinç ve nişasta maması veriyor. Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir.
Bulgur pilavı tüm bebek ve çocukların da severek tükettiği bir tam tahıl yemeğidir. Gurme Bebek'in tüm bulgur tarifleri için tıklayın. Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahıllar tüketmesi gerekir.
7 aylık bebek bulgur yer mi? Onun için glutenle ilgili tanışma sürecini 7. 8. aydan itibaren mutlaka planlamış olmanız gerekiyor. Orada da kullanabileceğimiz en besleyici besin tabii ki de bulgur. İnce bulgur da kullanabilirsiniz, böyle kalın, pilavlık bulgur da kullanabilirsiniz.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Onun için glutenle ilgili tanışma sürecini 7. 8. aydan itibaren mutlaka planlamış olmanız gerekiyor. Orada da kullanabileceğimiz en besleyici besin tabii ki de bulgur. İnce bulgur da kullanabilirsiniz, böyle kalın, pilavlık bulgur da kullanabilirsiniz.
Bulgur yüksek miktarda lif içerir ve çocukların sindirim sisteminin doğru çalışması için önemlidir. Bulgurun yapısındaki B1 vitaminleri çocukların sinir sisteminin gelişmesinde önemli oynar. Bulgur tam tahıl tanımına uygun bir besindir.
Ek gıdalara başladığımız zaman bebeğimize vereceğimiz ilk tahıl mutlaka pirinç olmalı. Çünkü pirinç tüm dünyada bebek beslenmesindeki en güvenli kabul edilen tahıl olarak biliniyor. Bebeğiniz 6'ncı ayına girdiğinde pirinci sebze çorbasına ekleyerek katı gıdaya geçebilirsiniz.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir. Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. Çünkü bebeğiniz günlük besin ihtiyacının 5'te 4'ünü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütüyle karşılar.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Pirinçler güzelce yıkandıktan sonra, minik tencerede 1 su bardağı su ile haşlanır. Pirinç pişince tereyağı ilave edilip, bebeğin yiyebileceği kıvama gelene kadar blendırdan geçirilir ve bebeğe afiyetle yedirilir.
7. Ay. Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Bulgurdaki en önemli olay lif bulunması. Bulgur lif zengini besin kaynaklarımızdandır, pirinçte böyle bir durum yok maalesef. Bu da bizim bulgur tükettikten sonra uzun süre tok kalmamız sağlıyor. Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin.
Her ne kadar 1 yaş bebek de yiyebilir desek de taneleri nefes ile soluk borusuna kaçabileceğinden biraz sulu yedirmek daha ideal olur. Nefesini ayarlayamaz ise bebeğin soluk borusuna bulgur taneleri kaçabilir. Bulgur, demir ve kalsiyum içerir. Lifli olduğu için de ayrıca iyi bir gıdadır.
Islatma ve kuruma sırasında gerçekleşen hafif mayalanma da sindirimine kısmen katkıda bulunur. Dolayısıyla bulgur pirincin aksine tam besleyici özellik gösterir, sindirimi, yavaş olduğundan uzun süre tok tutar, kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaz.
9. Ayını dolduran bebeğinizin beslenmesinde beyaz un yerine, tam tahıllı unları tercih edebilirsiniz. Sebze çorbalarının içine pirinç ekleyerek bebeğinizi ilk tahılı ile tanıştırabilirsiniz. Daha sonra kahvaltı ve ara öğünlerinde kıvam ve doyuruculuk arttırmak için buğday ya da bulgur kullanabilirsiniz.
Sekizinci aydan sonra alışmış olduğu gıdalara baklagilleri ekleyebilirsiniz. Baklagiller biyolojik değeri yüksek protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin besinlerdir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi.
Doğru zamanda doğru besinleri bebeğin beslenmesine eklemek ileriki dönemde yaşanacak beslenme problemlerini ve beslenme yetersizliklerini ortadan kaldırır. 1 yaşından itibaren bebeğiniz her şeyi yiyebilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
Bebek pilavı, 6 ay ve üzeri yaştaki bebeklerin zevkle yiyeceği lezzetli bir yiyecektir. Henüz yeni 6 aylık olmuş bebekler, farklı şeyler yemeye farklı şeyler tatmaya ihtiyaç duyar. Bebek pilavı, bebeklerinizin sizin gibi pilav yemesini sağlayacak, hem de bunu sağlıklı bir şekilde yapacak olan bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri