Delüzyonel Bozukluk Tedavisi, Delizyonel. Delüzyonel bozukluk, kalıcı ve değiştirilemeyen, hallüsinasyonların, disorganize düşünce ve davranışların, anormal affektin eşlik etmediği inatçı, bizar olmayan delüzyonlardan oluşur. Kişilik genellikle bozulmaz.
Genellikle düşünce bozukluğu dışında başka bir belirti olmadığından hastanın mesleki ve sosyal işlevselliği etkilenmeyebilir. Bu nedenle tanı koymak ve tedaviye başlamak gecikebilmektedir. Tedaviye güç yanıt veren bu hastalığın tek tedavisi antipsikotik ilaçlardır.
Genellikle yanlış inanç, vücudun bir şekilde hastalıklı, anormal veya değişmiş olduğudur. Bu kuruntuya özel bir örnek, sanrısal parazitozdur : Kişinin kendisini böcekler, bakteriler, akarlar, örümcekler, bitler, pireler, solucanlar veya diğer organizmalar tarafından istila edilmiş hissettiği sanrı.
Delüzyonel parazitoz tıbbi bir kanıt olmamasına rağmen kişinin parazit ya da yaşayan küçük yaratıklar tarafından enfekte olduğu yanlış ve ısrarlı inancı ile seyreden sanrısal bir bozukluktur. Yüzyıldan uzun zamandır Ekbom hastalığı, psikojenik parasitoz gibi çeşitli isimlerle adlandırılmıştır.
Paranoyada; hastalardan toplanan bulgulara dayanarak anormal olduğu tartışılan özellikler görülür. Hastalar kendi inançları hakkında ikna olmuştur, karşıt bulgular ve fikirler onları rahatsız eder. Paranoid özelliklerin oluşu her zaman şizofrenik bir durum olduğu anlamına gelmez.
İlgili 25 soru bulundu
Affetmezler ve kin tutarlar. Aşırı duyarlıdırlar ve eleştiriyi zayıflık olarak algılarlar. Masum ifadelerden veya başkalarının gündelik görünümlerinden gizli anlamlar çıkarırlar. Karakterlerine kimsenin görmediği saldırıları farkederler ve genellikle öfke ile tepki gösterirler ve misillemeye çabuk geçerler.
Hastalığın ilk evrelerinde kişide içe kapanıklık, depresyon ve kaygılı ruh hali gibi belirtiler gözlemlenir. İlerleyen evrelerde hastalık genel olarak çarpık düşüncelere halüsinasyonlara, korku ve paranoyalara sebep olur.
Delüzyonel Bozukluk Tedavisi, Delizyonel. Delüzyonel bozukluk, kalıcı ve değiştirilemeyen, hallüsinasyonların, disorganize düşünce ve davranışların, anormal affektin eşlik etmediği inatçı, bizar olmayan delüzyonlardan oluşur. Kişilik genellikle bozulmaz.
Somatik delüzyonlar, sağlık ve organ işlevleri ile ilgili sürekli uğraşılar ile karakterize değiştirilemeyen sabit düşüncelerdir.
parazit enfestasyonu olmamasına rağmen, kişinin parazitler tarafından enfekte olduğu ile ilgili delüzyon düzeyinde bir inanışa sahip olduğu, ender görülen bir hastalıktır (1).
Deliryum, zihinsel yeteneklerde görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Bilinçte bulanıklık, kendini bir şeylere odaklamada sorun yaşama, garip hayaller görme, etraftaki eşyaların şekil, yer değiştirdiğini görme ya da anlamsız öfkelenme, çevre bilincinin azalması ve kafa karışıklığı ile kendini gösteren geçici bir durumdur.
Sanrı ya da diğer adıyla hezeyan; kişinin, diğer insanların inanıp inanmadığına bakılmaksızın süren, tersinin doğru olduğuna dair açık ve tartışmasız kanıtlar olmasına karşın değiştirilemeyen gerçek dışı inançlarının olmasıdır.
Psikoz, gerçeklikle ilişkinin kesilmesi halidir. ''Psikoz nedir?'' denildiğinde genel olarak kişilerin; gerçek olmayan inanışlarda olması, gerçek olmayan şeyleri görmesi, duyması, gerçekle hayal ayrımı yapamaz hale gelmesi durumudur.
Paranoya hem kadınlarda hem erkeklerde genellikle ergenlik çağından daha sonraki yaşlarda ortaya çıkar. Yine bazen yaşlılarda da paranoid durumlar görülebilir. Bazen de bunamanın öncül bir belirtisi olarak paranoya karşımıza çıkabilir.
Sanrısal bozukluk 18 yaşından 80 yaşına kadar görülse de, genel- de 34 ile 45 yaş arası ortaya çıkar (3). Tedavi edilmedi- ğinde, genellikle hayat boyunca sürer (4).
Sanrısal Bozukluk Nedir? Sanrının (hezeyan, delüzyon) anlamı; kişinin yaşadığı sosyokültürel ortamla uyumsuz, aksi ispat edilse bile inanmayı devam ettirdiği, mesleki kişilerarası ve sosyal anlamda işlevselliğini bozan her türlü düşünce ve inanıştır.
Yutma güçlüğü, bulantı, şişkinlik, kusma, diyare, yiyeceklere tahammülsüzlük, nefes darlığı, cinsel isteksizlik, ereksiyon, ejekülasyon, menstruasyon düzensizliği, uyuşma, güçsüzlük, titreme gibi belirtiler de somatizasyon bozukluğunda sık görülen belirtilerdendir.
Somatik Semptom Bozukluğu (SSB), kişilerin yorgunluk ya da ağrı gibi fiziksel belirtiler karşısında aşırı endişe duyduğunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişi günlük yaşamına etki eden bu belirtilerle ilgili olarak yoğun şekilde duygu ve düşünce besleyerek, aşırı davranışlar gösterir.
Sanrıları sistemli ve sistemsiz olarak sınıflandırabiliriz. Gerçekle uzaktan yakından alakası olmayan sanrılara sistemsiz, günlük gerçeğe uygun görünen sanrılara da sistemli sanrılar denir. Sistemsiz sanrılar absürt, tuhaf ve acayiptir.
Psikotik bozukluk kişinin gerçeklikle ilişkisinin farklılaştığı psikolojik rahatsızlıkları belirlemek için kullanılan genel bir görüştür. Başta şizofreni olmak üzere çok sayıda hastalık psikotik olarak tanımlanır. Psikotik bozukluklar kişinin gerçeği algılamasına engel olurlar.
Psikotik atak da denebilen psikoz krizi kişinin normal olmayan fikirlere, düşüncelere, algılara kapılarak, gerçeklikten uzaklaşması ve kopması durumudur. Psikotik ataklarda birey farklı bir gerçeklikte yaşıyor gibidir. Psikoz ataklarının süresi haftalar sürebilir.
Bir kişi sabit bir fikirden vazgeçemiyorsa sanrı görüyordur. Bu sabit fikrin gerçeklikle hiçbir alakası yoktur. Hasta, örneğin ünlü biri olduğuna, aldatıldığına veya zulme uğradığına inanıyor olabilir. Sanrı tamamen farklı görünebilir.
Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri