B vitaminleri Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. B vitamini beyin işlevinde rol oynar ve bunama riskinin artmasıyla bağlantılı bir bileşik olan homosistein düzeylerini düşürür.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda vitamin B12 ve folik asit eksikliğinin homosistein denilen maddenin vücutta fazlalaşmasına yol açtığı , bu maddenin fazlalaşmasının sinir hücrelerine zarar vererek demansa (bunama) neden olduğunu anlaşılmıştır. Genel olarak 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 10'unda demans görülür.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Diyette sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, az yağlı süt ürünleri ve proteinli yiyecekler olmalıdır. Kalp için kötü olan beyin için de kötüdür. O nedenle öğünlerde katı yağ ve yağlı et parçalarına daha az yer verilmelidir. Genellikle işlenmiş gıdalarda bulunan rafine şekerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Demans olmamak için spor yapmanın önemli olduğu bilinmektedir. Haftada üç kez spor yapmanın demans olma ihtimalini %70 azalttığı düşünülmektedir. Sigara kullanmamak, B12 vitamini tüketmek, D vitamini almak, alkol tüketimini azaltmak ve beyin egzersizleri de demansa karşı alınabilecek önlemlerdendir.
Çoğu demans türünün tedavisi yoktur. Dolayısıyla demans tedavisinde asıl amaç hastadaki semptomların kontrol altına alınması ve böylelikle hastanın yaşam kalitesinin artırılmasıdır. Alzheimer'a bağlı oluşan demans tedavisinde, kolinesteraz inhibitörleri ve memantin gibi ilaçlar kullanılabilir.
Aynı ACB skoruna sahip ilaçların demansla ilişkisindeki farklılık bu ilaçların kan beyin bariyerini geçmesindeki farklılıktan kaynaklanıyor olabilir. Sonuç olarak uzun süreli kullanılan antikolinerjiklerin, antidepresanların, antiparkinson ve ürolojik ilaçların demans sıklığı ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir. Demansa neden olan hastalıkların çoğunun kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar genellikle semptomatik tedaviye yöneliktir.
Gün içerisinde aşırı uykulu olma hali de yaşlı nüfusta ve demans hastalarında sık görülür. Uykuda nefes alma sorunları, kötü uyku alışkanlığı, obezite, kalp hastalıkları ve depresyon gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir ve zihinsel bozulmayla gidebilir.
Birebir enerji üretimine katılan B vitaminleri tiamin, riboflavin ve niasin ya da basit sıralama ile B1, B2 ve B3 vitaminleri. Hep söylendiği gibi sağlıklı ve dengeli beslenme beyin sağlığı açısından yeterli sayılabilir.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Demans, sinsi başlangıçlı ve sürekli ilerleme eğilimi gösteren bir hastalıktır. Teşhisten sonra 5-15 yıl içinde ileri evreye ulaşır.
Yaş ilerledikçe yükselen bir görülme sıklığına sahip demans 85 yaş üstü nüfusta ise % 40 oranında görülmektedir. En sık görülen form Alzheimer tipi demans, tüm demansların yaklaşık üçte ikisinden sorumludur.
Hafif dereceli ve orta ağırlıktaki demans aşamasındaki al zheimer hastalığının tedavisinde, asetilkolin taşıyıcısının çözünmesini engelleyen ilaçlar onaylanmıştır (kolineste raz inhibitörleri: Donepezil, Galantamin, Rivastigmin). Bu sayede bu taşıyıcının daha büyük bir miktarı kullanıma sunulur.
Demans hastalığı son evresi (geç evre) olarak belirtilen dönem, hareketsizlik ile açıklanabilmektedir. Bu evrede çok ciddi fiziksel belirtiler ve semptomlar vardır. Bu belirtiler, erken ve orta evrede yaşanan belirtilerden çok daha belirgin şekilde yaşanır.
Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur. Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir.
Alzheimer Hastalığı Demansın (Bunamanın) en sık nedeni olup geri dönüşü olmayan ilerleyici bir hastalıktır. Bunama zihin işlevlerinde kaybı niteleyen bir kelimedir. Zaman içinde hastaların bellek kapasitelerinde azalmalar olur ve mantıklı düşünme, öğrenme ve iletişim kurabilme yetenekleri bozulur.
Pek çok hastalık, günlük yaşamda ve iletişimde ilerleyici sorunlara, ajitasyon, apati, uyku bozuklukları gibi davranış bozukluklarına sebep olan bilişsel bozukluğa yol açabilir. Bu sendroma Demans denir.
Teste hasta kişiden saat çizmesi istenir ve yapılan hatalara, çizilmeyen saat formlarına bakılır. Kişi saati çizerken hem görsel algıdan hem de dikkat bileşenlerinden yararlanır. Demans testi içinde saat testinden yararlanılması çok yararlı olan bir yöntem olup, 1953'ten günümüze halen kullanılmaktadır.
Melatonin seviyesinin yükseltilmeye çalışılması, demans hastalarında uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Akşam saatlerinde uygun ışıklı ortam sağlayın. Parlak ışık tedavisi demans hastalarında uyku-uyanıklık döngüsü bozukluklarını azaltabilir.
Hastalığı nedeniyle oyunculuğu bırakan ve bir süredir gözlerden uzakta yaşayan Bruce Willis'ten yeni bir haber gelmişti. Usta aktörün hastalığı frontotemporal demans olarak güncellenmişti. Oyuncuya teşhis konulmasının ardından ailesi sosyal medyada Willis ile ilgili sık sık paylaşım yapıyor.
7.Evre: Demans hastalığı son evresi olarak kabul edilir. Hastanın kafa karışıklığı ile konuşma bozukluğu artar, kişide konuşmayı reddetme durumu yaşanır.
ORTA EVRE HASTALAR YALNIZ BIRAKILMAMALI
Dr. Yücel Algül, orta evre demans hastalarının ise yalnız sokağa çıkmaması gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu:“Ev aygıtlarını kullanmakta zorlanma sıklıkla görüleceği için kaza riski ihtimali çok yüksek. Bu konuda dikkatli olunmalı ve önlemler alınmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri