Su döngüsü sonucunda yağan yağmur suları zaman içinde daha aşağıda bulunan bazalt çukurlarında birikti. Biriken su bazalt tabanı soğuttuğu için buharlaşma olmadı. Milyonlarca yıllık süreçte biriken su o kadar arttı ki ortaya bugün deniz dediğimiz su kütleleri çıktı. İşte denizler bu şekilde oluştu.
Okyanus ve denizlerin orijinal yapısında tuz yoktur; tuzun çoğu kayalardan gelir. Yağmur suyundaki çözünmüş karbondioksit, kayaları aşındırır. Bu kayalardan gelen mineraller; nehirlere ve akarsulara sızarak suyun tuzlanmasına neden olur.
Bazalt denilen kayalar daha ağır, granitlerse hafiftir. Bu yüzden ağır olan bazaltlar aşağılara çökmüş, granitlerde yukarıda kalmış. Aşağılara çöken bazaltlar zamanla çukurları oluşturmuş. Bu çukurlar yağmurların yağmasıyla dolmuş ve denizler oluşmuştur.
Deniz suyu, denizlerde ve okyanuslarda bulunan su. Dünyadaki bütün okyanuslardaki ortalama tuzluluk yaklaşık %3.5'tur. Bu oran, her bir kilogram (ya da litre) deniz suyuda yaklaşık 35 gram çözünmüş tuz (çoğunluğu sodyum klorür iyonları olan Na+ ve Cl-) içeriğini belirtir.
Su döngüsü adı verilen süreçte su atmosfer ve yeryüzü arasında kesintisiz olarak hareket eder. Bu süreçte Güneş'ten gelen enerji deniz yüzeyindeki saf suyun buharlaşarak atmosfere karışmasına neden olurken çözünmüş iyonlar suda kalır. Bu nedenle zamanla deniz ve okyanus sularındaki tuz yoğunluğu artar.
İlgili 25 soru bulundu
Aslına bakılırsa Rabbimiz dünyada suyun tuzlu olmasını murat etmiş ve suyu da tuzlu olacak özellikte yaratmıştır. Yağmur sularıyla kaya ve topraktan çözünen iyonlar sürekli denizlere taşınır. Yağışı hâsıl etmek için denizlerden su buharlaşırken ise sudaki çözünmüş iyonlar denizde kalır.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Tuzlu su, akciğerimize saldıran toksinleri ve diğer zararlı elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Deniz suyu kalın bağırsakları temizler. Küçük miktarlarda okyanus suyunun yutulması, özellikle çocuklarda kolonun boşaltılmasını kolaylaştırır, vücudu detoksifiye eder ve vücudun enerjisini yeniler.
Depolanan yağmur suları, daha sonrasında ise işlemden geçerek, arıtılıyor. Bir diğer önemli alternatif su kaynağı ise deniz suyu. Bugün dünya genelinde 200 milyonun üzerinde insan, deniz suyunun arıtılması sayesinde içme suyuna ulaşabiliyor.
Deniz Suyu İçilebilir mi? Deniz suyu arıtma yöntemleri tercih edilerek sağlıklı hale getirilebilir ancak direkt vücuda alınması söz konusu değildir. Mineral ve zehirli atık bakımından yoğun bir yapıya sahip olan deniz suyunun tüketilmesi çok da sağlıklı değildir.
Okyanuslar, büyük kara parçalarını birbirinden ayıran su birikintileridir. Denizler ise, okyanuslardan çok daha küçük olan ve genellikle okyanuslar ile karaların buluştuğu bölgede yer alan su birikintileridir.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Dünya okyanuslarının kökeni bilinmemektedir; okyanusların Hadean eonunda oluştuğu düşünülmektedir ve yaşamın ortaya çıkışının nedeni olabilir. Dünya dışı okyanuslar su veya diğer elementler ve bileşiklerden oluşabilir.
Tuzlu su hipertonik bir sıvıdır, diğer bir deyişle tuz içeriği insan kanının tuz içeriğinden fazladır ve tuzluluk miktarı 35'tir. Deniz suyu gibi aşırı derecede hipertonik sıvıları tüketmek, vücudun savunma mekanizmasını bozar.
Deniz Suyu: Deniz ve okyanuslarda bulunan içinde bir çok element ve tuz içeren saf olmayan sudur. Okyanuslarda ortalama tuzluluk oranı %3.5'tir.Yani 1 kg suda 35 gram tuz bulunur.Böylece %88,8 klor bileşimi oluşur ve en büyük oran 77.7 ile sodyum klorüre aittir.
Su döngüsü sonucunda yağan yağmur suları zaman içinde daha aşağıda bulunan bazalt çukurlarında birikti. Biriken su bazalt tabanı soğuttuğu için buharlaşma olmadı. Milyonlarca yıllık süreçte biriken su o kadar arttı ki ortaya bugün deniz dediğimiz su kütleleri çıktı. İşte denizler bu şekilde oluştu.
Tabi bu konu son yıllarda oldukça revaçta olduğu için azalan tatlı su kaynaklarına takviye yapılması hedefleniyor. Bu başlık altında yıllardır deniz suyu arıtan ülkeleri İspanya, Singapur ve Malezya şeklinde sıralayabiliriz.
İlkinde deniz suyu ısıtılarak buharlaşması sağlanıyor. Daha sonra su buharı soğutularak yoğunlaştırılıyor ve sıvı haldeki saf su depolanıyor. İkinci yöntemde ise deniz suyundaki çözünmüş haldeki tuz, sadece belirli büyüklükteki parçacıkları geçiren bir zar kullanılarak, ayrılıyor.
Deniz suyu çeşitli vitaminler, elementler, mineral tuzlar, mikroorganizmalar ve amino grup asitler ihtiva eder. Tüm bu bileşenler insan vücudu için oldukça faydalıdır. Deniz suyu antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede enfeksiyon, mantar, mikrop ve bakterilerle savaşır.
Çoğu geleneksel yüzme havuzundaki artık kimyasallardan ve klordan kurtulmak için durulamak veya duş almak istemeniz mantıklıdır . Klor bakterileri öldürmek için kullanılır, bu nedenle uzun süre maruz kalanlarda ciltte tahrişe veya hassasiyete neden olabileceği makul görünmektedir.
Selamlar. Bunun sebebi suyun derinliği ve güneş ışınlarının geliş açısıdır. Su ne kadar derin ise deniz veya okyanus da o kadar karanlık olur. Sebebi şu, güneş ışınları suyun derinliklerine ulaşamaz yada çok az ulaşır ve bizler suyu daha karanlık görürüz.
Denizin mavi rengi su moleküllerinin ışığı emme ve yansıtma özelliğindendir. Güneş ışında bütün renkler mevcuttur. Deniz suyu güneş ışığının dağılımındaki kırmızı taraftakileri emer, mor tarafındakileri yansıtır. Denizde bundan dolayı mavi renkte görünür.
Atmosferden geçerken ışık, havadaki gazlar ve partiküller tarafından emilir ve sonra dalga boyu uzunluğuna göre farklı yönlere saçılır. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar daha geniş bir alana saçılırlar. İşte, gökyüzünün mavi görünmesine neden budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri