SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Ambalaj Atıkları
Kağıt, Karton, plastik, metal, kompozit atıklarınızı mavi renkli Ambalaj Atık Kutularına atabilir, binlerce ağaç kurtarabilir, tonlarca petrol tasarruf edebilirsiniz.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) da denilen bu cihazların büyük çoğunluğunu; bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, CD çalarlar, çamaşır/bulaşık makinesi gibi elektronik eşyalar oluşturuyor.
Dolayısı ile artık kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin atık getirme merkezlerine ve üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulan aktarma merkezlerine hiçbir ücret ödemeden teslim edebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Bilgisayar atıkları, kablolar, cam, alüminyum, çelik, bakır ve plastik parçalar barındırır. Birçok değerli malzemenin bulunduğu bilgisayarlar, geri dönüşüm için belediyelerin elektronik atık toplama merkezlerine ya da atık kutularına götürülebilir.
Elektronik Atık Geri Dönüştürülebilir Mi? Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.
Genel olarak elektronik atıklar TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, fax, fotokopi makinaları, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Bu maddeler plastik, metal ve cam içermektedir.
Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması, ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir.
Elektronik Atıklar Atık Kodu: 16 02 14.
KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Ambalaj atıklarının malzeme cinslerine göre ayrı biriktirilmesi halinde kullanılacak biriktirme ekipmanlarında (geri dönüşüm kutularında) cam için yeşil ve/veya beyaz, kağıt için mavi, plastik için sarı, metal için gri renk kullanılır.
Sağlık tesisleri tehlikeli atıklarını da ayrı toplar. Tıbbi atık, atığın çıktığı yerde ayrıştırılır. Tıbbi atıklar için kırmızı torba, evsel atıklar için siyah torba, tehlikeli atıklar için sarı renkli torba kullanılır.
Kâğıt geri dönüşüm kutusu mavi renktedir. Cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı renk dönüşüm çöp kovası kullanılır. Ayrıca beyaz renk yemek artıklarını, gri renk metal atıkları, mor renk dönüşüm çöp kovası ise ekmek atıklarını atabileceğinizi ifade etmektedir.
Sağlık Kuruluşlarında oluşan atıklar, birbirinden kolayca ayırt edilebilen üç ayrı renkteki torbalarda toplanır. Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Türkiye'de de CD'lerin geri dönüşümü mümkün. Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerek bertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor. CD'ler, yüzde 99 polikarbondan oluşuyor.
E-atıklar, içerdikleri tehlikeli bileşenler nedeniyle, uygun yönetilmediklerinde çevre ve insan sağlığına tehlikeler sunabilmektedir. Uygun yönetildiklerinde ise içerdikleri bakır, gümüş, altın, paladyum ve benzeri değerli metaller, cam, plastik gibi geri kazanılabilir bileşenler, ekonomiye geri kazandırılabilmektedir.
E-Atık Nedir? Kullanım ömrü dolmuş olan ve içerisinde en az bir elektrikli ve elektronik parça barındıran katı atıklara elektronik atık denir. Elektronik atıklar AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya) olarak da bilinir.
E-ATIK BİLDİRİMİNDE BULUNUN
Bağışlamak istediğiniz elektronik atıklarınızı paketleyerek tüm PTT şubelerinden 902513042 alıcı numarasıyla ücretsiz (karşı ödemeli) şekilde gönderebilirsiniz.
- Mavi Kutu: Kağıt ve karton kutular, gazeteler, dergiler, kitaplar, yazı ve çizim kağıtları, plastik şişeler, plastik kutular, metal (alüminyum) içecek kutuları, metal (çelik) gıda kutuları, cam içecek ve gıda şişeleri, cam kavanozlar.
Televizyon; geri kazanılabilir kablo, cam, metal, lamba, plastik vb parçalar barındırmaktadır. Televizyon ekranlarının cam içeriğinde içerisindeki fosfor ve genel olarak içerdiği civa kurşun ve kalay gibi metallerin elde edilmesi için geri kazanımı yapılmaktadır.
Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara pil denir. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere “Atık Pil" denir.
Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılmayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktiriyoruz.
Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri