Üst solunum yolu hastalıklarına karşı savaşan deniz suyu, öksürük ve balgam atmayı kolaylaştırıyor. Sinüslerin temizlenmesine yardımcı olarak sinüzite karşı iyi geliyor. Sinüzite bağlı baş ağrılarını da deniz suyu ile önleyebilirsiniz. Antiseptik etkisi olan deniz suyu, grip ve soğuk algınlığı oluşumunu engelliyor.
Uzun süre suda kalmak cilt tabakasını zedeleyebilir
Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
Sinirleri sakinleştirerek stresi azaltmaya yardımcı olur, cilt gözeneklerini açar, egzamaya iyi gelir, vücudunuzdaki kan dolaşımını sağlar, siyah noktaları yok eder, üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunlar deniz suyunun faydalarından sadece bir kaçı.
Tuzlu su, akciğerimize saldıran toksinleri ve diğer zararlı elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Deniz suyu kalın bağırsakları temizler. Küçük miktarlarda okyanus suyunun yutulması, özellikle çocuklarda kolonun boşaltılmasını kolaylaştırır, vücudu detoksifiye eder ve vücudun enerjisini yeniler.
İlgili 37 soru bulundu
Deniz suyundaki maddeler antienflamatuar etkiye sahiptir ve iltihapla mücadele eder. Bu özelliği sayesinde deniz suyu grip ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir. Alerjik rinitin etkilerini azaltır.
Tıpkı bağırsaklarda olduğu gibi vajinadaki bakteriler de bulundukları bölgeye zararlı bakteri vemantar türlerinin gelmesini engelliyor. Böylelikle vajina içerisindeki bakteriler organ içerisinde bir denge kuruyor ve genital sağlığa olumlu katkıda bulunuyor. Havuz ve deniz suyu vajinadaki dengeyi bozabilir.
Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak, bol miktarda sıvı alınmalı ve özellikle de şeker içeriği düşük meyve suları bolca tüketilmelidir.
Deniz suyunda bulunan iyot (deniz tuzu) bağışıklık sistemini geliştirir ve tiroid aktivitesi artırır.
Havuz, klorlu sudur. Klor, idrar yolları enfeksiyonunda tehlike yaratacaktır. Deniz ise tuzludur ve mikroplu olabilir. Bu nedenle idrar yolları enfeksiyonunuz varken denize veya havuza girmemeniz gerekir.
Böyle durumlarda kişiler tansiyonlarını ölçtürdükten sonra denize girmelidir. Ayrıca, kısa süreliğine de olsa denize giren tuza bağlı tansiyon hastalarının sudan çıkar çıkmaz tatlı suyla durulanması gerekmektedir. Bu kişilerin yanında mutlaka tansiyon hapı bulundurması da sağlıkları açısından oldukça önemlidir.
Kaşlıoğlu, "İnsanlar hem güneş ihtiyacını karşılamak, hem de eğlenmek amacıyla deniz ya da havuzlara gitmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, güneşin tepede olduğu saat 11.00 ile 15.00 arası güneş altında durmamak lazım.
Deniz suyunun tuzlu olması, yüksek kolesterol ya da yüksek kan basıncını azaltmakta, düzensiz kalp atışlarını düzenlemekte yardımcı olur.
Bir akciğer hastalığı olan astıma bağlı şikayetler, sıcak ve rutubetli havalarda artıyor. Hastaları için en doğru seçim deniz tatilleri; yüzme, tuzlu su buharı solumak tüm hava yolları için doğal bir ilaç. Kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mücadele eden hava yolları, doğal tuzlu suyun etkisiyle açılıyor.
Denize girmek, güneşten alınan D vitamini için faydalıdır. Bunun yanısıra su soğuk, kara sıcakken denize girmek, vücuttaki sıcak soğuk değişiminin getirisiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kış aylarında hastalanma riskini de azaltıyor.
Deniz suyu, bol miktarda magnezyum içerir. Bu özelliği sayesinde yüzme esnasında kasları gevşeterek hem ruhen hem de bedenen bir rahatlık hissi verir.
Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
Hipertiroidi hastaların antioksidan vitaminlerle (A, E, C vitamini) birlikte tiamin ve B6 vitamini kullanmaları da faydalıdır. Tiroid bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla yenmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroid bezinin iyi çalışmasını sağlar.
Yumuşatır ve hacim ekler
Deniz suyunda bulunan iyot ayrıca saçlara, özellikle yağlı saçlara yardımcı olur. Bu element yumuşaklık ve hacim sağlayacaktır, bu nedenle deniz suyunun saçlarımız üzerindeki faydalarından yararlanmak istiyorsak, sık sık denizde yıkanmak uygundur.
Ancak deniz suyundaki tuz saçlarımızdaki suyun azalmasını sağlıyor. Bu da saçların kurumasına ve kırılganlığının artmasına neden oluyor. Saçlar donuk, karışık ve kaba bir görünüm alıyor. Hatta zarar bir derece ileri gidip saç uçlarının kırılmasına neden olabiliyor.
Aloe vera jelini mutlaka tercih etmeniz yanıkların geçmesi için çok önem teşkil eder. Aloe vera jeli sürülen bölgede acıyı hafifletir ve daha iyi hissetmenizi sağlar. Bundan dolayı aloe vera jeli doktorlar tarafından da öneriliyor. Aloe vera jeli cilt sağlığı açısından son derecede faydalı olarak bilinmektedir.
İlk idrar yolu enfeksiyonunun 15 yaşın altında geçirilmesi ve annede tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu öyküsü olması da riski arttıran nedenler arasındadır. Havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar ve vajinal akıntı gibi durumlar da riski arttıran nedenler arasındadır.
İlk gece kanamasının az oluğu durumlarda denize ve havuza girilebilir. Ancak daha fazla olduğu durumlarda kanama azalana kadar denize ve havuza girilmemesi tavsiye edilir.
Enfeksiyon hastalıklarına karşı bu tedbirleri alın
Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzmeyin. Havuz ve deniz suyunu mümkünse yutmayın. Suya atlarken burnunuzu kapatın. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla cildinizi temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri