Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Deliller en geç ne zaman sunulur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Deliller en geç ne zaman sunulur?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ön inceleme duruşmasından önce delillerin bildirilmesi yönünde kesin süre verilmesinin doğru olmadığına değinerek, kesin mehil dahi verilse tahkikat aşamasına kadar tanık (delil) sunulabileceğine hükmetmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forahukuk.com

Mahkemeye sonradan delil sunulur mu?

Bu hükme göre taraflar geciktirme amacı taşımayan veya söz konusu delilin taraf kusurundan kaynaklanmayan bir nedenle ileri sürülememesi durumu varsa, mahkeme o delilin sonradan gösterilmesine izin verebilir demektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Delil listesi Sunulmazsa ne olur?

Yeni delil sunulması talebi yargılamayı geciktirme amacı taşımıyorsa veya delilin süresinde sunulmaması ilgili tarafın kusuru dışında bir sebebe dayanıyorsa , hakim gerekçesini de belirtmek şartıyla , yeni delil sunulmasına izin verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesutiskenderoglu.av.tr

Delil listesi ne zaman verilir?

Tanık listesi istemek mahkemenin ön incelemede (HMK m. 137) “delillerin toplanması için yapacağı işlemin” bizatihi kendisidir. Bu mehil, ön incelemede verilmemişse tahkikat duruşmasında verilmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Basit yargılamada deliller ne zamana kadar sunulabilir?

1 7251 sayılı Kanun değişikliğinden önceki duruma göre HMK m. 140/5 hükmü. basit yargılama usulünde, dilekçelerinde gösterdikleri ancak he- nüz mahkemeye sunmadıkları delilleri sunmaları amacıyla taraf- lara iki haftalık kesin süre verilemeyeceğini kabul etmektedir2.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Whatsapp Mesajlarının Delil Niteliği Var Mı? | Av. Bilal Çelik

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Delil dilekçesi ne zamana kadar sunulabilir?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ön inceleme duruşmasından önce delillerin bildirilmesi yönünde kesin süre verilmesinin doğru olmadığına değinerek, kesin mehil dahi verilse tahkikat aşamasına kadar tanık (delil) sunulabileceğine hükmetmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forahukuk.com

Delil dilekçesi sunmak zorunlu mu?

6100 Sayılı HMK'nın 140. maddesinin6100 Sayılı HMK'nın 140. maddesinin gerekçesinde belirtildiği üzere taraflar, delil olarak dayandıkları belgeleri dilekçelerine ekleyerek vermek ya da başka yerden getirilecekse bunu belirtmek zorundadırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Delil tespiti Ne zaman istenir?

Delil Tespitinin Mahkemeden İstenebileceği Durumlar

Kanunda açıkça öngörülen durumlra dışında, delilin hemen tespit edilmemesi durumunda kaybolacağı yahut ileri sürülmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ihtimal i varsa, bulunuyorsa hukuki yarar var sayılır ve delil tespiti istenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Delil tespiti şartları nedir?

Delil tespitinin talep edilebilmesi için tarafların; hukuki yararı bulunmalı, taraflar arasında uyuşmazlık; başka bir ifadeyle açılmış olan esas davada veya ileride açılacak olan davada taraf sıfatına haiz olmaları ve nihayet tespiti istenen delillerin henüz incelenmemiş olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Deliller hangi aşamada toplanır?

Buna göre usulüne göre yapılmış tebligata rağmen sanık gelmemiş ise sorgusunun yapılmamış olması delillerin tartışılmasına engel değildir. Daha sonra gelen sanığa yokluğunda yapılan işlemler okunacaktır. Asıl olan tüm delillerin soruşturma ve duruşma hazırlığı evresinde toplanmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Delil Yasakları Nelerdir?

Delil Yasakların Türleri Nelerdir?
  • İspat Konusu Yasaklar. ...
  • İspat Aracı Yasakları ...
  • İspat Yöntemi Yasakları ...
  • Nispi İspat Yasakları ...
  • Aydınlatma Yükümlülüğünü İhlal. ...
  • Tanıklıkla İlgili Hükümlerin İhlali. ...
  • Koruma Tedbirleriyle İlgili Hükümlerin İhlali.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Neler delil olarak kabul edilir?

Ceza muhakemesinde maddi gerçek araştırıldığından her şey delil olarak kabul edilir. Bu, delil serbestliği ilkesinin bir sonucudur. Ancak, ceza yargılamasında maddi gerçeğe ulaşmak amacıyla, sınırsız, hukuk kurallarına aykırı ve sanık haklarını hiçe sayan yöntemler izlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Günlük delil olur mu?

-Günlük, Hatıra ve Not Defterleri İle Mektuplar

Hukukumuzda kural olarak hukuka aykırı yollarla elde edilmiş delillerin mahkemece değerlendirilmesi yasaktır. Bu doğrultuda kişilerin özel hayatlarının gizliliği ihlal edilerek edinilmiş mektup veya günlük gibi yazılar yasak deliller olarak değerlendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: av-saimincekas.com

Deliller mahkemeye nasıl sunulur?

Medeni usul hukukunda genel kural delillerin taraflarca hazırlanarak mahkemeye sunulmasıdır, hakim re'sen delil toplayamaz. Taraflar maddi vakıayı ispata yarayan delillerini dava dilekçesinin ekinde davalı sayısının bir fazlası kadar olacak şekilde örnekleri ve onaylı suretleriyle mahkemeye bildirmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Cevap dilekçesi sunmayan taraf delil sunabilir mi?

Umar'a göre cevap dilekçesi vermeyen davalı HMK m. 191 uyarınca karşı ispat faaliyetinde bulunabilir ve bu meyanda delil ileri sürebilir; HMK m. 129/1-e'de bahsedilen deliller bunlar olmayıp “savunmanın dayanağı olarak” ileri sürülen vakıaların ispatı amacıyla ileri sürülen delillerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Sonradan davalı eklenir mi?

Bu nedenle alacak davalarında, davaya zorunlu dava arkadaşlığı dışında dahili dava yolu ile davalı olarak taraf eklenmesi mümkün değildir. Davalı şirket ve asıl işveren arasında zorunlu dava arkadaşlığı da bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Delil tespitinden sonra dava açma süresi var mı?

Delil tespitinden sonra dava açma süresi kesin sınırlar ile düzenlenmemiştir. Bu sebeple genel hükümler doğrultusunda zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin dikkate alınması gerekir. Ayrıca delillerin tespiti, geçici bir hukuki koruma tedbiri niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasaroksuz.av.tr

Delil tespiti talebi dava açıldıktan sonra hangi mahkemeden istenir?

İş mahkemesinde dava açıldıktan sonra delil tespitine ilişkin uyuşmazlığın da davanın açıldığı iş mahkemesinde görülmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Delil tespiti bir dava mıdır?

Delil tespiti hukukî niteliği itibarıyla bir dava olmayıp geçici hukukî himaye tedbiridir. Bundan dolayı delil tespiti talebinde bulunulması ile zamanaşımı kesilmez. Delil tespitinin konusunu maddî vakıalar oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Delil tespiti kesin delil mıdır?

Delil tespitinin konusunu maddi vakıalar oluşturur ve bilirkişi raporunda belirtilen zarar miktarı davacı lehine kazanılmış hak doğurmaz. Yani delil tespiti kesin delil niteliğinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkeme kararı kesin delil midir?

Mahkeme içi ikrar, bir kesin delildir. Önemle vurgulanmalıdır ki; bir davada yapılan mahkeme içi ikrar, başka bir davada da geçerli olup, kesin delil teşkil eder (Prof. Dr. Baki Kuru, Hukuk Muhakemeleri Usulü, Altıncı baskı, İstanbul 2001, C:2, s:2045 ).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Delil tespitine itiraz kaç gün?

Tespitin yapılmasından sonra, tespit dilekçesi, tespit kararı, tespit tutanağı ve varsa bilirkişi raporunun bir örneği mahkemece kendiliğinden diğer tarafa tebliğ olunur. Karşı taraf tebliğden itibaren bir hafta içinde delil tespiti kararına itiraz edebilir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Delil olmadan şikayetçi olunur mu?

Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yeterli delil olmadan ceza verilir mi?

Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Delil olmadan ceza verilir mi?

Ceza Muhakemesinde İspat Sorunu ve Delil Kavramı Maddi gerçeğin arandığı ceza muhakemesi, delil olmadan başlamaz; başka deliller olmadan da ilerleyemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cdn.istanbul.edu.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT