Romatoid artrit ve osteoartritte görülen ağrı, hassasiyet ve eklem sertliği, genellikle 0.5- 2 mL DİPROVER'in eklem içine enjekte edilmesinden 2-4 saat sonra azalır. Etki, her iki hastalıkta farklıdır ve vakaların çoğunda 4 hafta ya da daha fazla sürer.
DİPROVER'in dozu hastalığın türüne, ağırlığına ve alınan yanıta göre hastadan hastaya değişiklik gösterir. Başlangıç dozu olumlu bir yanıt alınıncaya kadar korunmalı ya da ayarlamalar yapılmalıdır. Yanıt alınması gereken süre içinde etki görülmezse, DİPROVER tedavisi kesilmeli ve başka tedavi yöntemleri denenmelidir.
Kortikoterapi adjuvan bir tedavidir, konvansiyonel tedaviye alternatif değildir. DIPROSPAN kortikosteroidler ile tedaviye yanıt verdiği bilinen çeşitli romatizmal, dermatolojik ve alerjik hastalıkların yanısıra kolajen hastalıkları ve diğer hastalıkların tedavisi için endikedir.
Yaklaşık haftada bir kez DIPROSPAN süspansiyon uygulanması önerilen hastalıklar ve dozlar şöyledir: • Heloma durum ya da heloma molle altında görülen bursitler: 0.25-0.5 ml. • Topuk dikeni: 0.5 ml.
İlgili 20 soru bulundu
DİPROVER'in içeriğinde etkin madde olarak betametazon dipropiyonat ve betametazon sodyum fosfat bulunmaktadır. Bu maddeler kortikosteroid denilen ilaç sınıfına aittir.
Kortizon iğnesi uygulanırken etkili bir ağrı kesici olan lokal anestezik ile beraber uygulanmaktadır. Böylelikle iğne yapıldıktan 1-2 dakika sonra ağrı kesici etkisi oluşur fakat iltihabın azalması birkaç gün içerisinde meydana gelir.
DIPROSPAN 2 mg/1ml+5 mg/1ml Enjeksiyonluk Süspansiyon Steril Kas içine, eklem içine, eklem çevresine, lezyon içine ve doku içine uygulanır.
Enjeksiyonların çoğu için tüberkülin enjektörü ve 25 no'lu iğne uygundur. Yaklaşık haftada bir kez DIPROSPAN süspansiyon uygulanması önerilen hastalıklar ve dozlar şöyledir: Heloma durum ya da heloma molle altında görülen bursitler: 0.25-0.5 ml.
DİPROMED, steril süspansiyon, kortikosteroidlere yanıt veren aşağıdaki akut ve kronik hastalıklarda endikedir. Lokomotor ve Yumuşak Doku Hastalıkları: Romatoid artrit, osteoartrit, bursit, ankilozan spondilit, epikondilit, radikülit, koksidini, tortikolis, siyatik, lumbago, gangliyon kisti, eksoztoz, fasiit.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir.
Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır. Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
Herhangi bir zararı olmamakla birlikte bu yan etki hastaların %1 ile %4'ünde görülür. İltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra, kortizon iğnesi kan şekeri seviyelerini yükseltebilir. Kortizon, enjeksiyonla doğrudan kan dolaşımına verilmez, ancak yine de bazı hastalarda kan şekeri seviyelerini etkileyebilir.
Genel bir sağlık sorunu olan eklem ve tendon ağrılarında ağrıyı azaltmak ve fonksiyonelliği artırmak için kullandığımız tedavi yöntemlerinden biri de hyaluronik asit enjeksiyonlarıdır.
Kortizon kullanırken, su ve tuz tutulumu artarak, tansiyon yüksekliği gelişebilir. Tuzu kısıtlayarak, kontrol altına almak mümkün. Mide üzerine ülser yapıcı etkilerinden korunmak için, mide koruyucu ilaçlar alınabilir. Uzun süre kortizon kullanımında katarakt gelişebilir.
Astım tedavisinde, 1-4 mg/kg/gün dozu 1-3 gün için önerilmektedir. PREDNOL-L kullanımıyla büyümede gerileme riski söz konusu olduğundan, çocuklarda zorunlu nedenler olmadıkça kullanılmamalıdır.
SİNAKORT-A, endokrin hastalıklar, romatizmal hastalıklar, kollojen doku hastalıkları, mide- barsak sistemi ve akciğerler ile ilgili sorunlar, cilt hastalıkları, göz hastalıkları, kan hastalıkları, neoplastik hastalıklar ve ödem gibi çok çeşitli ciddi enflamatuvar ve/veya alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılır.
CELESTONE Chronodose 3 mg+3 mg/1 ml enjeksiyonluk süspansiyon Steril Intramüsküler (kas içine), intraartiküler (eklem içine), periartiküler (eklem çevresine), intradermal (cilt içine) ve intralezyonel (lezyon içine) uygulanabilir.
Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi daha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
Enjektörü kalçaya dik bir şekilde tutarak diğer elin baş ve işaret parmakları ile deri hafifçe gerilerek iğne bu bölgeye saplanmalıdır. İğnenin damara isabet edip etmediğini anlamak için piston geri çekilip enjektöre kan gelip gelmediğine bakılmalıdır.
Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır. Kan yağlarının yükselmesine neden olduğu için yağlı besinler, kızartmalar, sakatatlardan uzak durulmalıdır.
Kas ve Kemik Problemleri: Kortizon, kas güçsüzlüğüne ve tendon yırtığına neden olabilir. Kemik erimesi ve omurga kemiklerinde kırık da kortizonun ciddi yan etkileri arasındadır. Mide Rahatsızlıkları: Kortizon kullanan hastalarda peptik ülser oluşumuna bağlı karın ağrısı ve siyah renkli gaita (dışkı) görülebilir.
Kortizon enjeksiyonu vücuda kristalize şekilde verildiği için uygulama bölgesinde ağrı ve enflamasyona neden olabilir. Bu genellikle 1-2 gün içerisinde geçer, kırmızılık, hafif şişlik ve ağrıya neden olur. İstirahat ve aralıklı soğuk uygulamayla tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri