− Ebelerin öncelikle aktif olarak çalıştığı süre belirlenmiş- tir. Devlet Memurları Kanunu'nun 99. maddesine göre haftalık çalışma süresi 40 saat olarak düzenlendiğinden araştırma kapsamında ebe ihtiyacı hesaplamalarında haftalık çalışma süresi 40 saat olarak ele alınmıştır.
Ebe çalışma saatleri kamuda haftalık 40 saat, özel sektörde ise haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde ayarlanır. Yapılan iş gereği 7/24 çalışma gerektiğinden ebeler hafta sonu da çalışmakta ve nöbet usulü de uygulanmaktadır.
ç) Ebelik Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, Normal Doğum ve Doğum Sonu Dönem dersi ile Riskli Doğum ve Doğum Sonu Dönem dersine ait yapacakları yaz stajında, haftada 2 gün nöbet usulünde -hafta içi ya da hafta sonu- çalışabilirler (Bu dersten beklenti, öğrencinin doğuma aktif olarak katılmasını sağlamaktır.
Madde 48 – Hemşire, ebe ve hemşire yardımcılarının nöbetleri: A) Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.
Doğuda ebe maaşları da ortalama 17.500 TL ile 30.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 30.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu itibarla hakkımda yasal ve hukuka uygun bir görevlendirme bulunmadığı üzere verilen ceza puanını kabul etmiyorum. Sadece ebelerin yazması gereken 3. madde; 3. Aile Sağlığı Elemanı olarak görev yapan bir ebe olarak tarafıma acil nöbeti görevi verilemez.
Madde 48 - Hemşire, Ebe ve Hemşire Yardımcılarının Nöbetleri
Başhemşire ile beraber dörtten fazla hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı bulunan kurumlarda başhemşire nöbete girmez, herhangi bir sebeple sayıları dörtten aşağı inerse başhemşire de nöbete dahil olur.
eleman.net verilerine göre, Ebe 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ebe , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Örneğin ambulans nöbet ekibinde bazen yanınızda ATT olmaz, 2 hemşire, 2 ebe vb. vakalara veya sevklere gidebilirsiniz. Bu durumda ekip sorumlusu hemşire/ebe de olabilir. Entegre hastaneler B tipi istasyonlardır.
Ebeler ile ilgili mevzuata bakıldığında sağlık bakanlığı tarafından belli bir durumda olan ebe görevini ifa eden kişilere hemşirelik yetkisi tanımlanmıştır ancak bu kişilerde mevcut diploma mezuniyetleri ebe olduğu için İşyeri Hemşiresi (Diğer Sağlık Personeli) olma hakları bulunmamaktadır.
MADDE- 23 (1) SBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencileri daha önceki mesleki derslerinden başarılı olarak geçmek koşulu ile yaz stajı başvurularını 3. Sınıfın 2. Döneminde yapabilirler.
İyi yetişmiş bir ebe, gebelik takibi ve normal doğum yaptırabilir. Sorunlu gebelikler ayıklanarak, risk taşımayan gebeliklerin takip ve doğumunu gerçekleştirebilirler. Bu, sistemi de rahatlatır.
Öğrencilerimiz 6. dönemin sonundan itibaren herhangi bir aralıkta da bu faaliyeti tamamlayabilir, bu öğrencinin kendi takdirindedir. Dilerse 2020-2021 ara tatil döneminde ya da aynı dönemin sonunda yaz stajını yapabilir. Burada fakültemizin herhangi bir zaman zorlaması bulunmamaktadır.
Ebe Maaşı 2023
Memur maaş artışları ebe maaşlarında da artış sağladı. 2023 yılında gerçekleşen % 30 memur maaşları ile en düşük ebe maaşı 12.350 TL'ye yükseldi. Lisansüstü uzman ebelerin ortalama maaşı 16.770 TL civarındadır.
Sağlık Bakanlığı, lisans mezunu ebelerin meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim almaları ile ilgili düzenleme yaptı Lisans üstü eğitimini alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra ebeler 'uzman ebe' olarak çalışacak.
Mezun olan ebeler özel kuruluşlarda veya serbest olarak çalışmaya başlayabilirler.
Birçok yerde ebelere hemşirelik yaptırılmaktadır. Ancak bu yerler, hemşirelik sıkıntısı çekilen yerlerdir. Mesleğiniz ebelikse ve çalıştığınızda yerde hemşire sıkıntısı çekiliyorsa geçici olarak hemşirelik yapabilirsiniz. Ancak hemşireliği bir meslek olarak yapmak istiyorsanız eğitimini almalısınız.
Sağlık Bakanlığı, yayımladığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'yle doktor, ebe, hemşire gibi sağlık çalışanlarının zorunlu hizmet süresini 2 yıla çıkardı. Buna göre; 500 gün olan süre, 730 gün oldu.
Özel hastanedeki hemşire maaşları 2500 TL ile 4800 TL arası değişilmektedir. Ebe maaşları da derece ve kademeye göre değişmektedir. Örneğin 8/1 derece ile mesleğe yeni başlamış bir ebenin maaşı 4550 TL'dir. 2/1 derecesinde 15 yıl deneyimli bir ebenin maaşı ise 5000 TL'dir.
Ebelik atama puanları da atanmak istediğiniz yere göre değişebilir ama diğer bölümlere nazaran daha düşük bir puanlar kolaylıkla atanabiliyorsunuz. Özel sektörde de kolaylıkla iş bulunabilecek bir bölüm olduğunu da söyleyebiliriz. Ebelik çalışma koşulları tüm sağlık sektörü çalışanlarında olduğu gibi zordur.
Devlet hastanelerinde bu görevi yerine getirmek için üniversitelerin alan fark etmeksizin Ebelik, Hemşirelik, Diyetisyenlik gibi sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diploma sahibi olmak, Başhemşire olabilmenin ön koşullarındandır.
Ebe Ne İş Yapar? Ebeler genel olarak doğum sırasında doktor ve sağlık hekimlerine yardımcı olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin aşılarını yapar ve lohusa desteği verirler. Bunun yanı sıra doğum öncesi ve sonrasında yapılması gereken tüm bakım ve işlemler hakkında ebeveynleri bilgilendirmektedirler.
Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı.
Ebe, hamile kadınların gebelik süreci boyunca ve doğum sonrası süreçte sağlık hizmeti sunan eğitimli bir sağlık profesyonelidir. Ebe, hamile kadınların sağlık durumlarını değerlendirir, doğum öncesi ve doğum sonrası bakım sağlar, doğum sırasında yardım eder ve emzirme konusunda danışmanlık sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri