Denetimin Amacı Yönünden 1.Finansal (Mali) Tabloların Denetimi, 2.Uygunluk Denetimi, 3.Yönetim Denetimi olmak üzere başlıca üç türlü denetim şekli bulunmaktadır.
Denetimin uygulanması bakımından ise denetim beş- li sınıflandırmaya tabi tutulabilir; Uygunluk Denetimi, Performans Denetimi, Mali Denetim, Bilgi Teknolojisi Denetimi, Sistem Denetimi2.
Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları; Genel Standartlar, Çalışma Alanı Standartları ve Raporlama Standartları olmak üzere üç ana gruba ayrılır ve toplam on adettir.
İlgili 18 soru bulundu
Denetim raporunda dört farklı denetçi görüşünden biri bulunur. Bunlar olumlu görüş, sınırlı olumlu görüş (şartlı görüş), olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınmadır (BDS 705, prg 7-10).
1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan “amaç saptama” da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.
Bu aşamalar dörde ayrılır (Atay, 1997: 44-46). Bu aşamalar; 1-Olanı belirlemek; 2-Olması gerekenle karşılaştırmak; 3-İkisi arasındaki sapmaları ve kusurları belirlemek ve 4-Bir yargı veya sonuca ulaşmaktır. Bağımsız denetim süreci ise 4 ana safhadan oluşmaktadır.
Denetim Hedefi, bir Süreç ya da Alt İşlem için risk kategorilerini tanımlayan bir değerlendirme nesnesidir. Denetim Hedefleri, Denetimlerin en aza indirmesi için tasarlandığı COSO uyumluluk kategorilerini tanımlar.
Bağımsız denetimin amacı; finansal tabloların finansal raporlama standartları doğrultusunda bir işletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun ve doğru bir biçimde gösterip göstermediği konusunda bağımsız denetçinin görüş bildirmesini sağlamaktır.
Örneğin, iç denetim, kamu denetimi, uygunluk denetimi, özel denetim, bağımsız denetim, faaliyet denetimi, güvence denetimi, sınırlı denetim gibi farklı denetim türleri mevcuttur ve her bir denetim türünün amacı farklıdır (Dinç ve Atabay 2013).
İdari Denetim:
3 yolu vardır; Genel İdari Denetim: Hiyerarşi ve idari vesayet denetimidir. Özel İdari Denetim: Devlet Denetleme Kurulu, Sayıştay vb. örgütler yoluyla yapılan denetim türüdür. Ombudsmanlık Denetimi: Kamu Denetçiliği Kurumunca yapılan denetim yoludur.
Denetim testi, denetim kapsamına alınmasına karar verilen hususlarla ilgili olarak idarece var olduğu belirtilen kontrollerin gerektiği gibi çalışıp çalışmadığının süreçler, kayıtlar ve belgeler üzerinden incelenmesidir.
Denetimin Özellikleri:
- Denetim, bilgilerin doğruluğu ya da ne kadar güvenilir olduğu ile ilgilenir. - Denetim, bir karşılaştırma eylemidir. - Denetim, kanıt toplama ve değerlendirme eylemidir. - Denetim uzman ve bağımsız bir kişi tarafından yapılır.
SPK bağımsız denetim çalışmalarını denetimin konusuna göre sürekli denetim, sınırlı denetim ve özel denetim olmak üzere üçe ayırmıştır.
Her iç denetim faaliyeti ise; planlama, denetimin yürütülmesi, raporlama ve izleme sürecinden oluşur.
Denetlenen birimin faaliyetlerinin ve iç kontrol sisteminin; organizasyon yapısına katkı sağlayıcı bir yaklaşımla analiz edilmesi, eksikliklerinin tespit edilmesi, kalite ve uygunluğunun araştırılması, kaynakların ve uygulanan yöntemlerin yeterliliğinin ölçülmesi suretiyle değerlendirilmesidir.
Bir denetim süreci temel olarak dört aşamadan oluşmaktadır. Bunları sırasıyla; müşterinin seçimi ve işin kabul edilmesi, denetimin planlanması, denetimin yürütülmesi ve son olarak denetim raporunun hazırlanması şeklinde ifade edilebilir. Bu aşamalarda kendi içlerinde değişik alt adımlar içermektedirler.
Denetim, olgu ve olayların gerçek mahiyetlerinin ilgili mevzuat, standart ve ilkelere uygun olarak kayıtlarda yer alıp almadığını araştırıp sonuçlandıran ve bu sonuçları tarafsız olarak delilleri ile ortaya koyarak kanaat beyan eden sistematik bir çalışmadır.
Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
Özel Amaçlı Denetim Nedir? Özel amaçlı denetim, bir kurumun belirli bir amaca yönelik olarak yapılan denetimdir. Bu amaçlar genellikle finansal tabloların doğruluğu, vergi uygunluğu, yönetim sistemleri ve prosedürlerinin etkinliği ve verimliliği gibi konuları kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri