Yayla çorbası veya yoğurt çorbası, en önemli malzemesi yoğurt olan bir çorbadır. Türkiye'nin her bölgesinde hazırlanır ve tüketilir.
Yayla çorbası veya yoğurt çorbası, Türkiye'nin her bölgesinde hazırlanan ve tüketilen en önemli malzemesi yoğurt olan bir çorbadır. Yöresine göre isimi ve içine katılan malzemeleri değişen bir tattır yayla çorbası.
Yayla çorbasının tarihçesi
Mezopotamya'nın göçebe çobanları, sürülerini havanın daha serin, suyun daha bol ve çayırların daha yeşil olduğu yaylalara taşırdı.
Miyane Çorbası Nasıl Yapılır
Tereyağında 1.5 kahve fincanı ölçüsünde un hafif kavrulur. 4 bardak tavuk suyu, bu una yavaş yavaş eklenir. Karıştırılarak kaynatılır. Tuzu konur. Limon sıkılarak içilir yada çorbanın üzerine çiğ domates rendesi konur.
Amasya İli Çorbaları:
çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası, Uhut çorbası. Amasya ilinin 18 çorbası belirlenmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Yayla çorbası, pirinç, un ve yoğurt gibi malzemelerden meydana gelen ve Anadolu mutfaklarının yaz kış vazgeçilmez lezzetlerinden biri hâline gelmiş bir çorbadır. Halk arasında yoğurt çorbası adıyla da anılmaktadır.
Geleneksel Mutfak
Çatal Aşı Çorbası, Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır. Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır.
Nasıl Yapılır
Patates, havuç ve 3 adet pancar soyulur, rendelenir. Diğer pancar soyulur ve küp şeklinde doğranır. Ardından, soğan ve lahana kıyılır. Rendelenmiş pancar, patates ve havuç, bir tutam tuz ile 1/2 litre suya konduktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir.
Tencereye küp doğranmış domatesi, biberi, sarımsağı koyup soteleyelim. Haşlanan tavukları, börülceyi ve ıslatılan tarhanayı tencereye alıp 4 bardak su ilavesiyle 15 dakika karıştırarak pişirelim. Tuzu, nohutu, pulbiberi ekleyin. Zeytinyağını kızdırıp üzerine gezdirelim ve servis yapalım.
Alişke çorbası, Eskişehir'in Tatar mutfağının bir parçası olan nefis bir çorba. Bol tavuklu ve hamurlu bir çorba olan alişke çorbası, özellikle kış sofralarına çok yakışacak.
Erzincan'a ait olan ayran aşı çorbası, genellikle soğuk bir şekilde tercih edilir. Bazı yörelerde 'gırar' olarakta da bilinir.
Hörre (Un Çorbası) - Kars.
Yayla çorbasının yanına en çok yakışan sebze, patlıcandır. Kemer patlıcanı, patates, domates ve biber ile hazırlanan oturtmayı, salata ile birlikte sunabilirsiniz. Daha ekonomik bir menü hazırlamak isteyenler, tavuk göğsü, biber ve baharatlarla hazırlanan tavuk sote tarifimizi deneyebilir.
Çorbanın ana malzemesi yoğurt yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler. Ayrıca kemik ve dil gelişimini hızlandırdığı da bilinir. Hem çok kolay, hem de kesilmeden yoğurt çorbası yapmanın iki püf noktasını da açıklıyoruz.
Soğanı, pirinci, havucu ve patatesi rendeleyip kaynayan suyun içine atın bir süre pişirin. Havuçlar ve patatesler yumuşayınca hazırladığımız topları yavaş yavaş kaynayan suya bırakın (dikkat su çok hızlı kaynarsa toplar parçalanabilir). 15-20 dk kadar kısık ateşte kaynatın.
Tencereye ince doğranmış domates ve yeteri miktarda et suyu ve su eklenir. Sonra iki adet defne yaprağıyla birlikte yağda çevrilmiş et de tencereye konur. Yemek kaynamaya başlayınca ateş kısılır ve kapak kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık bir buçuk-iki saat veya et yumuşayıncaya kadar pişirilir.
HÖRRE ÇORBASI NASIL YAPILIR? 2 kaşık tereyağı ile un, kısık ateşte kavurulur. 5 bardak su eklenir, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra başka bir tavada yarım kaşık tereyağı eklenip akabinde salçası ilave edilir. Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirildikten sonra, sıcak olarak servis yapılır.
Gaziantep / Antep Alaca Çorbasının ana malzemeleri dövme, nohut ve mercimek, kurutulmuş biber ve tarhundur. Üzerine, isteğe göre kuru nane ile birlikte kızdırılmış yağ dökülerek servis edilir. Özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketilir.
Genellikle bir arada kullanılmayan yumurtalı terbiye ve domatesin buluştuğu şafak çorbası, içeriğindeki malzemeler gereği besin değeri oldukça yüksek bir çorbadır. Sizde iftarda besin değeri yüksek bu lezzetli çorbayı tüketmek isterseniz evinizde bu tarifi deneyebilirsiniz.
En son tavaya tereyağımızı eritelim hafif yanarken birazda sıvı yağ dökelim sonra üzerine bolca nane atalım nane köpürecektir. Nanenin kokusu çıkınca ocağı kapatalım. Kaynayan çorbamıza dökelim o sesi ve koku muhteşem oluyor gerçekten. Mis gibi yayla yani ayranlı çorba.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri