En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir. Yağ dökülen bölgeye karbonat dökün ardından diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi hafifçe fırçalayın. Salçalı yağ lekesi ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz.
Öncelikle, yağlanan mutfak eşyalarınızı ılık suda bekletmeniz gerekir. Bu arada, bulaşık süngerinin üzerine tuzu kalın bir tabaka halinde döküp ovmaya başlayabilirsiniz. Süngerle ovduğunuz yağlı bölgeleri durulayıp kalan yağlara tekrar aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Ilık suyun içerisine 1 bardak beyaz sirke ve 1 tatlı kaşığı sıvı kastil sabununu ekleyin. Daha sonra sprey şişesine koyarak iyice çalkaladıktan sonra yağ çözücünüz kullanıma hazır olacak. Sirke kokusundan rahatsız olanlar içerisine bir miktar dilediği esansta yağ ekleyerek sirke kokusunu bastırabilir.
En etkili yağ çözücü olarak sodyum hidroksit potasyum hidroksit gibi çeşitlendirilebilir. Asidik yağ çözücü kimyasal ise genellikle kaplama sektörü ve çok ağır yağlarda kullanılan yağ pas sökücü üründür.
Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
Sıcak su kullanmak inatçı lekeleri çözmeye yardımcı oluyor
Sıcak suda beklettiğiniz parçaları daha sonra Cif Power & Shine Sprey Temizleyici yardımıyla kolayca arındırabilirsiniz. Yağ sökücüyü temizlemek istediğiniz parçaların üzerinde bir müddet bekletebilir, ardından sünger ya da bez yardımıyla ovalayabilirsiniz.
- Bir kova sıcak su ile bulaşık deterjanını bir araya getirip karıştırın. - Daha sonra bir bez yardımıyla dikkatli şekilde silin. - Aynı zamanda benzin ya da tiner kullanılabilir. - Bir bez yardımı ile benzin ya da tineri dikkatli şekilde ilgili lekenin üzerine sürerek çıkarabilirsiniz.
Kimyasal yapıları ve işlevleri
Lipitler kutuplu bir yapıya sahip değildir. Bunun için suda çözünmezler ya da çok az çözünürler. Eter, kloroform, benzen, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler.
1) Suda çözünmezler. Alkol, eter, benzin, kloroform gibi organik çözücülerde çözünür. 2) Erime noktası moleküldeki karbon sayısına göre değişir. 3) Yapılarında çoğunlukla doymamış yağ asitleri bulunan yağlar oda sıcaklığında sıvı, daha çok doymuş yağ asidi bulunanlar katı- dırlar.
Yağ molekülleri karbon ve hidrojen atomlarından oluşur. Bu atomlar arasındaki bağların polaritesi çok azdır. Su molekülleri ya moleküllerini çekmez bu nedenle yağ suda çözünmez.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Sirke kullanın: Sirke, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir doğal yöntemdir. Bir miktar sirkeyi bir bez veya sünger üzerine dökün ve lekenin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekleyin ve sonra sıcak su ile durulayın. Karbonat kullanın: Karbonat, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir diğer doğal yöntemdir.
Hazırladığınız yemeğin yağını fazla kaçırdıysanız buza başvurabilirsiniz. Buz, yemekteki fazla yağı çekmeye yardımcı oluyor. Bunun için buzu yemeğin içine atın ve fazla yağın toplanmasını bekleyin. Bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken tek nokta, buz erimeden önce tencereden çıkarmak.
Filtreyi temizledik, peki yağ kalıntılarını nasıl temizleyeceğiz? Bu da oldukça kolay. Yağ çözücü spreyi aspiratöre sıkın ve biraz bekleyin. Yumuşayan yağ kalıntılarını bulaşık teli ile temizleyin.
1 çay bardağı sirkeyi 1 su bardağı sıcak su ile karıştırın. Huni yardımıyla yağlı şişenizin içine alın. Şişeyi birkaç dakika boyunca çalkalayın. Yağ kalıntılarının hala tam olarak çıkmadığını düşünüyorsanız karışım soğuyana kadar şişenizde bekletin.
Yağı Mısır Nişastasıyla Karıştırın
Yağ ve mısır nişastası karışımını, kaynamamasına dikkat ederek kısık ateşte ısıtın. Isıya dayanıklı bir spatula ile sürekli karıştırın ve mısır nişastası karışımı yaklaşık 10 dakika içinde katılaşmalı, ardından süzülmelidir.
İlk olarak zeytinyağı lekesinin olduğu bölgeye talk pudrası dökün ve 10 dakika bekletin. Ardından pudrayı elektrik süpürgesi ile çekin ve beyaz sirke ile çamaşır deterjanından oluşan bir karışım hazırlayın. Hazırladığınız karışım ile lekeli yüzeyi ovalayın. Leke açılmaya başlayınca su ve temiz bez ile temizleyin.
Sirke ile yağ lekelerini temizlemek
Boş sprey şişesine sirkeyi dökün ve mutfaktaki yağlı bölgelere sıkın. 5 ila 10 dakika bekletin. Yağ lekelerinin bu sürede kabardığını ve yüzeye çıktığını göreceksiniz. Yumuşak bir bezle silin. Sirke kokusundan hoşlanmıyorsanız sirkeyi yarım ölçek su ile seyreltebilirsiniz.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Hidroklorik Asit (HCl): Hidroklorik asit formülü HCl olan inorganik asittir. Yağların çözünmesine yardımcı olur. Temizlik ürünlerinde, pas sökücü, metal işlemede ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Laboratuvarlarda yağ çözücü olarak, ayrıca sanayide organik çözücü olarak kullanılmaktadır. Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa). Formülü C6H14 olan hekzan, sağlığa zararlı olduğu için heptanın türevi kullanılmaktadır.
Yağ Çözücü Nedir? Mutfak temizliğinin olmazsa olmazı olan yağ çözücü, etkili bir mutfak temizlik ürünüdür. Ocak, fırın, aspiratör gibi mutfak eşyalarının yanı sıra tencere, tava ve benzeri gibi mutfak araç gereçlerinde oluşan yağ tabakasını kısa sürede söküp atan son derece etkili bir içeriğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri