Önemli Bilgi: Demirdöküm kombi kullanılsa da kullanılmasa da basınçta yükselme oluyor ise sorunun sebebi ya doldurma musluğudur ya da plaka eşanjördür. Demirdöküm kombi kullanıldığında basınç düşüyor kullanılmadığında yükseliyor ise bu durumda sorun genleşme tankı ile alakalıdır.
Kombinin Basıncı Yükselirse Ne Yapmalı? Eğer basınç 3 bar ve üzeri ise kombi için tehlike çanlarının çaldığını söylemek mümkündür. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında, cihazdaki fazla su derhal tahliye edilmelidir. Emniyet ventili kullanılarak kombi sistemi içindeki su boşaltılmalıdır.
Emniyet ventili zaten basınç değeri 3 barı aşarsa kendiliğinden açılarak cihazdaki suyu tahliye eder. Eğer emniyet ventilini siz açarsanız arızaya geçebilir ve kapanmayabilir. Bu sebeple emniyet ventiline müdahalede bulunmamanızı tavsiye ederiz.
Cihazın alt kısmında tıpkı doldurma musluğu gibi monteli durumda bulunan tahliye vanasını açarak yüksek olan basıncı düşürebilirsiniz. Eğer bu işlemleri yapmanıza rağmen basınç düşmüyorsa ya da yükselmeye devam ediyorsa mutlaka teknik servisten yardım alın.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Kombinizin basıncı ortalama olarak 1.2 ve 1.5 bar seviyesinde olabilir. Eğer kombi basıncınız bu seviyelerdeyse kombinizde herhangi bir arıza bulunmuyor şeklinde yorumlanabilir. Eğer kombi basıncınız ortalama olarak 1.5 bar ve 2 .0 bar seviyesinde yine aynı şekilde kombinizde bir sorun yok demektir.
Yöntem: Kombi Su Vanası Kullanarak Kombi Suyu Boşaltma
Kombinin altında bulunan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirerek kombi suyunu boşaltabilirsiniz. Musluğu açtıktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta ise suyun fazlalık olan kısmını yani yeteri kadarını boşaltmanız olacaktır.
Su basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğinde ayarlanması önemlidir. Kombiye Fazla Su Verilirse Ne Olur Kombinin kullanım kılavuzunda belirtilen değerlerde su basıncı sağlanmalıdır. Basınç ölçerini kullanarak basıncı kontrol etmek ve gerektiğinde sisteme su eklemek veya tahliye yapmak gerekebilir.
Kombinin genleşme tankı iki ana parçadan oluşur. Bir bölümünde hava diğer bölümünde ise su bulunmaktadır. Hava olan bölümde eğer hava eksilmişse su olan bölümden hava bölümüne su geçişi olur bu da basınçta yükselmeye neden olur. Böyle bir durumda genleşme tankına hava basılması gerekir.
Basınç düşmesi genel olarak bakım yapılmayan kombilerde görülen bir sorundur. Tankın içinde yer alan havanın ve suyun azalması kombi barının düşmesine neden olmaktadır. Kış aylarında çok fazla su kaynattığı için kombi içinde bulunan su seviyesi de yükselmektedir. Su seviyesinin yükselmesi de barın artmasına neden olur.
Kombinin su basınç ayarı kaçta olmalıdır? Manometreden okunacak basınç değerinin 1-2 bar arasında olması gerekmektedir. Atron kombi gibi hem analog hem dijital manometreye sahip kombilerde bu değerler kolaylıkla takip edilebilir.
Demirdöküm kombide basınç yükselme sorunu olduğunda karşımıza genelde doldurma musluğu arızası çıkar. Doldurma musluğunun arızalanması, kırılması ya da açık unutulması durumlarında basınç yükselme sorunu görülebilmektedir. Parça arızasında tamir olmamaktadır, değişim işlemi ile sorun çözümlenmektedir.
Kombi Su Boşaltma Vanası Nerede? Kombinin suyunu tahliye vanası kullanarak boşaltmak için, kombinin alt kısmında yer alan boşaltım vanası kullanılmalıdır. Suyun tahliyesi esnasında vananın saat yönünün tersine çevrilmesi gerekir.
Kombi barı yükseldiğinde yani 2,5 – 3 seviyesini aştığında kombi yüksek basınçtan dolayı arıza verebilir. Kombilerde yüksek basınç durumunda emniyet kilidi açılarak kombideki suyu tahliye etmek gerekir.
Kombi Su Basıncı 2-3 Ayda Bir Düşüyorsa
Birkaç ayda bir kombinin su eksiltmesi normal bir durumdur. Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerdeyse normaldir. Bu durumda kombi altında bulunan ufak bir vana ile kombiye tekrar su takviyesi yapılabilir.
Kombi içinde bulunan su, ısınıp soğuduğu için, genleşme yaşanabilir. Genleşme sıklaştıkça, basınç yükselmeye devam eder. Böyle durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğini takip etmek gerekir. Yani petekler açıkken ya da sıcak su açıkken basıncın yükselmesi normal bir durumdur.
Kombi patlamalarının en yaygın nedeni, düzenli bakım yapılmamasıdır. Kombilerin düzenli olarak bakımı yapılmadığında, içerisinde biriken gazlar patlama riski taşır. Bu nedenle, kombilerin yılda en az bir kez bakımının yapılması gerekmektedir.
Patlama anında gaz hattında meydana gelen hasarlar, gaz kaçaklarına neden olabilir. Gaz sızıntıları yangın riskini artırırken, zehirlenmelere de yol açabilir. Bu da sağlık açısından ciddi tehlikeler doğurur ve acil müdahale gerektirir. Bu nedenlerle, kombi patlamalarını önlemek büyük önem taşır.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Peki; kullanıcı tarafından kombi suyu nasıl boşaltılır? Diye merak ediyorsanız, bunun için tahliye borusuna ihtiyaç olduğunu bilmelisiniz. Bunu ister Kombi su tahliye vanası üzerinden, isterseniz de tesisattaki ana tahliye musluğunu veya kalorifer peteklerindeki tahliye müşürünü kullanarak yapabilirsiniz.
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Normal koşullarda kombinin su basınç değeri 1 ila 1,5 bar basınç arasında kalmaktadır. 2'nin üzerinde olduğu durumlarda ise kombi suyu fazladır anlamına gelir. Kombi fazla suyu boşaltma yapılarak küçük basınçların rahatlatılması gerekir.
En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.
Kombi bakımı yapılırken peteklerdeki tüm suyu boşaltmak için kombiye kompresör ile hava basılır ve içerisindeki tüm su boşaltılır. Bu işlemden sonra bakım işlemi başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri