Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz. Daha sonra bol su ile durulayarak çaydanlığı tekrardan kullanabilirsiniz.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor. Musluk temizliğinde kullanılabilen güvenilir ürünlerden ilki karbonat olarak öne çıkıyor. Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor.
Sirke ve karbonatla çaydanlık temizleme işleminde 1 çay kaşığı sirke ve 1 tatlı kaşığı karbonat karışımı çaydanlığın içindeki suya eklenmekte, kaynatılmakta ve sonrasında bol su ile durulanmaktadır. “Bakır demlik içi nasıl temizlenir?” yönteminde de karbonat ve sirke tavsiye edilmektedir.
Sirke ve su karışımı: Kurumuş kireç lekesini çıkarmak için öncelikle sirke ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin.
İlgili 35 soru bulundu
Bu noktada sade su yerine deterjanın üzerini sirkeli ya da limonlu su ile ıslatarak temizlemek daha etkili bir çözümdür. Özel olarak kireç için üretilmiş olan deterjan ya da temizlik malzemelerini kullanarak da temiz bir sünger ya da bez yardımı ile kireç lekesini temizlemek mümkündür.
Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Demliğinizi parlatın
Demliğin için suyla doldurun, suyun içine birkaç kaşık limon tuzu katın. Ardından suyu kaynatın. Böylece sararmayı temizleyebilirsiniz. Çaydanlığın içindeki limon tuzu tadını gidermek için çaydanlığı bol suyla durulayın.
Sirke ile çaydanlıklarınızı parlatmak oldukça kolay. Çaydanlığınızın içerisine katacağınız bir miktar sirkeyi yaklaşık 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra çaydanlığı iyice durulayın. Bu işlem sonrasında çaydanlığın lekelerden kurtularak ışıl ışıl parladığını fark edeceksiniz.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler.
Klozet lekelerinin çoğu sert suyun bulunduğu alanlarında görülür, bu nedenle çamaşır suyunun işe yaramayacağını ve kireç çözücü gibi asit bazlı bir ürün kullanmanız gerektiğini unutmamak önemlidir. Çamaşır suyu kireci yok edemese de, klozetin rengiyle bütünleşerek onu görünmez kılar.
Tuvalet Mutfak ve Banyolarda oluşan kireç birikimini, kararmış organik kirler ve pas lekelerini kimyasal etkinliği ile çözer. kullanmadan önce okuyunuz! Uygulayacanız yere bir miktar tuz ruhu dökünüz.5dk bekledikten sonra sert firça ile citileyerek ardından su dökerek durulayınız.
Bir sünger yardımı ile çaydanlığı her tarafı sirke ve tuz ile ovulur. Çaydanlığın dış kısmında kullanacağınız bu karışımı iç kısımda da kullanabilirsiniz. Bu sayede oluşan leke ve yanık izleri ortadan kalkacak hem de çaydanlık eski parlaklığına kavuşur.
Limon yerine sirke kullanmak da etkili olacaktır. Bu yöntemi, demlik kısmındaki leke bulunan yere öncelikle karbonat döküp limonla ovalamalısın. Bir süre beklettikten sonra kaynar su döküp, normal bulaşık yıkar gibi yıka. İşlemin sonrasında demliğin tertemiz olduğunu göreceksin.
* Benmari, ütü, çaydanlık, mutfak evyesi, cam eşya ve armatürlerdeki kireç ve pas kalıntılarının temizlenmesinde kullanılır. * Kireç birikimlerini ve pas lekelerini hızlı bir şekilde çözer.
Yarım çay bardağı sirkeyi ve 1 su bardağı suyu çaydanlığın içine aktarın. Çaydanlığı ocağın üzerine alın ve içindeki karışımı kaynatın. Kaynayan karışım çaydanlığın içindeki kirecin büyük bir kısmını çözecek, kalanlar ise yumuşadığı için çok daha kolay çıkacaktır. İçindeki bu kaynayan karışımı dökün.
Peki, kabartma tozu ile çaydanlık kireci nasıl temizlenir? Bu işlem için, çaydanlığın içine birkaç çay kaşığı kabartma tozu konur, kireçli bölgeye bolca su eklenir ve karıştırılır. Bu karışım, çaydanlığın içindeki kalıntıların ve kirecin uzaklaştırılmasını sağlar.
Çaydanlığın içerisine birkaç adet limon dilimi ve bir paket karbonat dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ancak fazla doldurmamaya özen gösterin. Çaydanlığı kısık ateşte kaynatın. Ardından çözünen kireci temizlemek için bol su ile durulayın.
Zaman içerisinde sudaki kireç, çaydanlık yüzeyine tutunur ve zamanla yavaş yavaş birikerek kireçlenme adı verilen mineral birikintileri oluşturur. Bunun nedeni, yüksek kaynama noktasının sudaki kalsiyum bikarbonatı kireç adı verilen çözünmeyen bir kalsiyum karbonat formuna dönüştürmesidir.
Kaya Tuzu ve Sirke ile Çaydanlığınız İlk Günkü Gibi Olacak
Öncelikle çaydanlığın içine kaya tuzu ve sirke döküp karıştırın. Ardından iyice kaynatın. Sonrasında çaydanlığı bir süngerle ovarak temizleyin. Bu işlemin ardından çaydanlığın lekelerden kurtularak parlak bir hâle geldiğine şahit olacaksınız.
İçi su dolu demlik ve su ısıtıcının içine az bir limon tuzu attığınızda kireçlerin hepsi yok olacaktır. Kaya tuzu: En çok kireç çaydanlık ve su ısıtıcıların içinde olur. Çaydanlık ve su ısıtıcılarının içine az bir ölçüde kaya tuzu attığınız vakit kireç mireç kalmayacaktır.
KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler. Ayrıca inşaat ve moloz artıklı yüzeylerin temizliğinde de kullanılabilir.
BORAKS VE ÇAMAŞIR SODASI KULLANIMI
Boraks maddesini çamaşır sodası ile sulandırdıktan sonra bu karışıma bir bez batırıp bu bezle karışımı kireçli olan alanlara sürüyoruz. Çok fazla bastırmadan bu karışımla ovduğumuz alanlardaki kalıntılar kolaylıkla çıkacaktır.
Bulaşık Deterjanı ve Çamaşır Suyu ile Temizlik: Porselen demliğinizin içerisindeki lekeleri çıkarmak için, demliğin içerisine biraz çamaşır suyu bir iki damlada sıvı deterjan koyun ve üzerine sıcak su ilave edip 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra bulaşık süngeri ile ovalayıp yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri