TRT Haber spikeri Sermin Baysal Ata, bağışıklık sistemiyle ilgili yaptığı programda konuğuna “Demir döküm tencere tava kullanmak demir eksikliğine faydalı olur mu?” diye sordu. Dr. Kaya da, TRT spikerinin sorusuna gülerek “Hayır, olmaz” yanıtını verdi.
Döküm tavalar, popüler ve sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir. İki ana türü olan demir döküm ve emaye kaplamalı döküm tavalar, sağlıklıdır ve doğru kullanıldığında sağlıklı yemekler yapılmasını sağlar.
Demir döküm tava, bir tavadan fazlasını sunar. Her yere taşıyabileceğiniz bir fırın görevi görür. Uzun süreli kısık ateşte yapılan pişirmelerde yiyeceğin kendi suyunu ve aromasını sirküle etmesini sağlar.
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm demir oranı yüksek bitkisel besinler arasında yer alır. Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Demir eksikliği için önerilen besinler arasında susam, kırmızı et, beyaz et, brokoli, kivi, yumurta ve kinoa vardır. Kara üzüm ve kabak çekirdeği de yüksek demir içeren atıştırmalıklardandır. Demir eksikliğini uzun vadede beslenmenize demir içeren gıdalar ekleyerek giderebilirsiniz.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Döküm tava ve tencere alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, kaplama veya saf olup olmadığına bakılmasıdır. Üzerinde hiçbir kaplama kullanılmayan saf döküm tencereler, en sağlıklı demir döküm ürünleridir. Kaplama ürünleri ise emaye ve seramik olmak üzere ikiye ayrılır.
Kağıt havlu yardımıyla ağır hareketlerle fazla suyunu alarak kurulayın. Ardından ısıya dayanıklı (zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı vb) bir yağ ile iç kısmını yağlayın. Fazla yağını yine bir kağıt havlu yardımıyla alın. Isınmış fırının içinde ters bir biçimde 1 saat kadar 180-200 derecede pişirin.
Camsı yapıya sahip olması ve paslanmaya karşı tavayı koruması nedeniyle tercih edilen döküm tava, deterjan ile kolaylıkla yıkanabilmektedir. Yüksek sıcaklıklara dayanabilme özelliği nedeniyle sıklıkla kullanılan döküm tava, mikrop tutmaz yapıdadır.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit ile döküm arasındaki fark birinin mermer benzeri bir taş hammaddesinden diğerinin demirden üretilmesidir. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma riskine sahiptir.
Eğer kaplaması olmayan bir döküm tava kullanıyorsan, deterjan ile temasından kaçınmalısın. Gözenekli bir yapıya sahip olduğu için deterjan kalıntılarını içerisine hapsedebilir ve bu da bir sonraki pişirme esnasında gıdaya ve dolayısıyla da insan sağlığına zarar verebilir. Gıda güvenliği konusuna özen göstermelisin.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Yetişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin sebepleri; çay, kahve tüketiminin fazla olması, etin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi ile sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin sık tüketilmesidir. Bazı kişilerde demir bağırsak tarafından yeterince emilemez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir başka etkendir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Bu nedenle bu rahatsızlığın ortaya çıkışında bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Anemi, demir eksikliğinden dolayı ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Anemisi olan kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Diğer belirtiler arasında ise saç dökülmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı baş ağrısı ve baş dönmesi bulunur.
Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Kuru baklagiller. Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler. Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı) Fındık, fıstık ve susam.
Özellikle C vitamini içeren portakal suyu, ananas suyu ve greyfurt suyu gibi meyve sularının yüksek miktarda protein ve demir içeren bir öğünle birlikte tüketilmesi demir emilimini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri