Denetçi denetim yordamlarını yaklaşık 0.08'i geçmeyecek şekilde tasarlaması gerekir. Bu yolla bulgu riski ve elde edilecek kanıt sayısı belirlenmeye çalışılır. BR = 0.05 / 1.0 x 1.0 = 0.05 olur. Bulunan bulgu riski bir önceki durumdan daha düşüktür.
Denetçi risk düzeylerini denetimin planlanma aşamasında belirleyerek, denetimin yürütülmesi sırasında hangi denetim tekniklerini uygulaması gerektiğini ve denetlenecek olan işlemede hangi iş süreçlerine ne kadar zaman ayrılması gerektiğini belirler.
Denetçi denetim risk modelini kullanarak, karşılaşma ihtimali yüksek olan olası yanlışlıkların olduğunu açıklamaya, işlem grupları ve spesifik hesap bakiyeleri ile genel olarak finansal tabloların yanlışlık olasılığını değerlendirmeye çalışır.
BDS 200'e göre Denetim riski: Finansal tabloların önemli bir yanlışlık içermesine rağmen, denetçinin duruma uygun olmayan bir denetim görüşü vermesi riskidir. Denetim riski, önemli yanlışlık” riski ile tespit edememe riskinin bir fonksiyonudur.
Denetim riski ile toplanacak kanıt sayısı arasında ters bir ilişki vardır. Denetim riskini azaltmak için daha fazla sayıda kanıt toplanması gerekmektedir. Bu da titiz ve özenli bir çalışmayı gerektirmektedir. İncelenecek kanıt sayısının belirlenmesi esnasında denetçi katlanacağı riski belirlemek zorundadır.
İlgili 17 soru bulundu
Rapordaki ifadeler doğru, tarafsız, açık, özlü, yapıcı ve tam olmalıdır. Raporda, ilgili yöneticilerin beklentileri, algılamaları ve ihtiyaçları dikkate alınmalıdır. verilebilir. geçirilmelidir.
Denetim risk modeli, her döngüde ne kadar kanıt toplanacağına karar vermede öncelikli olarak planlama amacıyla kullanılır. Mali tabloların geneli düzeyinde ve • İşlem sınıfları, hesap bakiyeleri ve açıklamalara ilişkin yönetim beyanı düzeyinde.
Önemlilik, kavram olarak denetçinin finansal tabloların denetimi süresince, finansal tablo kullanıcılarının karar alma eşiklerini de dikkate alarak, yanlışlık veya eksiklikleri tolere edebilme seviyesini ifade etmektedir.
Bağımsız denetimde risk işletmenin finansal tablolarını hatalı şekilde beyan etmesi ve meslek mensubunun önemli yanlışlıkları tespit etmeden mali tabloların doğru olarak beyan edildiği şeklinde görüş verme riskidir (Sağlam, Uyar ve Yolcu, 2020: 391).
Risk Kapasitesi: Kurumun olumsuz bir olayın etkisini atlatma kabiliyetidir. Diğer bir anlatımla, kurumun ne kadar büyük bir sarsıntıya dayanabileceğidir. Risk ka- pasitesi nakit miktarıyla, diğer kaynaklarla veya kredi imkanlarıyla ölçülebilir.
Mümkün olan en iyi alternatifin seçiminde dört ölçek mevcuttur. Bunlar: risk derecesi, ekonomik olması, zamanlama ve kullanılacak kaynakların sınırlanmasıdır (Drucker, 1996: 389-390): Risk derecesi: Karar alma mekanizmasında olanlar, beklenen kazançlara göre beklenen kayıpları da hesaplamak zorundadırlar.
Risk Değerlendirme Tablosu (RDT)
Sağlık, emniyet, çevre ve diğer iş risklerini niteliksel olarak değerlendirmelerde kullanılan basit bir yöntemdir. Sonuç; Risk Derecesi ya da RDT Derecesi olarak isimlendirilir[10].
Denetim riski, finansal tabloların önemli bir yanlışlık içermesine rağmen, denetçinin duruma uygun olmayan bir denetim görüşü vermesi riskidir. Denetim riski, “önemli yanlışlık” riski ile tespit edememe riskinin bir fonksiyonudur.
Denetim kanıtları, muhasebe sisteminden elde edilen kanıtlar ve destekleyici kanıtlar olarak sınıflandırılır. Yevmiye defterleri, büyük defter, yardımcı defter, çekler, elektronik fon transferi kayıtları, muavin defter kayıtları, maliyet dağıtım hesaplamaları gibi örneklerdir.
MADDE 7 – (1) Risk değerlendirmesi; tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere tehlikeleri tanımlama, riskleri belirleme ve analiz etme, risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması, dokümantasyon, yapılan çalışmaların güncellenmesi ve gerektiğinde yenileme aşamaları izlenerek gerçekleştirilir.
beyanında ortaya çıkabilecek ve tek başına veya diğer yanlışlıklarla birlikte önemli olabilecek bir yanlışlığın, işletmenin iç kontrol sistemi tarafından zamanında önlenememesi veya tespit edilerek düzeltilememesi riskidir.
Çalışmanın sonucunda ise; denetim kanıtlarının toplanması için kullanılan çeşitli tekniklerin olduğunu, kanıt toplama tekniklerine örnek olarak, fiziksel inceleme, belge inceleme, kayıt sisteminin yeniden izlenmesi, gözlem, sorgulama, doğrulama, yeniden hesaplama ve analitik inceleme gibi teknikler yer aldığını ifade ...
Denetimin uygulanması bakımından ise denetim beş- li sınıflandırmaya tabi tutulabilir; Uygunluk Denetimi, Performans Denetimi, Mali Denetim, Bilgi Teknolojisi Denetimi, Sistem Denetimi2.
Teknik denetim başarısızlığı, denetçinin yeterli mesleki özeni ve çabayı göstermemesi nedeniyle doğru denetim sonuçlarına ulaşılamaması olarak tanımlanır.
Bu aşamalar dörde ayrılır (Atay, 1997: 44-46). Bu aşamalar; 1-Olanı belirlemek; 2-Olması gerekenle karşılaştırmak; 3-İkisi arasındaki sapmaları ve kusurları belirlemek ve 4-Bir yargı veya sonuca ulaşmaktır. Bağımsız denetim süreci ise 4 ana safhadan oluşmaktadır.
Uygunluk denetimi; işletme faaliyetlerinin, işletme yönetim organları tarafından veya işletme dışında saptanmış olan kurallara (ana sözleşme , işletme politikaları, uyulması gerekli yasal mevzuat vb.) uygunluğunun incelenmesidir.
Denetim sürecinde ne kadar kanıt toplanması gerektiğine denetçinin kendisi karar verecektir. Genel kabul görmüş muhasebe standartlarında toplanacak kanıt sayısını etkileyen unsurlar; risk, önemlilik, ana kütlenin büyüklüğü ve özelliği, kanıt sayısının değişebileceği ifade edilmiştir(Cömert,2013:311).
Buna, denetim kriterleri (yani yerine getirilmesi gereken şartlar) göz önünde bulundurularak denetim kanıtının değerlendirilmesine dayanan sonuçlar dahildir. Bir Belgelendirme denetiminin raporu, sertifika verme kararının temelini oluşturur.
Denetimin temel amacı, var olanı ortaya koyup olması gerekenle karşılaştırmaktır. Bu niteliğiyle denetim, standartlara ve yasalara uygunluk arayışı olarak tanımlanabilir. Klasik yaklaşımlarda denetimin birincil işlevi, hata ve yolsuzlukların önlenmesi olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri