hastalık süresince psikotik belirtiler görülebilir. Demansta psikotik semptom olarak perseküsyon sanrıları, görsel ya da işitsel varsanılar olabilir.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Bunama olarak adlandırılan demans, zihinsel becerilerin zayıflaması durumudur. Demans hastalığının bir türü olarak adlandırılabilen Alzheimer, aslında demansın en büyük nedenidir. Bunun yanında zihinsel faaliyetlerin hasar görmesine neden olan birçok hastalık da demansa neden olabilir.
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.
Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur. Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Demans Evreleri
Bu evreler: Hafif Bilişsel Bozukluk: Özellikle yaşlı hastalarda hafif bilişsel bozukluk görülebilir. Bu durumda kişilerde kısa dönemi kapsayan hafıza kayıpları, kelimeleri hatırlayamama gibi sorunlar görülebilir. Ancak hafif bilişsel bozukluk demansa veya başka bir bilişsel rahatsızlığa ilerlemez.
Mini Mental Test sonrasında, nörogörüntüleme (MR, BT), nöropsikolojik testler demans hakkında bilgi vermektedir.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir.
Ağır demans evresinde, kişinin hafıza, dil, hareket, düşünme ve karar verme becerileri ciddi şekilde etkilenir. Kişi, çevresindeki insanlar ve olaylar hakkında bilgi sahibi olamaz, tamamen yardıma bağımlı hale gelir ve günlük aktiviteleri gerçekleştiremez. Bazı hastalarda yatağa tamamen bağlı olma durumu gözlenebilir.
Yaş ilerledikçe yükselen bir görülme sıklığına sahip demans 85 yaş üstü nüfusta ise % 40 oranında görülmektedir. En sık görülen form Alzheimer tipi demans, tüm demansların yaklaşık üçte ikisinden sorumludur.
Yalnızlık Alzheimer ve demansta risk
Dr. Sultan Tarlacı, bu durumun bazı hastalık grupları açısından risklerine dikkat çekerek “Alzheimer ve demans olan 65 yaş üzeri hastalar açısından eve kapanma, evde yalnız kalma durumu ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.
Gün içerisinde aşırı uykulu olma hali de yaşlı nüfusta ve demans hastalarında sık görülür.
Olumlu bir yaklaşım benimsemeye çalışın. Demansı olan kişi ile yüz yüze oturun ve onu konuşması için cesaretlendirin. Hataları gereksiz yere belirtmekten kaçının. Konuşma biçiminizi ve sesinizi, doğallığı kaybetmeden ayarlayın ve konuşma içinde yer alması için ona destek olun.
Demans kişinin bilişsel becerilerinde ciddi bir azalmaya neden olabileceği için tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmeyen demans hastalarında: Beslenme Bozukluğu: Demans hastalarında yeme içmede azalma ve hatta durma görülebilir.
Demans hastası ne kadar yaşar sorusunun tek ve genel-geçer cevabı yoktur. Hastalığın her hastada seyri ve ilerleme hızı farklıdır. Ancak uzmanlara göre hastaya tanı konulduğu andan itibaren hastaların ortalama yaşam süresi 4 ila 10 yıl olabileceği gibi 1 ila 20 yıl arasında da seyredebilmektedir.
Bazı demans türleri ise belirli bir madde eksikliği veya belirli bir maddenin veya ilacın yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tür demanslar genellikle ilerleyici nitelikte olmayıp geriye dönebilir.
Demans hastalığı kişide bir yandan bellek, dikkat, dil gibi işlevlerde bozulmaya yol açarken diğer yandan da kişinin kendisiyle ve etrafıyla ilgili algısını bozar ve davranış bozuklukları için zemin yaratır. Bu zeminde hasta yaşananları aklında tutamaz, kendisine söylenilenlere dikkat edemez ve derdini tam anlatamaz.
Demans krizi, özellikle hastalığın son evrelerinde hastada aşırı sinirlilik ve saldırganlık gibi farklı şekillerde görülerek meydana gelebilir. Demans hastalığı, beyin hücrelerinin hasar görmesiyle beyin fonksiyonlarını bozulmasına neden olan bir hastalık bütünüdür. Birçok hastalık demansın nedeni olabilir.
Konuşmada, isim bulmada zorluklar başlayabilir. Son evrede ise aynada kendi yüzünü tanımayacak hale gelebilir. Giyinmek, yıkanmak, yemek yemek gibi günlük işlevler bile tek başına yapılamamaktadır. Hayaller görme, kendi kendine konuşma, yakınlarını tanımama vardır.
Demansın gelişimine katkıda bulunan faktörler arasında aşağıdaki durumlar bulunmaktadır: Yükseltilmiş homosistein ve B grubu vitaminlerinin eksikliği. Omega-3 yağı eksikliği. Metabolik sendrom, insülin direnci, disglisemi ve diyabet.
Bu nedenle de demans hastaları da engelli kategorisine girdiğinden tam donanımlı bir devlet hastanesinden heyet raporu alarak engelli bireyler gibi tüm haklardan faydalanabilmektedir. Ancak demans hastalarının bu haklardan faydalanabilmesi için en az %40 oranında sağlık kurulu ya da diğer adıyla heyet raporu almalıdır.
Aşırı Alkol Tüketimi: Aşırı alkol tüketimi demans riskinizi artırır. Kardiyovasküler Risk Faktörleri: Hipertansiyon, yüksek kolesterol, atar damarlardaki yağ artışı ve obezite gibi kardiyovasküler risk faktörleri demans riskinizi artırır. Depresyon: İleri yaşlarda depresyon demans gelişmesiyle beraber görülebilir.
Demans Testi Nasıl Yapılır? Demans testi alanında uzman doktorlar tarafından yapılır. Test içinde zihinsel açıdan bireyi kontrol eden sorular bulunmaktadır. Bireyin bu sorulara cevap vermesi ve doktorun anlık olarak kişinin davranışlarını incelemesi ile tanısı konulur.
Demans hastalığı için gidilecek doktor bir nöroloji doktoru ve gidilecek bölüm ise yine nöroloji bölümü olacaktır. Bu hastalık, yani demans, beyin fonksiyonlarında (öğrenme, hatırlama ve düşünme gibi) belirgin bir bozulma olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri