Deniz süngerleri, su diplerinde kaya ya da hayvan kabuğu gibi zeminlere yapışık şekilde yaşamını sürdüren canlılardır. Çok gözenekli bir yapıya sahip bu canlılar sarı, turuncu gibi farklı renklerde olabilir. Su altındaki bitkilerden ve minik hayvanlardan besin ihtiyaçlarını karşılar.
Deniz süngeri, onu tamponlamak için kullanan dekoratörler için kullanışlı bir araçtır. Resim ve güzel sanatlarda; sanat eserlerinin restorasyonunda, fresklerin ve resimlerin kuru temizlemesinde tercih edilir.
Açıklama. Süngerler, çok hücreli olmaları, heterotrofik olmaları, hücre duvarlarından yoksun olmaları ve sperm hücreleri üretmeleri bakımından diğer hayvanlara benzerdir. Diğer hayvanlardan farklı olarak, gerçek dokulardan ve organlardan yoksundurlar. Tüm süngerler, suda yaşayan hayvanlardır.
Daha sık sıcak ve tuzlu denizlerde yaşarlar. Delikli yapısından ve de su geçirmesinden dolayı deniz süngeri adı verilir. Deniz süngerleri eşeyli olan üremelerinin yanında omurgasızlardır. Genelde balıkçılar ya da dalgıçlar tarafından avlanmaktadır.
Hareket kabiliyetleri bulunmayan süngerler, daha çok sade ve kayalık bölgelerde, hayvan kabuklarına veya zemine tutundukları yerden bir daha hiç ayrılmaksızın yaşarlar. Yaşamlarını sürekli bir yere tutunarak sürdürdükleri için kendileri, uzunca süre bitkisel organizmalar olarak kabul görmüştür.
İlgili 38 soru bulundu
Akne, sivilce ve yağ bezelerinin giderilmesini sağlayarak cildi yeniler. Zararlı bakterilerin barınmasını engelleyerek cilde hijyen sağlar. En hassas ciltler için bile rahatlıkla tercih edilebilecek olan deniz süngeri, cildinizi tüy kadar yumuşak dokunuşuyla rahatlatır.
Deniz süngeri cilt ve makyaj temizliği gibi alanların yanı sıra ev ve araba temizliğinde de sık sık kullanılmaktadır. Yumuşak yapısı ile günlük kullanım için son derece uygundur.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Planarya ile beraber Deniz süngeri eşeysiz olarak üreyen canlılar içerisinde yer alır. Bu bağlamda planarya parçalara ayrılarak üreme gösterir. Bu bağlamda ikiye bölünerek potansiyel olarak yürüyen canlı türleri içerisinde bulunduğunu ifade etmek mümkündür.
Sert ve de delikli yapısından dolayı genelde ev temizliği ya da cilt temizliğinde kullanılan deniz süngeri ev temizliğinde genelde inatçı lekeler için kullanılmaktadır. Yüzeyler üzerinde yer alan kurumuş kirleri kolaylıkla söküp atabilirler.
Tomurcuklanma ile üreme
Ana canlının vücudunda bir ya da daha fazla çıkıntı oluşur. Tomurcuklanarak üreyen canlı ana canlıya bağlı kalarak koloni oluşturur ya da ana canlıdan ayrılarak tek başına yaşayabilir. Hidra, deniz anası ve sünger gibi canlılar bu şekilde çoğalır. Bu üreme şekli bira mayasında da görülür.
Süngerlerin bir bölümü zehirli kimyasal bileşikler üretebilirler.
Süngerlerde üreme hem eşeysiz hem eşeyli tiptedir. Eşeysiz üreme ile koloniler oluşur. Tatlı su süngerlerin de iç tomurcuklanma adı verilen eşeysiz üreme vardır. Süngerlerde eşeyli çoğalma yumurta ve spermler ile olur.
Yüzde yüz doğal içeriği ile hem cilt hem doğa dostu
Deniz süngeri cilde faydaları saymakla bitmeyen yüzde yüz doğal bir üründür. Denizlerin derin diplerinden özenle toplanarak elde edilir. Sentetik süngerlerin aksine doğanın derinliklerinden alınan bu özel süngerler, hem cilt hem de doğa dostudur.
Süngeri su ile nemlendirerek yumuşatın, banyo sabunu veya duş jelini süngerin yüzeyine uygun gördüğünüz miktarda tatbik edin. Köpüklü deniz süngerini bebeğinizin cildine nazikçe uygulayın. Ambalajı içinde kuru olan süngerlerimiz ıslatıldığında doğal yumuşaklığına kavuşacaktır.
Büyük çoğunluğu sıcak denizlerde yaşar. Çok azı tatlı sularda bulunur.
Palizat parankiması iyi gelişmemiştir, sünger parankiması ile fotosentez yaparlar.
Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir. Bu maddeler eğilebilir, bükülebilir özelliktedir. Bu şekilde maddenin değişmesi mümkün olmaktadır.
Yumuşak ve ipeksi bir dokunuşa sahip olan bu sünger çeşidi dünyada sadece Çanakkale Boğazı ve Marmara denizinde 3 metre derinlikten başlayan sularda yetişmektedir.
Bulaşık yıkarken kullanılan klasik süngerler, plastik içerir. İçerdiği mikroplastikler, suda çözünmeyen polimerik parçalardır.
Sünger, yumuşak, gözenekli malzemeden yapılmış bir alet veya temizlik yardımcısıdır. Genellikle geçirimsiz yüzeyleri temizlemek için kullanılan süngerler özellikle su ve su bazlı solüsyonları emmede iyidir. Bitkisel lifli sünger: Ovma süngeri ile birlikte ahşap lifli sünger.
Süngerin veya peçetenin suyu çekmesi de kılcallık sonucu oluşan bir durumdur. Canlı çiçeklerin boyanması da kılcallık sonucunda meydana gelen durumlardan birisidir.
Suyun süngere dolmasının sebebi adezyon kuvvetinin fazla olmasıdır. Süngerin içi çok küçük ve fazla sayıda boşluklar ve girintilerle dolu olduğu için su kılcallık sayesinde süngerin icine dolar.
Doğal bulaşık süngerleri, deniz canlısı olan süngerlerden meydana gelir. Yapay bulaşık süngeri ise selüloz ve poliüretan maddelerinin karışımından hazırlanır. Renkli bulaşık süngerlerine renk veren madde ise renklendirici boyalardır.
Sihirli sünger, herhangi bir kimyasal ürün kullanımına gerek olmadan sadece su ile ıslatılarak zorlu lekeleri çıkarmak için kullanılır. Lavabo, küvet, fayans ve derz aralarında rahatsız edici görünüm oluşturan sararma ve kararmaların temizliğinde işe yarayan bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri