Ancak yetişkin bireyler için 12 derece seviyelerine kadar suya girebilmek normal olarak değerlendiriliyor. 12 derece seviyesinden düşük olan deniz suyu sıcaklığında ise suya girmek tehlikeli olarak değerlendirilmektedir.
Arapça kökenli bir terim olan Eyyamı bahur, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılır. Halk arasındaki inanışa göre bu zamanlarda denize girmek zararlıdır.
Denize girerken takılarınızı çıkartmak gerekmez. Fakat takılarınız yüzerken düşebilir ya da kaybolabilir. Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar.
Nedeni ise ortakuşakta yer alamızın ve gerek sibirya gerek ise izlanda yüksek basınç alanın karadenizden geçerken (rüzgarlar) dalgalanma yapması ve dalgalı gün sayısının çoğunlukta olmasıdır. Dalgalı bir deniz zaten üstten gelen dalganın insana vurmasıyla az çapta bir tehlike yaratır.
İdeal deniz suyu sıcaklığı seçilmelidir. Deniz suyunun ısısı düşük olduğunda yüzücüler hızlı bir şekilde üşüyebilir. O nedenle genellikle deniz suyunun taban derecesi 22 olarak kabul edilmektedir. Su sıcaklığının genel olarak 22 ve 29 derece arasında olması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
22 dereceden düşük bir su sıcaklığı, bireyin üşümesine sebep olmaktadır. 29 dereceden yüksek deniz suyu, seviyesi ise kişinin bunalmasına sebebiyet verir. Bu yüzden denize girmek için uygun deniz suyu sıcaklığı 22 ila 29 derece seviyeleri arasında belirlenmektedir.
Dr Kavaklı, bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalınmaması gerektiğini vurguladı. Prof.
Denizin kıyısında, dalga cephesine suyun derinliğinin etkisi, rüzgarın etkisinden daha fazla olduğundan, sonuçta o kıyıya vuracak.
Eğer deniz tabanındaki engelde zayıf bir bölge ya da küçük bir açıklık varsa su bu bölgeden açık denize doğru hızla hareket eder. Bu olgu çeken akıntı olarak isimlendirilir. Çeken akıntı, bu bölgede yüzen bir insanı açık denize doğru sürükler. Bu durumda panikleyen yüzücüler kıyıya doğru yüzmeye çalışabilir.
Gün boyunca, rüzgar hızı arttıkça rüzgar dalgalarının boyutu da artar. Öğleden sonra ve akşamları da bu durum en üst seviyeye ulaşır. Aynı zamanda rüzgarın estiği yön de dalgaların oluşumun büyük rol oynuyor.
1- Yüzmeye başlamadan önce ortamın ısısına dikkat edilmelidir. 2- Yüzmeye başlamadan önce, tüm vücut kaslarına yönelik ısınma ve esneklik egzersizleri yapılmalıdır. 3- Yüzmede, doğru teknik uygulamaları yapılmalıdır. 4- Yüzme sonrası, mutlaka germe egzersizleri yapılmalıdır.
1 TON DENİZ SUYUNDA 0,1-2 MİLİGRAM ALTIN BULUNUYOR
Yerkürenin milyonda birini oluşturan altın, hiç bir zaman yüzde 100 saf olmuyor. Doğadaki en saf altın, binde 999,9 saflıkta bulunuyor.
Karadeniz'in derinliği, Zonguldak kıyılarında daha dik olduğu için, denizin çekim kuvvetinin daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Dalgalı bir denizde sadece ayaklarınızı suya soksanız bile, denizin çekim kuvvetinin ne kadar şiddetli olduğunu hissedersiniz. Üçüncü etken ise akıntıdır.
"GÖK GÜRÜLTÜLÜ BİR YAĞIŞ VARSA ASLA DENİZE GİRMEYİN"
Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gök gürültülü bir yağış varsa asla denize girmeyin. Denizde ve sahilde yıldırım çarpması ihtimali çok yüksektir.
Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
22 derecenin altındaki bir deniz suyu, kişinin üşümesine neden oluyor. 29 derecenin üzerindeki su sıcaklığı seviyesi ise bunaltıcı bir etki yaratıyor. Bu nedenle yüzmek için ideal deniz suyu sıcaklığı 22 ila 29 derece aralığı olarak belirleniyor.
Açık suda yüzerken, iyi denetlenen güvenli bir yer seçin ve güçlü akıntıların, yüksek dalgaların veya tehlikeli su altı koşullarının olduğu bölgelerde yüzmekten kaçının. Her zaman cankurtaranların bulunduğu plajları veya belirlenmiş yüzme alanlarını tercih edin ve uyarı işaretlerine veya bayraklara dikkat edin.
Talassofobinin nedenlerinden biri de bilinmezlik korkusu olabilir. Bir kişinin deniz, göl gibi derin sular hakkında bilgisi yoksa ya da suyun içerisinde kontrolünü kaybetme düşüncesi onda korku ve endişeye neden olabilir. Bir diğer düşünce ise deniz korkusunun ilkel kodlarımızda kayıtlı olduğudur.
Denize girdiğiniz günlerin gecesinde rahat ve güzel bir uyku sizi bekliyor demektir. Çünkü deniz suyu içerisindeki magnezyum sayesinde kasları ve sinirleri sakinleştirir. Magnezyumun stresi azaltma etkisi vardır. Ayrıca içerisindeki mineraller uykusuzluk tedavisinde etkilidir.
Öncelikle rüzgâr, dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Dalgaların oluşmasında birden fazla faktör rol almaktadır. Fakat rüzgarlar denizlerin üzerinden estiği için, dalgaları oluşturan da çoğunluklaa rüzgarlardır. Bununla birlikte bazen de deniz tabanında gerçekleşen heyelanlar, depremler, volkanik faaliyetler de dalga oluşumuna sebep olmaktadır.
DENİZLERİN ALTINDA DA DALGALAR VAR
Derin denizlerin alt kısımlarında yoğunluk, üst kısmından fazladır. Bu yoğunluk farklılığından dolayı adeta tabakalaşmış denizin içerisinde iç dalgalar da olmaktadır. Bu dalgalar yüzey dalgaları gibi hareket etmektedirler.
Başka bir deyişle, içilen her 1 litre deniz suyu, vücudun yarım litre su kaybetmesi anlamına gelir. 1952 yılında Alain Bombard adlı bir doktor, “Gönüllü Kazazede” adını verdiği bir deney yapmıştır.
Sıcak ve nemli hava kalbin yükünü zaten artırıyor. Bunun üzerine uzun süre güneş altında durduktan hemen sonra deniz veya havuzda soğuk suya atlanması kalp krizine kadar varan ciddi sorunlara zemin hazırlayabiliyor.
Tuzlu su, akciğerimize saldıran toksinleri ve diğer zararlı elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Deniz suyu kalın bağırsakları temizler. Küçük miktarlarda okyanus suyunun yutulması, özellikle çocuklarda kolonun boşaltılmasını kolaylaştırır, vücudu detoksifiye eder ve vücudun enerjisini yeniler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri