Birincisi belediyeye giderek imar biriminden yapı kullanma izin belgesini sorgulayabilirsiniz. Burada ihtiyacınız olan, oturduğunuz binaya ait bilgilerin tam olması ve o binada oturduğunuzu kanıtlayan evraklardır. İkinci seçenek ise e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
“Tapuda iskân nasıl anlaşılır ya da görülür?” sorularının cevabını en doğru şekilde almanın yolu, tapu müdürlüğüne ve belediyelere başvurmaktır.
İskan Sorgulama Nasıl Yapılır? Bir yapının Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) belgesi olup olmadığını sorgulama yaparak öğrenilir. İskan sorgulama için bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin imar müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün iskân durumu tapu belgesi üzerinde yer alan bilgilere göre değerlendirilir. Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretlidir. Burada kat mülkiyeti ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
-https://www.turkiye.gov.tr/bilim-sanayi-yap-kullanma-izin-belgesi-iskan-2297 linkine tıklayın, -Linke tıkladıktan sonra tapu kimin adına ise o kişinin giriş bilgileri ile giriş yapın, -Uygulamaya Git butonuna tıklayarak bina iskan sorgulama işlemini buradan gerçekleştirebilirsiniz.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
Oturdukları yapılar tamamlandığı halde SSK borcu, vergi borcu gibi sorunlarla Müteahhitleri tarafından iskan alınmayan, müteahhidi kaçan yapı sahipleri Belediyeye başvurdukları takdirde kendilerine iskan ruhsatları verilecek.
Yine kat mülkiyeti olan yani iskanlı olan tapuda dairenin numarası yazılı olurken kat irttifakı yani iskanı olmayan evde ise arsa payı yazılıdır. EVİN İSKANI OLMAZSA NE OLUR, NEREDEN, NASIL ÖĞRENİLİR? İskan bir evin yasalara uygun olarak yapıldığını ve projesine uygun olarak inşa edilerek tamamlandığını gösterir.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
İskan ruhsatı alınır alınmaz, ilgili kısım “arsa” yerine “bina” olarak değiştirilerek kat mülkiyeti tapusu elde edilmiş oluyor. Bunun için belediyelerin iskan ruhsatı vermeye karar verdiğinde, bunu bildiren yazıyı tapu kadastroya göndermesi ve tapu müdürlüğünün gerekli düzeltmeyi yapması yeterli oluyor.
Gayrimenkul satın almadan önce evin bulunduğu binanın iskan ruhsatı bulunup bulunmadığı sorgulanabilir. İskan belgesi sorgulama, ilgili belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanım İzni birimlerinden veya e-Devlet Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sağlanabilir.
d) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde müracaat etmeyenlerle Bakanlığın yapacağı iskân yardımını herhangi bir nedenle istemeyenler, gösterilen yeri kabul etmeyenler ve iskân edildikleri yeri terk edenler, ikinci bir iskân talebinde bulunamazlar ve iskân hakları kaybolur.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
Projeye uygun olarak yapılmamış olan ya da gerekli bölümleri tamamlanmamış olan yapıların iskan izni alması mümkün değildir. Ayrıca yapıyla alakalı belediyeye yatırılması gereken harçlar yatırılmamışsa ve sigorta primleri ödenmemişse yine iskan ruhsatı alınamaz.
Oturma izni almayan müteahhit nereye şikayet edilir? Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.
Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir. Web üzerinden tapu kadastro internet adresi aracılıyla istenen yer için imar durumu sorgulaması ve plan çalışmaları da gerçekleşmektedir.
Yapı kayıt belgesinin ruhsat alımına hiç bir etkisi bulunmamaktadır. Zaten yapı kayıt belgesi alınan yapılara iskan (yapı kullanma izni belgesi) alma imkanı olduğu için yapı kayıt belgesi olan yapıya ruhsat almanın da bir anlamı bulunmamaktadır.
Yasada İmar Kanunu'nda değişiklik öngören önemli bir madde de var. İnşaat ruhsatı almış ancak iskanı olmayan yapılarda artık elektrik ve su aboneliğine izin verilecek. SORUN NEDEN KAYNAKLANIYOR? Müteahhitler konut üretmeden önce belediyeden inşaat ruhsatı alıyor.
Bazı prosedürler sonucu kat mülkiyeti tapusu alınabilir. Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskan belgesine sahip olunması gerekir. Yani, tapuda bu ibareyi gördüyseniz, binanızın iskanı alınmış, sorun yok demektir.
İskansız Daire…
Gayrimenkul alacakların bilmesi gereken en önemli husus , iskanı alınmamışbir yerin yasal olarak tamamlanmamış , bitmemiş bir yapı olduğudur. Genelde , iskansız dairelerde Kat İrtifakı durumu söz konusudur. Yani budairelerin tapuları kat irtifak tapusudur.
Yapı kullanma izin belgesi, halk arasında bilinen adıyla iskan ruhsatı, ilgili yapının bulunduğu yerdeki belediyeye başvurmak suretiyle alınabilir. Yapı kullanma izin belgesi almak amacıyla yapılan başvurular, inşaatın yapı ruhsatına uygun biçimde tamamlanmasına karşın ret kararıyla sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri