Demir eksikliğinin tehlikelerinin yanı sıra vücudun aşırı demir ile yüklenmesi de tehlikeli olabilir çünkü aşırı demir birikimi karaciğerinize zarar verebilir ve başka komplikasyonlara neden olabilir.
Fazla demir takviyesine dikkat!
Demirin fazlası zararlı olabilir, bu nedenle demir takviyelerinin sadece doktorun önerdiği şekilde alınması gerekir. Demir düzeylerini olabildiğince hızla yükseltmek için demir takviyesi alınması gerekebilir. Demir ilaçları düşük demir düzeylerini aylar içinde düzeltebilir.
Demir eksikliğinde damar içinden demir takviyesi doktor onayıyla verilebilir fakat bu durumda kişide kusma, baş ağrısı, kızarıklık, eklem ağrısı gibi yan etkiler oluşabilir. Damardan uygulanan demir takviyesinin yan etkileri 48 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, bulantı, midede kazınma hissi gibi mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir. Demir ayrıca kabızlık yapabilir, bu nedenle doktorunuz dışkı yumuşatıcı bir ilaç kullanmanızı da önerebilir.
Demir Serumu: Demir serumu, genellikle hastanın demir hapı kullanamadığı durumlarda tercih edilir. Anemiyi çok şiddetli yaşayan ve mevcut kan kaybı olan kişiler tarafından da kullanılabilmektedir. Demir emilim bozukluğu bulunan kişiler de damar yolu ile ilacı alabilirler.
İlgili 32 soru bulundu
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Demir eksikliği anemisinin şiddetli olduğu vakalarda demirin damardan verilmesi ya da kan nakli gerçekleştirilmesi gerekli olabilir.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Nasıl tedavi edilir? ANEMİ tedavisinde çoğunlukla ağızdan ilaçla demir tedavisi yeterli olur. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.
Demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımı başarı şansını artırmaktadır. Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir.
* Ferinject'in zerk edilen bölgeden (kolunuza girdiği yerden) cildinizin altındaki dokuya sızdırma riski vardır., Bu ağrıya, iltihaplanmaya ve kolunuzda potansiyel olarak uzun sürebilecek kahverengi renk değişikliğine neden olabilir.
Demir ilacı kalori ihtiva etmez ve kilo aldırmaz. Asıl kilo aldıran kişinin demir ilacı yerine demir içeriyor diye pekmez gibi demirden ziyade bol bol kalori içeren ve kan şekerini bozan gıdalar tüketmesidir. Bu nedenle, demir ilacının kilo aldırdığına dair söylentiler yanlıştır.
Uygun demir dozları verilmiş ve altta yatan neden düzeltilmiş ise anemi 2-4 ay içinde düzelecektir. IX. Hemoglobin normalleştikten sonra demir depolarını doldurmak için 3 ay daha demir tedavisine devam edilmelidir.
Yapılan bir araştırma sonucunda uzmanlar uyardı: Demir hapları vücudu hasara uğratıyor. Daily Mail'in haberine göre milyonlarca insanın kullandığı demir hapları sadece 10 dakikada vücudu hasara uğratabilir. Yapılan araştırma demir haplarındaki mineralin damarlarda DNA zedelenmesine sebep olabileceğini gösterdi.
Kandaki demir oranının gittikçe azalması da çeşitli hastalıklara davet çıkarabilir. Bu nedenle ferritin düşüklüğü kişi için tehlikeli bir durumdur denilebilir. Ferritin düşüklüğü sinir sistemi hastalıklarını da meydana getirebilir.
Sık görülen yan etkileri: * Baş ağrısı, baş dönmesi, hipertansiyon, yüzde kızarma, bulantı, infüzyon yerinde reaksiyon ve kan fosfat seviyesinin düşmesidir. *Oldukça nadir olarak anjioödem, anksiyete, biliç kaybı, vertigo, senkop (bayılma), bronkospazm, dermatit, yüz şişliği, grip benzeri şikayetler yapabilir.
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Ferritin Kaç Olursa Tehlikelidir? Vücutta bulunması gereken optimum ferritin değeri kadınlarda 20 - 200 ml / ng, erkeklerde ise 20-500 ml / ng arasında değişmektedir. Ferritin miktarı bu değerlerin altına veya üstüne çıktığında kişide çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlar.
Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir. Akciğerler de zorlanır ve nefes darlığı oluşur. Dokulara az oksijen gittiği için doku oksijensiz kalır. Bunun sonucunda tüm iç organlar ve kaslar yorulur, eller uyuşmaya başlar.
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Demir tedavisi eksiklik saptandığında hemen VI. başlanmalı ancak, altta yatan nedeni bulmak ve tedavi etmek esas olmalıdır. DEA'de oral demir tedavisi ile Hb 2-4 hafta içinde 1-2 VII. g/dl artar. Bu nedenle tedavinin başlanmasından 2-4 hafta sonra bir kan sayımı istenmelidir.
Yetişkinler için günlük doz 1 ampuldür (100 mg elementer demir). Yetişkinler için günlük maksimum doz 2 ampuldür (200 mg elementer demir). Uygulama şekli: Yalnız kas içine ve derin olarak uygulanır.
Kan iğnesi, iğne şeklinde olduğu için hap yutamayan ve oral yolla ilaç almakta zorlanan kişilere verilebilir. Eksiklik oranına göre iğneden bir süre sonra tabletlere dönüş yapılabilir. Hastanın öyküsüne uygun şekilde karar verileceği için hemen hemen her yaş grubuna demir iğnesi uygulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri