Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğini artırmak, deniz kirliliği için önemli bir adım olur. Bunların yanında programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların veya düzenlemelerin yapılması denizlerin kirliliğini giderir ve önler.
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğinin arttırılması ile birlikte programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların ya da düzenlemelerin yapılması denizlerin temizlenmesi için izlenebilecek en temel yollardır.
İlgili 43 soru bulundu
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
Aslında denizlerdeki kirliliğin birden çok etkeni olsa da en yoğun kirliliğe sebep olan dört faktörü şöyle sıralamamız mümkün: Atık su deşarjı, madencilik artıkları, derin deniz madenciliği, yüzeysel akışlar, gemi aktivitesi nedeniyle oluşan kirlilikler ve atmosferik kirlilik.
Deniz kirliliğinin kaynaklarının çoğu kara kökenlidir. Kirlilik sıklıkla, tarımsal yüzeysel akış, rüzgârın savurduğu atık ve tozlar gibi yayılı kirlilik kaynaklıdır. Su kirliliğinin bir çeşidi olan besin maddesi kirliliği, denizlere aşırı oranda besin maddesi deşarjı ile oluşan kirliliklerdir.
Onları korumak için bireysel anlamda yapabileceğimiz çok şey var elbette. Balık tüketimimizi gözden geçirmek; denizlerde ve kıyılarda bıraktıklarımıza dikkat etmek; karbon ayak izimizi ve plastik kullanımımızı azaltmak bunlardan bazıları. Bir başka önemli nokta da deniz koruma alanları.
Dalgaların getirdiği deniz çöpleri kovanın içine giriyor, kovadaki su bir motor pompası yardımıyla filtreden süzülüp tekrar denize dökülürken kâğıt, naylon, şişe vb. katı çöpler ile kısmen deterjan, yağ vb. maddeler torbada kalıyor. Bir görevlinin de torba dolduğunda boşaltması gerekiyor.
Okyanuslardaki plastik kirliliğinden en çok deniz kaplumbağaları, yunuslar, balıklar, köpekbalıkları, yengeçler ve deniz kuşları etkileniyor. Okyanus kirliliğinin en önemli sebeplerinden biri de petrol ürünlerini taşıyan tanklardan, petrol rafinelerinden veya hatlarından okyanuslara büyük oranda petrol dökülmesi.
Deniz dip temizliği için tasarlanmış özel maksatlı ekipmanlar ile denizin dibinde oluşan tüm atıkları temizleme işlemi gerçekleştirilmektedir. Deniz, baraj, göl, nehir, dere vb. nin dip temizliğinde çıkan, çamur ve gübrenin makine veya çöktürme havuzu yöntemiyle susuzlaştırması sağlanmaktadır.
Denizlerin kirlenmesi; deniz ekosisteminin bozulması, balıkçılık faaliyetlerinin yapılamaması, insan sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlar doğurur. Deniz kirlilikleri çeşitli sebepler ile oluşabilmektedir. Denizler insan geleceğinin sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Gemilerden kaynaklanan bir kirlilik görüldüğünde: - Bulunulan yerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, - Alo 158 Sahil Güvenlik hattına, - Bağlı bulunulan yerin Liman Başkanlığına, - Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı'na ihbarda bulunulmalıdır.
Türkiye'nin En Temiz Denizi 2021
Ayvalık Sarımsaklı plajı, Bozcaada Ayazma Plajı, Antalya Lara Plajı, Gökçeada Kefalos plajı, Antalya Çıralı Plajı, Çeşme Ilıca, Datça Ovabüklü, Marmaris Amos gibi isimler de en temiz denize sahip olan plajlar arasında yer alıyor.
İşte en temiz denizler
Maldivler listede yer alan en temiz suların başında yer alıyor. Bağımsız Samoa Devleti Güney Büyük Okyanus'ta yer alan Samoa'daki Sua Trench bölgesi en temiz denizlerden biri olarak kabul ediliyor.
İspanya'da bulunan Okyanus Araştırma Merkezi ile ünlü çevre örgütü Greenpeace yaptıkları araştırmalar ile Akdeniz'i dünyanın en kirli denizi ilan etti. Araştırmalarda, kirlenmeye sebep olan atıklarla ilgili de çarpıcı bilgiler elde edildi. Buna göre, Akdeniz'in her bir metreküp suyu 33 çeşit atık içeriyor.
Eğlence amaçlı gemicilik (balık avlamak için kullanılan küçük tekneler, yatlar, su sporları) – denize bırakılan şişe, atık su, olta, spor aletleri gibi çöpler. Denizaşırı petrol ve gaz platformları – bunlardan bırakılan sondaj aletleri, borular, variller, ambalajlar.
Dünyada denizlere taşınmış ve yüzer durumda 100 milyon ton atık denizde. En az 10 katı da denizin dibinde duruyor. Dere ve göllerde de ciddi kirlilik söz konusu.
Fabrikalardan filtrelenmeden veya yetersiz filtrelenerek salınan zehirli maddeler. Atık tesislerinde ayrıştırılmadan sulara salınan kanalizasyon atıkları Yanlış kullanılan atık sahaları Küresel ısınma nedeniyle su ekosisteminin değişmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri