Akdeniz diyetinde diyetin temelini, sebze-meyveler, tam tahıllar, kuruyemişler, kurubaklagiller, baharatlar ve deniz ürünleri oluşturuyor. Bu diyette hayvansal kaynaklı besinler daha sınırlı önerilir. Yumurta, peynir, yoğurt ve tavuk eti sınırlı olarak tüketiliyor. Kırmızı et ise çok nadir.
Et olarak beyaz veya hindi etinin tercih edildiği bu diyet türünde kırmızı et ağırlıklı olarak tüketilmez. Bunların yanı sıra yumurta, peynir ve süt ürünleri normal miktardadır. Akdeniz diyetinde çoğu diyette olduğu gibi bir kısıtlayıcılık yoktur.
Akdeniz Diyeti Yapmak Ayda veya Haftada Kaç Kilo Verdirir? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişmekle birlikte diyete uyum, yandaş hastalıklar ve egzersize bağlı olarak haftalık 0,5-3 kg ve aylık 4-12 kg arası verilebilir.
Akdeniz tipi beslenme hangi hastalıklara iyi gelir? Kardiyovasküler hastalıkla ( kalp ve damar hastalıkları), obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser başta olmak üzere birçok yaygın hastalıkta riski azaltmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Akdeniz diyetini uygularken günlük çay, kahve ya da bitki çayı tüketimine dikkat etmelisiniz. Açık ve şekersiz olacak şekilde çay tüketebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan kahve içmeniz önerilir.
Akdeniz Diyeti Örnek Menü
Öğlen ve akşam öğünlerinde; zeytinyağlı sebze veya bakliyat yemekleri, peynirli, ton balıklı veya tavuklu salatalar, ızgara tavuk veya balık, peynirli veya tavuklu makarna, bulgur pilavı, bol yeşillikli salata, yarım yağlı yoğurt veya ayran, esmer ekmek çeşitleri tüketilebilir.
Akdeniz kahvaltılarının en meşhur kahvaltılık ürünü, tabii ki turunçgillerden yapılmış reçellerdir. Bölgede ayrıca zeytin, peynir ve domates de sıkça tüketilir. Ceviz reçeli, portakal reçeli, zeytin, peynir, domatesin en güzelini herhangi bir Akdeniz kahvaltısında bulabilir, kahvaltının tadına doyabilirsiniz.
4) Akdeniz diyetinde makarnanın yeri
Makarna, zengin besin değerleri ve güçlü bir enerji kaynağı olma özelliğiyle Akdeniz diyetinin önemli bir parçasıdır.
Sebzeler: Lahana, domates, ıspanak, brokoli, karnabahar, soğan, şalgam, patates, salatalık, Brüksel lahanası… Kısacası bölgede yetişen ve bölge insanın tükettiği sebzeleri diyet sırasında tüketebilirsiniz.
Akdeniz diyetinde kullanılan besinler
şu şekilde sıralanabilir: Sebze olarak soğan, kıvırcık lahana, domates, brokoli, havuç, brüksel lahanası, patlıcan ve enginar. Meyve olarak incir, hurma, elma, portakal, şeftali. Kur yemiş olarak ay çekirdeği, badem, ceviz, fındık, kaju.
Uskumru, ringa balığı, sardalye de bu diyetin sağlıklı yağ kabul ettiği Omega-3 açısından zengindir. Omega-3, vücuttaki iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Balık, deniz ve süt ürünleriyle birlikte kümes hayvanları bu diyete ölçülü olması koşuluyla dahildir. Tatlılar ve kırmızı ete ise nadiren yer verilir.
Akdeniz tipi beslenmede taze gıdalar ve doymamış yağlar tüketilir, işlenmiş ve paketli gıdaların tüketim oranı düşüktür. Kepekli pirinç, tam buğday ekmek gibi lif oranı yüksek gıdalar, sindirim ve boşaltım sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu gıdalar, ayrıca yüksek antioksidan seviyesine sahiptir.
Akdeniz diyeti aslında bir sağlıklı beslenme programıdır. Buna ek olarak bu diyet bazı hastalıklarda beslenme tedavisi olarak önerilir. İşte faydaları; Sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur.
Akdeniz Diyeti Zayıflatıyor mu? Akdeniz diyeti zayıflamaya yardımcıdır. Diyetin uygulaması kolay ve hayat boyu bu diyeti sürdürülebilirdir.
Akdeniz mutfağının bir diyet olarak keşfi
Akdeniz Diyeti'nin sağlık yararlarının ilk keşfi, 1952 yılında Amerikalı bilim adamı fizyolog Ancel Keys ve biyokimyacı eşi Margaret Keys tarafından yapılmıştır.
Yeşil Akdeniz Diyeti, Akdeniz Diyetinin bir varyasyonudur ve özellikle yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine odaklanır. Bu diyet aynı zamanda zeytinyağı, balık, meyve, tam tahıl ve kuruyemiş gibi sağlıklı yağlar ve proteinler içermektedir. Akdeniz Diyeti listesi, genellikle sebze ve meyvelerle başlamaktadır.
Diyette salçalı makarna yenir mi diye merak ediyorsanız elbette yenir ancak daha sağlıklı bir yolu var. Salçaların bozulmaması için yüksek oranda tuz eklendiğini belirtelim. Eğer her makarna tüketiminde 1-2 domatesten anında sos hazırlarsanız daha düşük tuzla lezzetli makarna tüketebilirsiniz.
Sabah yarım ekmek değil de 2-3 dilim tam buğday (köy ekmeği) yemek, yemeklerde kullanılan zeytinyağını biraz daha kontrol etmek, tüm gün yemeyip akşam 1 kg meyve yememek, gün içine dağıtmak, yemeklerde 1 kâse'den fazla yoğurt yememek ve bol bol hareket etmek.
Aristo diyeti, kimyasal katkı maddeleri içermeyen, genetiği değiştirilmemiş ürünleri önermektedir. Böylece vücuda zarar veren toksinlerden uzak durulması amaçlanır. Aristo diyetinde protein kaynağı olarak genellikle tavuk, balık ve yumurta gibi doğal hayvansal ürünler tercih edilir.
Kırmızı et, balık ve kümes hayvanları (tavuk vb.) etleri 2 porsiyon günde, katı ve sıvı yağlar 2-3 porsiyon gün içinde alınması önerilir. Tüm besin grupları arasında belirli bir denge kurulan dash diyeti, kilo vermek ve hastalıklardan uzak kalmak isteyenlerin deneyebileceği bir diyet programıdır.
Taş devri (paleo) diyetini, avcılık-toplayıcılık ilkesine uygun düşük karbonhidrat içeriğine sahip beslenme planı olarak tanımlayabiliriz. Bu beslenme planını uygulayacaksanız ilk yapmanız gereken işlenmiş hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak. Taş devri (paleo) diyetinin temelinde et tüketimi yer alıyor.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Yumurta diyeti, kalori ve karbonhidrat alımının düşürüldüğü ve yumurtanın odağında olduğu yüksek protein alımını içeren bir diyet türüdür. Yumurta diyetinde hedef kalori tüketimini azaltmak ve yüksek protein almak olduğu için yumurta diyetinin kilo vermeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri